Potatismos med chili
Chilimos smaksatt med Sambal Oelek chili.
En variant på vanligt potatismos med lite mer hetta och smak från chili.
Sambal Oelek är en het chiliröra som finns att köpa på burk som passar bra med potatisen och lätt att ta i lite i taget till lagom starkt mos.
Tillagning
- Skala och skiva, dela eller tärna potatisen.
- Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
- Tillsätt potatisen, se till att vattnet täcker och koka mjuk i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
- Häll av vattnet.
- Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
- Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
- Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
- Rör i sambal oelek chili.
- Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek.
- Chilimoset är klart att servera.
Varianter
Annan chili som passar att ha i är chiliflakes, srirachasås eller färsk eller fryst finhackad chili.
Serveringsförslag
Passar som tillbehör till bla fisk som lax eller grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal