Fisksoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ett grundrecept på fisksoppa du kan laga med vilken fisk du vill. Smaksatt med fänkål, saffran, grädde, räkor, musslor, vitkål och vitt vin bland annat. God och relativt snabb och enkel fisksoppa. Rostad baguette och aioli är gott till.

Det säljs fryst fisk i bitar och tärningar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.

Fisksoppan är god nylagad men kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå något dygn i kylen. Laga då basen till soppan dagen innan servering - lägg alltså ej i fisken - utan laga bara till grunden. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk, musslor och skaldjur när det är dags att äta soppan.

Att dricka till fisksoppa:

Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt eller burk passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 400 gram fisk som lax, torsk eller valfri, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor, färska eller frysta
  • 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 2 pressade klyftor vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
  10. Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
  11. Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt färsk fisk.
  14. Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
  15. Koka upp soppan.
  16. Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
  17. Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.