Rödkål med balsamvinäger

Introduktion och förberedelse

Rödkål Balsamico - fräst rödkål smaksatt med balsamvinäger, honung, ingefära, vitlök och chili.

Ett gott, nyttigt och hyfsat billigt grönsakstillbehör som passar till förvånansvärt mycket.

Serveringsförslag

  • Salladen passar till grillat som fläskfilé, fläskkarré, kycklingfile, kycklingspett, halloumi, grillad paprika, zucchini, grillad tomat.
  • Till kött som viltstek, älgstek, fläskstek, ugnsstekt kyckling;
  • Till stekt korv som isterband, falukorv eller råkorv.
  • Lunch, middag eller buffé - rödkålssallad funkar i alla lägen.
  • Kan serveras varm, ljummen eller kall - blir ännu godare efter någon dag i kylen.

Val av balsamvinäger

Denna rätt kan bli hur dyr (och god) som helst beroende på vilken balsamvinäger du använder.

Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag använt här kostar runt 100 kr för en halflaska och var av lite finare märke. Vill du lyxa till det så är ett alternativ att toppa och droppa över riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering.

Varianter

Receptet är även grunden till en grönsakswok.

  • Man kan också smaksätta med lite soja, ostronsås och sesamolja för asiatisk variant.
  • Eller smaka av med sirap, klyftat äpple och svartvinbärssaft för skandinavisk variant.
  • Annat gott som passar med rödkålen är kokta vita bönor, gröna linser, beluga linser, tärnad morot, champinjoner, ostronskivling, tofu, groddar, strimlad selleri, bambuskott, minimajs, purjolök, salladslök, annan kål som spetskål, grönkål eller vitkål osv.

4 portioner rödkål med balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram rödkål
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 spansk röd chili eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung eller sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär bort det yttersta skalet samt ev. fula blad på rödkålen.
  2. Strimla den fint i mandolin, köksasstistent eller för hand med kniv. Skär först kålhuvudet i halvor, sedan grova klyftor och skär sedan bort den grova stammen. Efter det kan du strimla kålen.
  3. Lägg kålen i en kastrull eller panna med tjock botten eller en gryta med lock.
  4. Skala och strimla löken. Skala och pressa i vitlök. Skala och riv i ingefära. Kärna ur och strimla chilin. Tillsätt till kålen.
  5. Tillsätt olja och fräs först kålen på hög värme några minuter under omrörning utan att få färg.
  6. Tillsätt balsamvinäger, honung, salt och peppar. Sänk värmen och låt puttra under lock i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar. Servera varm, ljummen eller kall. Blir ännu godare dagen efter.
E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10