Fläskschnitzel

Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citron, broccoli och morot.
Fläskschnitzlarna kan också garneras på klassiskt vis med kapris, citron och ansjovis. De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör. Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.
Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar mjölet.

4 portioner fläskschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskschnitzlar som ex. skivad skinka av skinkinnanlår
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 30 gram smör
  • 0,75 dl matolja som ex. majsolja
  • Enkel rödvinssås: 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 msk smör
  • Tillbehör: 700 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 2 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatis. Skala den om den har fult skal. Skär i klyftor och vänd med en msk olja i en stor ugnsform eller stor stekpanna. Stek i ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Fortsätt med rödvinssås: koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Innan servering så vispar du i smöret.Låt småkoka medan schnitzlarna steker.
  4. Stek schnitzlarna: knäck och vispa ihop ägget i en skål.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  6. Häll upp ströbröd på en annan tallrik.
  7. Banka ut schnitzlarna med en köttklubba så tunt du önskar.
  8. Värm en stor stekpanna med smör och olja.
  9. Vänd dem i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  10. Lägg i stekpannan och sänk värmen till något över medelvärme. Du vill steka fläskköttet helt genomstekta men ej bränna paneringen så stek på låg värme länge istället för tvärtom. Vänd schnitzlarna efter några minuter.
  11. Skölj och skär broccoli i buketter. Lägg i en kastrull med lite vatten.
  12. Skala och skär morötter i stavar och lägg med broccolin.
  13. Koka grönsakerna mjuka ca 5 minuter.
  14. Skölj och skär citronen i klyftor.
  15. Skär ett snitt en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.
  16. Servera schnitzlarna med klyftpotatisen, rödvinssåsen, grönsakerna samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer