Smörstekta kantareller
Smörstekta kantareller eller hur du tar hand om, rensar och steker kantareller på enkelt vis så de blir goda i lite smör eller olja, salt och peppar.
Kantarellsmaken är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svampen i smör, margarin eller olja. Eller blanda. Mjölkfritt margarin funkar också för vegan variant.
Färska kantareller innehåller mycket vatten som är godast att fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att kantarellerna får lite färg samt saltar och pepprar.
Tillagning
- Rensa bort grus och fula delar på kantarellerna. Borsta dem rena.
- I VATTEN: Jag tycker det är enkelt att lägga dem i en stor bunke vatten, skölja runt och plocka över dem samt rensa och skölja dem rena några i taget att rinna av i ett durkslag.
- Dela och skär stora kantareller i grova bitar. Små kantareller kan stekas hela.
- Värm en stekpanna och fräs kantarellerna på medelvärme i ca 5-10 minuter. Då vätskar sig svampen och den mesta vätskan dunstar bort. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara.
- När kantarellerna börjat få lite färg kan du tillsätta smör, margarin eller olja (eller blanda).
- Stek kantarellerna i några minuter så att svampen får lite mer färg och smaken löser ut sig i fettet. Vänd runt dem så de får färg runt om.
- Smaka av med salt och peppar. Vänd eventuellt med lite hackad persilja till servering.
Serveringsförslag
- Stekta kantareller kan njutas som de är som tillbehör, garnering eller topping till grytor, sallader, huvudrätter, förrätter med mera. Svampen kan serveras varm eller kall.
- Som förrätt eller tilltugg gillar jag att toppa på smörstekt bröd, laga kantarellcrostinis eller bruschetta.
- Att laga till kantarellsås, kantarellstuvning och toppa till snittar, toast eller kantarellmackor;
- Använd smörstekta kantareller till kantarellsoppa, risotto, pizza, kantarellpaj är några fler förslag.
Smaksättningar:
Några förslag på ingredienser som passar med kantarellerna är - förutom salt och svartpeppar:
- Hackad bladpersilja, 1-2 msk finhackad lök som schalottenlök eller gul lök; 1/2 hackad eller pressad vitlök; någon tsk citronjuice eller en msk balsamvinäger; msk ljus japansk soja eller 1/2 tsk mörk soja.
- Örter som hackad dragon, basilika, salvia, rosmarin och timjan är också goda örter till kantarellerna.
Varianter
Blir också gott med annan matsvamp som trattkantareller - trattisar - eller att blanda med valfri svamp som champinjoner, karljohan, ostronskivling, citronskivling, trumpetsvamp eller annat från svampskörden.
Tips om du har mycket kantareller
Har du mycket kantareller eller en liten stekpanna så dela upp och stek i omgångar. Ta ett lager på ca 3-5 cm kantareller åt gången. Lägg åt sidan efterhand i en skål. De tappar i storlek och du kan lägga tillbaka alla kantareller i pannan igen och steka klart med smör eller olja samt salta och peppra.
Med burksvamp
Använder du konserverade kantareller på burk så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.
Snabb kantarellsås
Koka upp 2,5 dl vatten med en halv grönsaksbuljongtärning i en kastrull vid sidan. Vispa i, koka ihop och red med 1,5 msk ljus maizenaredning. Häll i den redda buljongen i pannan med de smörstekta kantarellerna. Tillsätt 1,5 dl grädde, koka ihop samt smaka av med 1 msk ljus soja, salt och svartpeppar.
Spara kantareller
Kantareller funkar inte så bra att torka - som trattkantareller gör - därför passar de bäst att steka direkt. Vill du spara dem kan du låta dem svalna och frysa in i påsar eller burkar eller ha några dagar i kylen.
Ta sedan fram och tina svampen i kylen och stek upp den eller använd till det du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal