Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås, kokt potatis, morötter, rostad lök och äpplen. Här med en god tomat- och grönsallad till. Köp svenskt krav-märkt griskött.

4 portioner plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré i bit
  • 8 torkade katrinplommon
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl steksky
  • 4 msk ljus kikkoman soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 16 medelstora kokta potatisar, ev med skal om de är fina
  • 4 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 250 gram grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor eller vaxbönor
  • 1 dl gelé som rönnbärsgele eller vinbärsgele
  • 2 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
  5. Tillsätt någon dl vatten i botten.
  6. Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  7. Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
  8. Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till sås. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  9. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning.
  10. Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
  11. Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
  12. Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer