Fetaost

Här hittar du recept och tips med fetaost.

Fetaost är en vit ost med salt och syrlig smak. Mest känd som stjärnan i grekisk sallad - passar fetaost till många andra rätter, tilltugg eller bara serverad naturell.

Fetaost på många vis Festa med äkta grekisk fetaost. Det finns mycket mer än grekisk sallad att laga med fetaost. På bilden fetaostfyllda trianglar.

Fetaost håller sig fint i saltlag som ger god salt smak. I varma Grekland och balkan gör saltlagen inte bara osten hållbar utan osten ger också ett välkommet salt tillskott i det heta klimatet.

Sedan den 15 oktober 2007 får endast grekisk fetaost heta just fetaost.

Fetaostar finns i flera varianter. Det finns grekisk fårost och getost. Vidare finns fetaost-liknande vitostar från Balkan som inte längre får kallas fetaost. Dessa görs en del på komjölk och då blir smaken mildare. Vissa sorter kan dock vara minst lika goda som äkta fetaost. Fetaosten i recepten kan ofta ersättas med vitost.

Fetthalten varierar från 15 - 60%.

Den 15 oktober är det Fetaostens dag. Då laddas det upp i butikerna med erbjudanden, recept och tips.

Namnet "fetaost" kommer från italienskans ord för skiva "fetta" och syftar på att fetaosten lagras i saltlagen i större fyrkantig rektangulär form. Sedan skivas den upp vid försäljning.

Fetaost passar mycket bra tärnad, skivad eller smulad i sallader bla som grekisk sallad; serverad naturell som tillbehör - gärna med kalamata oliver och gott bröd; eller som fyllning i till varma rätter som pajer, färsbiffar och fyllda filodegstrianglar.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages