Steksås

Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn. Vill du göra sås till stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn som blir i formen. Man kan vispa ur med lite vatten - speciellt om du steker i stekpanna. Då får man en steksky med smak att reda till sås.  

Har du stekt mat i stekpanna så skippa stekskyn om du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan. Detta är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Istället för stekskyn kan man då enklast ta vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong. Men har du stekt normalt så kan man skölja och vispa ur pannan lite samt sila upp stekskyn som då får lite färg och smak av stekningen.

Steksås kan smaksättas på massor av olika vis: någon tsk vinbärsgele; 1 msk messmör (till vilt); 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås); torkad svamp som trattkantareller (svampsås); torkad dragon (dragonsås till kyckling); stark fransk senap osv.

Till fyra portioner har jag räknat 4 dl vätska till såsen. Du kan använda grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen. Mitt tips är att blanda 2 dl steksky eller fond samt 2 dl grädde och mjölk.

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att toppreda med vetemjöl och reder med ljus eller mörk maizenaredning istället. 

4 portioner steksås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
  • 2 dl grädde eller mjölk (eller 1 dl grädde och 1 dl mjölk)
  • 2 msk vetemjöl eller mörk maizenaredning
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat. Mät upp och häll i en såskastrull. Du behöver minst 2 dl. Späd annars och vispa ur med lite vatten. Har du stekt mat så kan du skölja ur pannan med vatten och få med god sky steksmak. Sila ur.
  2. Blanda mjöl med 1 dl grädde eller mjölk i ett glas. Rör bort klumpar. Tillsätt blandningen under vispning till steksåsen. Eller tillsätt maizenaredning.
  3. Tillsätt resten av grädden eller mjölken.
  4. Koka steksåsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och soja. Eller andra smaker.
  6. Nu kan du servera din steksås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer