Dansk fläskstek

Introduktion och förberedelse

Min variant på dansk fläskstek med gräddig skysås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles.

Klassisk dansk fläskstek du lagar på fläsksida med svålen kvar.

Serveringsförslag

  • Med danska sockerstekta potatisar - räkna 16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och någon tsk socker.
  • Med rotfrukter i samma gryta - se bild. Skala och rosta rotsaker i samma panna som fläsksteken. Skär grova bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och 2 rödlökar.
  • Vidare kan du ha brysselkål, ca 200 gram och rödkål, ca 200 gram, inlagd gurka och/eller pickles och gelé som svartvinbärsgelé.

Val av kött

  • Välj fläskstek eller fläsksida med svålen kvar. Den ska ej vara rimmad eller saltad. Alternativ är karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
  • Hittar du ej i köttdisken så fråga i charken efter dansk fläskstek/fläsksida med svål kvar som ej är rimmad.

4 portioner dansk fläskstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 900 gram fläskstek eller fläsksida med svålen kvar
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller några msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.
E-mail
Medel: 4.1 (182 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-11