Steksås

Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn. Vill du göra sås till stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn som blir i formen. Man kan vispa ur med lite vatten - speciellt om du steker i stekpanna. Då får man en steksky med smak att reda till sås.

Här har jag blandat mjölet med mjölk eller grädde innan det kokas upp för att undvika klumpar. Ett annat sätt är att fräsa mjölet i 30 gram smör först och sedan tillsätta lite av mjölk och grädde i taget under tiden du vispar ut klumpar och koka upp såsen. Tillsätt sedan stekskyn och koka ihop.

Har du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan - ta då ej detta som grund till såsen. Detta är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Istället för stekskyn kan man då enklast ta vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong. Men har du stekt och brynt normalt så kan man skölja och vispa ur pannan lite samt sila upp stekskyn som då får lite färg och smak av stekningen.

Till fyra portioner har jag räknat 4 dl vätska till såsen. Du kan använda grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen. Mitt tips är att blanda 2-3 dl steksky eller fond samt 2 dl grädde och mjölk - hälften av varje.

Förslag på smaksättningar:

 • någon tsk vinbärsgele;
 • 1 msk messmör (till vilt);
 • 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås);
 • torkad svamp som trattkantareller (svampsås);
 • torkad dragon (dragonsås till kyckling);
 • stark fransk senap osv.

Glutenfri skysås:

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att toppreda med vetemjöl och reder med ljus eller mörk maizenaredning istället.

4 portioner steksås eller skysås

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
 • 2 dl grädde eller mjölk (eller 1 dl grädde och 1 dl mjölk)
 • 2 msk vetemjöl eller mörk maizenaredning
 • 1,5 krm salt
 • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
 • 1 msk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

 1. Sila av stekskyn från det du lagat. Mät upp och häll i en såskastrull. Du behöver minst 2 dl. Späd annars och vispa ur med lite vatten. Har du stekt mat så kan du skölja ur pannan med vatten och få med god sky steksmak. Sila ur.
 2. Blanda mjöl med 1 dl grädde eller mjölk i ett glas. Rör bort klumpar. Tillsätt blandningen under vispning till steksåsen. Eller tillsätt maizenaredning.
 3. Tillsätt resten av grädden eller mjölken.
 4. Koka steksåsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
 5. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och soja. Eller andra smaker.
 6. Nu kan du servera din steksås.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept