Fläskkarré i ugn

Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till samma tillbehör som plommonspäckad fläskkarré dvs kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker. Annat gott till är grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.

Du kan späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré. Då kan man också skippa vitlöken och chilin om man vill det. 

4 portioner fläskkarré i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad färsk ingefära
  • 2 krm chiliflakes eller en halv spansk röd chilifrukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.
  3. Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.
  4. Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.
  6. Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.
  7. Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader.
  9. Ta ut fläskkarrén och låt det vila några minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv.
  10. Finhacka persilja och garnera med den.
E-mail
Medel: 4.1 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer