Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta

Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta. Här rostad med äpple, morot och rödlök som ger en jättegod sås samt tillbehör med kokt potatis, grönsaker och gelé.

Du kan även servera med andra tillbehör du gillar. Ta vara på stekskyn bara och laga skysås på den samt servera steken uppskuren på fat, toppa med lite sås och persilja. Gott till middag med kokt potatis, klyftpotatis eller råris samt en grönsallad och tomatsallad samt marinerade linser, pressgurka, rödkål och gelé till.

Du behöver en lergryta eller en ugnspanna, stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.

Köp svenskt krav-märkt griskött. Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.

6 portioner fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg fläskkarré i bit utan ben (eller hel kotlettrad eller skinkstek)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 morötter
  • 1 äpple
  • 2 rödlökar
  • 2 dl äppeljuice eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Sås: 2 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk gelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 dl torkad svamp som ex. torkade trattkantareller eller 0,6 liter rensade färska grovhackade kantareller, champinjoner, ostronskivling eller Karl Johansvamp
  • Tillbehör: 6 port kokt potatis; eller kokt pressad potatis; eller klyftpotatis;
  • 6 port grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor, vaxbönor;
  • 1 dl gelé som rönnbärsgelé eller vinbärsgelé

Tillagning

  1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i minst 20 minuter eller använd en stekgryta eller ugnsform.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten och lägg på köttet.
  5. Tillsätt äppeljuice (eller vatten), soja och ingefära.
  6. Använder du lergryta så ställer du in den i en i kall ugn som du sätter på 200 grader. Använder du en vanlig ugnsform eller stekgryta så kan du sätta ugnen på 200 grader tidigare.
  7. Låt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek stå i ugnen i 1,5 till 2 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Använder du ingen stekgryta eller lergryta med lock så täck ev. över köttet med folie om köttet blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  8. Ca en timme innan köttet är klart kan du börja förbereda tillbehör som potatis och grönsaker.
  9. Ta ut steken och ta upp den ur grytan på ett fat. Spara över stekskyn och sila den i en kastrull till sås. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  10. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa i med stekskyn i såskastrullen och koka upp under omrörning.
  11. Låt såsen koka upp och koka i 5-10 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, gelé salt och peppar. Smaka av såsen med salt, gelé och vitpeppar. Späd ev. med lite mer vatten, mjölk eller grädde till önskad mängd och tjocklek. Såsen kan även redas med lite mörk eller ljus maizenaredning om den är för tunn.
  12. Vill du ha svamp i såsen så tillsätter du den och låter koka minst 5 minuter med såsen. Torkad svamp kan du lägga i såsen direkt samt tillsätt även 1 dl vatten. Färsk svamp rensar du först. Godast tycker jag det blir om man fräser den först några minuter i en torr stekpanna och sedan tillsätter någon msk smör. Blanda sedan i såsen. Det går också bra att blanda i den färska svampen rensad och tärnad direkt i såsen.
  13. Skär upp fläskkarrén, kotlettraden eller skinksteken i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan. Slå lite sås över och servera med grönsaker, potatis, sås och gelé.
E-mail
Medel: 3.4 (34 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept