Fläskkarré i ugn

Introduktion och förberedelse

Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet.

Serveringsförslag

  • Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till samma tillbehör som denna plommonspäckade fläskkarré med kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker.
  • Ett annat förslag är med potatismos, purjolöksgratäng, inlagd gurka och marinerade morötter - se bild.

Varianter

  • Du kan späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
  • Vitlök och chili kan uteslutas om man vill det.

4 portioner fläskkarré i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad färsk ingefära
  • 2 krm chiliflakes eller en halv spansk röd chilifrukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.
  3. Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.
  4. Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.
  6. Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.
  7. Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader.
  9. Ta ut fläskkarrén och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv. Skär helst upp det mot köttfibrerna. Lägg upp på fat.
  10. Finhacka persilja och garnera fläskkarrén.
E-mail
Medel: 3.7 (245 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14