Panerad torsk med citronmajonnäs

Introduktion och förberedelse

Panerad torsk med citronmajonnäs, brynt smör, kapris, citron, dill och kokt potatis blir en mycket god kombination.

Vidare hade jag brynt paprika till - se bild.

Andra grönsaker som passar till är grön sparris, sockerärtor, kokta rödbetor, kokt morot med mera.

Val av torsk

  • Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk.
  • Extra goda är de av torskrygg. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock.

Stekgrad

När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.

Variant

Istället för att göra egen citronmajonnäs så kan du köpa färdig. Man kan också laga majonnäs från grunden och smaksätta med färskpressad citron.

4 portioner panerad torsk med citronmajonnäs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé, 140-150 gram per portion
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Citronmajonnäs: 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 citron
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 50 gram smör
  • 4 kvistar dill
  • 1 dl kapris

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med remouladsåsen om du vill ha det till: hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt. Lägg i en skål.
  3. Blanda i majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  4. Koka potatis om du vill ha det till.
  5. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  6. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  7. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  8. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  9. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  10. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  11. Vänd torskbitarna i ägget.
  12. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  13. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  14. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  15. Skölj och dela citronen. Pressa halva i en skål.
  16. Blanda i majonnäsen och gräddfilen med citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  17. Skär den andra halvan av citronen i fyra klyftor att ha till servering.
  18. Bryn smöret ljust brunt i en panna.
  19. Servera den panerade torsken citronmajonnäsen, kokt potatis, stekt paprika, citronklyfta, kapris och dill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-06