Potatismos med chili

Introduktion och förberedelse för tillagning

Chilimos smaksatt med Sambal Oelek chili passar som tillbehör till bla fisk eller grönsaker.

Sambal Oelek är en het chiliröra som finns att köpa på burk.

4 portioner potatismos med chili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 50 gram smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 tsk sambal oelek eller efter smak

Tillagning

  1. Skala och skiva, dela eller tärna potatisen.
  2. Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen, se till att vattnet täcker och koka mjuk i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet.
  5. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  6. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  7. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Rör i sambal oelek chili.
  9. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek.
  10. Chilimoset är klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.