Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta

Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta. Hel fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.

Köp svenskt krav-märkt griskött. Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.

6 portioner fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskkarré i bit (eller hel kotlettrad eller skinkstek)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 morötter
  • 1 äpple
  • 2 rödlökar
  • 2 dl äppeljuice eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Sås: 2 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk gelé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl torkad svamp som ex. torkade trattkantareller eller 0,6 liter rensade färska grovhackade kantareller, champinjoner, ostronskivling eller Karl Johansvamp
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis; eller kokt pressad potatis; eller klyftpotatis;
  • 4 port grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor, vaxbönor;
  • 1 dl gelé som rönnbärsgelé eller vinbärsgelé

Tillagning

  1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i minst 20 minuter eller använd en stekgryta eller ugnsform.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten och lägg på köttet.
  5. Tillsätt äppeljuice (eller vatten), soja och ingefära.
  6. Använder du lergryta så ställer du in den i en i kall ugn som du sätter på 200 grader. Använder du en vanlig ugnsform eller stekgryta så kan du sätta ugnen på 200 grader tidigare.
  7. Låt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek stå i ugnen i 1,5 till 2 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Använder du ingen stekgryta eller lergryta med lock så täck ev. över köttet med folie om köttet blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  8. Ca en timme innan köttet är klart kan du börja förbereda tillbehör som potatis och grönsaker.
  9. Ta ut steken och ta upp den ur grytan på ett fat. Spara över stekskyn och sila den i en kastrull till sås. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  10. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa i med stekskyn i såskastrullen och koka upp under omrörning.
  11. Låt såsen koka upp och koka i 5-10 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, gelé salt och peppar. Smaka av såsen med salt, gelé och vitpeppar. Späd ev. med lite mer vatten, mjölk eller grädde till önskad mängd och tjocklek. Såsen kan även redas med lite mörk eller ljus maizenaredning om den är för tunn.
  12. Vill du ha svamp i såsen så tillsätter du den och låter koka minst 5 minuter med såsen. Torkad svamp kan du lägga i såsen direkt samt tillsätt även 1 dl vatten. Färsk svamp rensar du först. Godast tycker jag det blir om man fräser den först några minuter i en torr stekpanna och sedan tillsätter någon msk smör. Blanda sedan i såsen. Det går också bra att blanda i den färska svampen rensad och tärnad direkt i såsen.
  13. Skär upp fläskkarrén, kotlettraden eller skinksteken i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan. Slå lite sås över och servera med grönsaker, potatis, sås och gelé.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer