Steksås

Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn. Vill du göra sås till stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn som blir i formen. Man kan vispa ur med lite vatten - speciellt om du steker i stekpanna. Då får man en steksky med smak att reda till sås.  

Har du stekt mat i stekpanna så skippa stekskyn om du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan. Detta är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Istället för stekskyn kan man då enklast ta vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong. Men har du stekt normalt så kan man skölja och vispa ur pannan lite samt sila upp stekskyn som då får lite färg och smak av stekningen.

Steksås kan smaksättas på massor av olika vis: någon tsk vinbärsgele; 1 msk messmör (till vilt); 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås); torkad svamp som trattkantareller (svampsås); torkad dragon (dragonsås till kyckling); stark fransk senap osv.

Till fyra portioner har jag räknat 4 dl vätska till såsen. Du kan använda grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen. Mitt tips är att blanda 2 dl steksky eller fond samt 2 dl grädde och mjölk.

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att toppreda med vetemjöl och reder med ljus eller mörk maizenaredning istället. 

4 portioner steksås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
  • 2 dl grädde eller mjölk (eller 1 dl grädde och 1 dl mjölk)
  • 2 msk vetemjöl eller mörk maizenaredning
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat. Mät upp och häll i en såskastrull. Du behöver minst 2 dl. Späd annars och vispa ur med lite vatten. Har du stekt mat så kan du skölja ur pannan med vatten och få med god sky steksmak. Sila ur.
  2. Blanda mjöl med 1 dl grädde eller mjölk i ett glas. Rör bort klumpar. Tillsätt blandningen under vispning till steksåsen. Eller tillsätt maizenaredning.
  3. Tillsätt resten av grädden eller mjölken.
  4. Koka steksåsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och soja. Eller andra smaker.
  6. Nu kan du servera din steksås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer