Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås, kokt potatis, morötter, rostad lök och äpplen. Här med en god tomat- och grönsallad till. Köp svenskt krav-märkt griskött.

4 portioner plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré i bit
  • 8 torkade katrinplommon
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl steksky
  • 4 msk ljus kikkoman soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 16 medelstora kokta potatisar, ev med skal om de är fina
  • 4 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 250 gram grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor eller vaxbönor
  • 1 dl gelé som rönnbärsgele eller vinbärsgele
  • 2 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
  5. Tillsätt någon dl vatten i botten.
  6. Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  7. Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
  8. Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till sås. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  9. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning.
  10. Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
  11. Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
  12. Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer