Panerad torsk med citronmajonnäs

Panerad torsk med citronmajonnäs, brynt smör, kapris, citron, dill och kokt potatis är en mycket god kombination.
Servera gärna med någon grönsak som brynt paprika på bilden.

Alternativ att servera till är grön sparris, sockerärtor, kokta rödbetor, kokt morot med mera.

Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock.

När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.

Istället för att göra egen citronmajonnäs så kan du köpa färdig. Man kan också laga majonnäs från grunden.

4 portioner panerad torsk med citronmajonnäs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Citronmajonnäs: 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 citron
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 50 gram smör
  • 4 kvistar dill
  • 1 dl kapris

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med remouladsåsen om du vill ha det till: hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt. Lägg i en skål.
  3. Blanda i majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  4. Koka potatis om du vill ha det till.
  5. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  6. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  7. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  8. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  9. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  10. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  11. Vänd torskbitarna i ägget.
  12. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  13. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  14. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  15. Skölj och dela citronen. Pressa halva i en skål.
  16. Blanda i majonnäsen och gräddfilen med citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  17. Skär den andra halvan av citronen i fyra klyftor att ha till servering.
  18. Bryn smöret ljust brunt i en panna.
  19. Servera den panerade torsken citronmajonnäsen, kokt potatis, stekt paprika, citronklyfta, kapris och dill.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.