Dansk fläskstek

Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskestek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen. Räkna 900 gram fläskstek med svål utan ben eller 1,1 till 1,2 kg med ben.

Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.

Förslag på tillbehör: danska sockerstekta potatisar - räkna 16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och socker; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar. Vidare kan du ha brysselkål, ca 200 gram och rödkål, ca 200 gram, inlagd gurka och/eller pickles och gelé som svartvinbärsgelé. Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.

4 portioner dansk fläskstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 900 gram fläskstek eller fläsksida med svålen kvar. Man kan också ta fläskkarré eller kotlett med svål
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller några msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer