Fisksoppa

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på fisksoppa du kan laga med vilken fisk du vill.

Smaksatt med fänkål, saffran, grädde, räkor, musslor, vitkål och vitt vin bland annat.

God och relativt snabb och enkel fisksoppa.

Serveringsförslag

  • Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off. Eller servera med vitlöksbröd.
  • Vidare passar vitlöksmajonnäs som aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
  • Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.

Val av fisk

Det säljs fryst fisk i bitar och tärningar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.

Kan förberedas

Fisksoppan är god nylagad men kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå något dygn i kylen.

Laga då basen till soppan dagen innan servering - lägg alltså ej i fisken - utan laga bara till grunden. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk, musslor och skaldjur när det är dags att äta soppan.

Att dricka till

Vintips till fisksoppan är ett vitt vin av ex. Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

En matig fisksoppa med vit fisk, musslor och räkor samt mättande potatis.
En matig fisksoppa med vit fisk, musslor och räkor samt mättande potatis.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt eller burk passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 400 gram fisk som lax, torsk eller valfri, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor, färska eller frysta
  • 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 2 pressade klyftor vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
  10. Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
  11. Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt färsk fisk.
  14. Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
  15. Koka upp soppan.
  16. Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
  17. Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14