Fläskkarré i ugn

Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till samma tillbehör som plommonspäckad fläskkarré dvs kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker. Annat gott till är grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.

Du kan späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré. Då kan man också skippa vitlöken och chilin om man vill det. 

4 portioner fläskkarré i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad färsk ingefära
  • 2 krm chiliflakes eller en halv spansk röd chilifrukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.
  3. Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.
  4. Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.
  6. Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.
  7. Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader.
  9. Ta ut fläskkarrén och låt det vila några minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv.
  10. Finhacka persilja och garnera med den.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer