Panerad torsk med citronmajonnäs
Panerad torsk med citronmajonnäs, brynt smör, kapris, citron, dill och kokt potatis blir en mycket god kombination.
Vidare hade jag brynt paprika till - se bild.
Andra grönsaker som passar till är grön sparris, sockerärtor, kokta rödbetor, kokt morot med mera.
Tillagning
- Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
- Börja med remouladsåsen om du vill ha det till: hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt. Lägg i en skål.
- Blanda i majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
- Koka potatis om du vill ha det till.
- Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
- Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
- Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
- Lägg upp ströbröd på en tallrik.
- Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
- Vänd torskbitarna i ägget.
- Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
- Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
- Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
- Skölj och dela citronen. Pressa halva i en skål.
- Blanda i majonnäsen och gräddfilen med citronsaften och smaka av med salt och peppar.
- Skär den andra halvan av citronen i fyra klyftor att ha till servering.
- Bryn smöret ljust brunt i en panna.
- Servera den panerade torsken citronmajonnäsen, kokt potatis, stekt paprika, citronklyfta, kapris och dill.
Val av torsk
- Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk.
- Extra goda är de av torskrygg. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock.
Stekgrad
När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Variant
Istället för att göra egen citronmajonnäs så kan du köpa färdig. Man kan också laga majonnäs från grunden och smaksätta med färskpressad citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal