Fläskkarré i lergryta

Introduktion och förberedelse

Helstekt fläskkarré i lergryta med grönsaker och gräddig sås av skyn samt förslag på tillbehör.

Jag smaksatte fläskkarrén med färsk ingefära och stekte med äpple, rödlök och morot som ger en god smak.

Köp gärna svenskt kravmärkt griskött.

Serveringsförslag

Varianter

  • Svamp är valfritt att ha i såsen och som garnering. Jag använde smörstekta kantareller jag hade i frysen. Det får även fint med 1 dl torkade trattkantareller eller Karljohan; svamp på burk eller stek 5-6 dl färsk valfri svamp.
  • Istället för fläskkarré kan du laga kotlettrad, skinkstek eller vildsvinsstek på samma vis.
  • Rätten kan även lagas i en ugnspanna - täck då steken med folie. Eller stekgryta, ugnsgryta eller järngryta med lock.
  • Du kan späcka med halverade katrinplommon istället för ingefära.

Tänk på

  • Du behöver lägga lergrytan i blöt minst en halvtimme innan tillagningen.
  • Lergrytan sätts in i en kall ugn och sedan slås ugnen på.
  • Man behöver ej tugga i sig bitarna av ingefära.

Förutom sås och klyftpotatis, rödbetor och morot hade jag till en grönsallad, aroniagelé samt tomatchutney.
Förutom sås och klyftpotatis, rödbetor och morot hade jag till en grönsallad, aroniagelé samt tomatchutney.

6 portioner fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg fläskkarré i bit utan ben (eller hel kotlettrad eller skinkstek)
  • 2 morötter
  • 1 äpple
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 40 gram färsk ingefära
  • 1 rödlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • SÅS: 2 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1,5 dl smörstekt fryst svamp som kantareller
  • ROSTADE ROTSAKER: 600 gram rödbetor
  • 600 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 6 portioner grönsallad förslagsvis av 1 påse 65 gram blandad grönsallad, 1 gurka och ett paket cocktailtomat
  • 1 dl aroniagelé eller annan valfri gelé (valfritt)
  • 1 dl tomatchutney eller annan chutney (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 minuter upp till en timme.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar. Lägg i lergrytan.
  3. Skala och skär ingefära i ca 10 skivor/bitar.
  4. Stick ca 10 hål här och där i köttet med en skalkniv och peta in bitar av ingefäran i hålen. Vänd köttet i soja, salt och peppar.
  5. Placera fläskkarrén i mitten av grytan.
  6. Häll koncentrerad äppeljuice runt om.
  7. Sätt in en stektermometer in i mitten av köttet. Ställ in den på 75 grader. Sätt över locket. Det gör inget om sladden till stektermometern gör att det ej sluter helt tätt. Om du vill kan du vänta med att sätt i stektermometern tills mot slutet.
  8. Ställ in lergrytan i mitten på en kall ugn. Ställ in ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  9. Räkna med att det tar 1,5 till 2 timmar. Kolla med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  10. Förbered de tillbehör du önskar. Förslagsvis rostade rotfrukter. Skala och skär potatis och rödbetor i klyftor. Skala morot och skär i grova bitar. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och blanda med olja, salt och peppar. Stek i ca 30 minuter på en vals över lergrytan.
  11. Förbered sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning med en visp. Låt koka minst 5 minuter. Tillsätt soja, salt och peppar. Håll varm.
  12. Ta ut lergrytan. Ta upp köttet och slå in det i folie och lägg på en skärbräda. Sila av stekskyn. Grönsakerna från grytan som blir kvar kan du servera med köttet senare - lägg då upp i botten på ett serveringsfat eller ha i en skål bredvid.
  13. Tillsätt stekskyn till såsen. Rör om. Vidare kan du vända kantareller eller valfri svamp om du önskar det. Spara några kantareller till garnering.
  14. Skär upp fläskkarrén i skivor och servera på fat - gärna med grönsakerna från grytan i botten eller vid sidan. Slå lite sås över och garnera med några kantareller. Fint är även lite hackad persilja.
  15. Häll upp såsen i skål eller såssnipa; servera rostade rotfrukter på ett fat eller skål samt grönsallad, gelé och chutney till.
E-mail
Medel: 3.4 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-24

Tillbehör och liknande recept: