Fisksoppa
Ett grundrecept på matig fisksoppa med lax, torsk samt potatis och smak av fänkål, saffran, stjärnanis, grädde, tomat, timjan, purjolök, vitlök, vitkål och vitt vin.
Tillagning
- Förbered grönsaker. Skala och hacka lök. Skala vitlök. Dela, skölj och strimla purjolök. Dela, klyfta samt hacka fänkålen - spara gärna blad från fänkålen till garnering. Dela och klyfta samt strimla vitkålen. Skala potatisen och dela i lagom stora munsbitar.
- Lägg lök, pressad vitlök och purjolök i olivolja i en stor tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lock.
- Fräs i oljan ca 5 minuter på lite över medelvärme utan att få färg. Rör då och då.
- Tillsätt vitkålen samt fänkål och fräs några minuter till.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in i ca 2 minuter.
- Rör i passerade tomater, fiskbuljongtärningar, potatis, saffran, cayennepeppar, timjan, salt, vitpeppar, stjärnanis, lagerblad, socker och vatten - allt utom grädde, fisk och räkor.
- Koka upp och koka sedan på låg värme i 30 minuter under lock.
- Dela färsk fisk i bitar ca 2,5x2,5 cm. Skala räkor. Förvara övertäckt i kylen fram till servering.
- Tillsätt grädden till soppan, rör runt samt koka upp.
- Hit kan du förbereda. Vill du kyla av soppan snabbt kan du göra det genom att sätta ner grytan i en vask med kallt vatten. Soppan blir bara godare efter något dygn i kylen.
- SNABB AIOLI: Blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar samt salt.
- SERVERING: Koka upp grytan. Tillsätt och vänd i fisken. Låt småkoka i 2-3 minuter.
- Tillsätt och vänd i räkor. Servera.
- Servera fisksoppan med aioli i skål vid sidan. Förslag är att klicka över en msk aioli på soppan i tallriken eller efter tycke. Gott med bröd som basilikabröd, vitlöksbröd eller nybakt baguette till.
Serveringsförslag
- Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off.
- Eller servera med basilikabröd som jag gjorde. Vitlöksbröd passar också till.
- Vidare passar het vitlöksmajonnäs, aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
- Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.
Val av fisk
- Jag tinade fryst portionsförpackad laxfilé och torskfilé. Torsk kan bytas mot annan vit fisk som Alaska pollock, kolja, sej eller liknande.
- Det säljs fryst blandad lax och torsk i tärningar som är smidigt till fisksoppan.
- Du kan tina och skala egna räkor eller ta skalade tinade frysa räkor.
- Gillar du musslor kan du ta i 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt). Det finns även fryst skaldjursmix som passar bra i soppan.
Kan förberedas
Fisksoppan är god nylagad men kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå något dygn i kylen. Laga då basen till soppan dagen innan servering - lägg alltså ej i fisken - utan laga bara till grunden. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och räkor samt koka upp till servering.
Tips
Är det små blad på fänkålen så spara dem och strö över till garnering.
Varianter
Andra grönsaker som passar i är blomkål, rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrot och/eller palsternacka.
Att dricka till
Vintips till fisksoppan är ett vitt vin - gärna ekfatslagrat Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal