Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås
Introduktion och förberedelse
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås. Späckad med goda katrinplommon och stekt med rödlök, morötter och äpple i ugnen.
På skyn lagar du en gräddsåsen.
Serveringsförslag
Förslag på tillbehör är kokt potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis, kokta grönsaker, gelé och äppelmos samt en god tomat- och grönsallad till.
Val av kött
Köp svenskt krav-märkt griskött. Hittar du Rapsgris är den ett gott förslag.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
- Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
- Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
- Tillsätt någon dl äppeljuice eller vatten i botten.
- Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
- Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
- Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till såsen. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
- Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning. Du kan också tillsätta grädde och mjölk samt koka och reda med ljus maizenaredning istället för toppredningen med vetemjölet.
- Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
- Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
- Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal