Panerad torsk med citronmajonnäs

Panerad torsk med citronmajonnäs, brynt smör, kapris, citron, dill och kokt potatis är en mycket god kombination.
Servera gärna med någon grönsak som brynt paprika på bilden. Alternativ är grön sparris, sockerärtor, kokta rödbetor, kokt morot med mera.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Istället för att göra egen citronmajonnäs så kan du köpa färdig.

4 portioner panerad torsk med citronmajonnäs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Citronmajonnäs: 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 citron
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 50 gram smör
  • 4 kvistar dill
  • 1 dl kapris

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med remouladsåsen om du vill ha det till: hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt. Lägg i en skål.
  3. Blanda i majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  4. Koka potatis om du vill ha det till.
  5. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  6. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  7. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  8. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  9. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  10. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  11. Vänd torskbitarna i ägget.
  12. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  13. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  14. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  15. Skölj och dela citronen. Pressa halva i en skål.
  16. Blanda i majonnäsen och gräddfilen med citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  17. Skär den andra halvan av citronen i fyra klyftor att ha till servering.
  18. Bryn smöret ljust brunt i en panna.
  19. Servera den panerade torsken citronmajonnäsen, kokt potatis, stekt paprika, citronklyfta, kapris och dill.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer