Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås. Späckad med goda katrinplommon och stekt med rödlök, morötter och äpple i ugnen.
På skyn lagar du en gräddsåsen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
- Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
- Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
- Tillsätt någon dl äppeljuice eller vatten i botten.
- Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
- Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
- Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till såsen. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
- Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning. Du kan också tillsätta grädde och mjölk samt koka och reda med ljus maizenaredning istället för toppredningen med vetemjölet.
- Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
- Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
- Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
Serveringsförslag
Förslag på tillbehör är kokt potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis, kokta grönsaker, gelé och äppelmos samt en god tomat- och grönsallad till.
Val av kött
Köp svenskt krav-märkt griskött. Hittar du Rapsgris är den ett gott förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal