Rödkål med balsamvinäger

Rödkål Balsamico - fräst rödkål smaksatt med balsamvinäger, honung, ingefära, vitlök och chili. Ett gott, nyttigt och hyfsat billigt grönsakstillbehör som passar till förvånansvärt mycket:

  • grillat som fläskfilé, fläskkarré, kycklingfile, kycklingspett, halloumi, grillad paprika, zucchini, grillad tomat;
  • till kött som viltstek, älgstek, fläskstek, ugnsstekt kyckling;
  • till stekt korv som isterband, falukorv.
  • Lunch, middag eller buffé - rödkålssallad funkar i alla lägen.

Kan serveras varm, ljummen eller kall - blir ännu godare efter någon dag i kylen. Denna rätt kan bli hur dyr (och god) som helst beroende på vilken balsamvinäger du använder. Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag använt här kostar runt 100 kr för en halflaska och var av lite finare märke. Vill du lyxa till det så är ett alternativ att toppa och droppa över riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. 

Receptet är även grunden till en grönsakswok - då kan man också smaksätta med lite soja, ostronsås och sesamolja för asiatisk variant. Eller sirap, klyftat äpple och svartvinbärssaft för skandinavisk variant. Annat gott som passar med rödkålen är kokta vita bönor, gröna linser, beluga linser, tärnad morot, champinjoner, ostronskivling, tofu, groddar, strimlad selleri, bambuskott, minimajs, purjolök, salladslök, annan kål som spetskål, grönkål eller vitkål osv. 

4 portioner rödkål med balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram rödkål
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 spansk röd chili eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung eller sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär bort det yttersta skalet samt ev. fula blad på rödkålen.
  2. Strimla den fint i mandolin, köksasstistent eller för hand med kniv. Skär först kålhuvudet i halvor, sedan grova klyftor och skär sedan bort den grova stammen. Efter det kan du strimla kålen.
  3. Lägg kålen i en kastrull eller panna med tjock botten eller en gryta med lock.
  4. Skala och strimla löken. Skala och pressa i vitlök. Skala och riv i ingefära. Kärna ur och strimla chilin. Tillsätt till kålen.
  5. Tillsätt olja och fräs först kålen på hög värme några minuter under omrörning utan att få färg.
  6. Tillsätt balsamvinäger, honung, salt och peppar. Sänk värmen och låt puttra under lock i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar. Servera varm, ljummen eller kall. Blir ännu godare dagen efter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer