Fläskkarré i lergryta
Helstekt fläskkarré i lergryta med grönsaker och gräddig sås av skyn samt förslag på tillbehör.
Jag smaksatte fläskkarrén med färsk ingefära och stekte med äpple, rödlök och morot som ger en god smak.
Köp gärna svenskt kravmärkt griskött.
Tillagning
- Blötlägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 minuter upp till en timme.
- Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar. Lägg i lergrytan.
- Skala och skär ingefära i ca 10 skivor/bitar.
- Stick ca 10 hål här och där i köttet med en skalkniv och peta in bitar av ingefäran i hålen. Vänd köttet i soja, salt och peppar.
- Placera fläskkarrén i mitten av grytan.
- Häll koncentrerad äppeljuice runt om.
- Sätt in en stektermometer in i mitten av köttet. Ställ in den på 75 grader. Sätt över locket. Det gör inget om sladden till stektermometern gör att det ej sluter helt tätt. Om du vill kan du vänta med att sätt i stektermometern tills mot slutet.
- Ställ in lergrytan i mitten på en kall ugn. Ställ in ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Räkna med att det tar 1,5 till 2 timmar. Kolla med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
- Förbered de tillbehör du önskar. Förslagsvis rostade rotfrukter. Skala och skär potatis och rödbetor i klyftor. Skala morot och skär i grova bitar. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och blanda med olja, salt och peppar. Stek i ca 30 minuter på en vals över lergrytan.
- Förbered sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning med en visp. Låt koka minst 5 minuter. Tillsätt soja, salt och peppar. Håll varm.
- Ta ut lergrytan. Ta upp köttet och slå in det i folie och lägg på en skärbräda. Sila av stekskyn. Grönsakerna från grytan som blir kvar kan du servera med köttet senare - lägg då upp i botten på ett serveringsfat eller ha i en skål bredvid.
- Tillsätt stekskyn till såsen. Rör om. Vidare kan du vända kantareller eller valfri svamp om du önskar det. Spara några kantareller till garnering.
- Skär upp fläskkarrén i skivor och servera på fat - gärna med grönsakerna från grytan i botten eller vid sidan. Slå lite sås över och garnera med några kantareller. Fint är även lite hackad persilja.
- Häll upp såsen i skål eller såssnipa; servera rostade rotfrukter på ett fat eller skål samt grönsallad, gelé och chutney till.
Serveringsförslag
- Jag gjorde en god gräddsås med kantareller av stekskyn i nedan recept.
- Vidare hade jag till rostade rotsaker av potatis, rödbeta och morot; grönsallad av gurka, cocktailtomat och salladsblad; aroniagelé samt tomatchutney.
- Ta vara på stekskyn och laga skysås på den samt servera steken uppskuren på fat, toppa med lite sås, några frästa kantareller (valfritt) och ev. hackad persilja.
- Andra förslag på tillbehör är kokt potatis, klyftpotatis eller råris; tomatsallad samt marinerade linser, pressgurka, rödkål och valfri gelé till.
Varianter
- Svamp är valfritt att ha i såsen och som garnering. Jag använde smörstekta kantareller jag hade i frysen. Det får även fint med 1 dl torkade trattkantareller eller Karljohan; svamp på burk eller stek 5-6 dl färsk valfri svamp.
- Istället för fläskkarré kan du laga kotlettrad, skinkstek eller vildsvinsstek på samma vis.
- Rätten kan även lagas i en ugnspanna - täck då steken med folie. Eller stekgryta, ugnsgryta eller järngryta med lock.
- Du kan späcka med halverade katrinplommon istället för ingefära.
Tänk på
- Du behöver lägga lergrytan i blöt minst en halvtimme innan tillagningen.
- Lergrytan sätts in i en kall ugn och sedan slås ugnen på.
- Man behöver ej tugga i sig bitarna av ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal