Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås. Späckad med goda katrinplommon och stekt med rödlök, morötter och äpple i ugnen. På skyn lagar du en gräddsåsen.

Förslag på tillbehör är kokt potatis, kokta grönsaker, gelé och äppelmos samt en god tomat- och grönsallad till.

Köp svenskt krav-märkt griskött. Hittar du Rapsgris är den ett gott förslag.

4 portioner plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré i bit
  • 8 torkade katrinplommon
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl steksky
  • 4 msk ljus kikkoman soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 16 medelstora kokta potatisar, eventuellt med skal om de är fina delikatesspotatisar
  • 4 tomater, gärna bifftomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad som mangoldskott och machésallad eller valfri blandning
  • 250 gram grönsaker som kokt brysselkål; kokta morötter; kokta bondbönor, brytbönor eller vaxbönor
  • 1 dl gelé som rönnbärsgele eller vinbärsgele
  • 2 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter, äpple samt rödlök i grova bitar.
  3. Stick åtta hål här och där i fläskkarrén och peta in katrinplommonen i hålen. Salta och peppra köttet runt om.
  4. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform eller stekgryta och lägg på köttet.
  5. Tillsätt någon dl vatten i botten.
  6. Ställ i mitten av ugnen och låt fläskkarrén steka i 1,5 timmar. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Täck ev. över köttet med folie om det blir för bränt i toppen. Kolla gärna med termometer så att köttet är klart - det ska vara minst 75 grader i innertemperatur.
  7. Börja förbereda tillbehör som kokt potatis, sallad och grönsaker.
  8. Ta ut steken och ta upp på ett fat. Spara över stekskyn i en kastrull till såsen. Lägg morötter, äpple och lök runt om. Lägg på en bit folie och slå in allt.
  9. Gör sås genom att blanda ut vetemjöl, grädde och mjölk i ett glas. Vispa ihop med stekskyn och koka upp under omrörning. Du kan också tillsätta grädde och mjölk samt koka och reda med ljus maizenaredning istället för toppredningen med vetemjölet.
  10. Låt koka i 5 minuter - rör om då och då. Tillsätt under tiden soja, ev. gele samt salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
  11. Skär upp fläskkarrén i skivor och lägg på fat med morötter, äpple samt lök vid sidan.
  12. Slå lite sås över och servera med grönsaker, kokt potatis, sås och gele.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.