Paj med fetaost och oliver

Introduktion och förberedelse

Paj med fetaost, svarta oliver och tärnad tomat.

Pajen har god sälta av fetaost och urkärnade kalamata oliver kombinerat med mozzarella och lite fräscha tärnade urkärnade tomater.

En slags olivpaj med fetaost eller fetaostpaj med oliver.

Serveringsförslag

  • Fetaostpajen passar med en frisk grönsallad och/eller tomatsallad till.
  • Passar utmärkt kall eller värmd på buffe, utflykt eller lunchlåda.
  • Pajen är god både varm eller kall. Låt den svalna något innan servering. Jag tycker nästan den blir godare när den fått stå till sig i kylen så bakar den gärna i god tid eller dagen innan.
  • Vid servering kan man även toppa med mer smulad fetaost, färsk basilika samt oliver. Jag toppade med lite smulad salladsost från get från lokalt ysteri.
  • Vidare kan man strö över rostade pinjenötter, valnötter eller hasselnötter.

Varianter

  • Jag tog urkärnade Kalamata-oliver men du kan ta de oliver du gillar.
  • Mozzarella kan bytas mot smakrikare lagrad ost som prästost eller valfri sort.
  • Fetaost kan bytas mot salladsost, getost av salladsost-typ eller vanlig chèvre eller liknade getost.
  • Färska tomater kan bytas mot soltorkade hackad tomater eller uteslutas.
  • Andra fetaostpajer är med paprika och champinjoner, köttfärs, spenat eller aubergine.

Pajen serverad med tomatsallad, grönsallad, extra oliver och fetaost samt färsk basilika.
Pajen serverad med tomatsallad, grönsallad, extra oliver och fetaost samt färsk basilika.

1 paj med fetaost och oliver, 8 stora eller 12 små portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • DEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • FYLLNING: 150 gram fetaost
  • 2 tomater
  • 1 dl urkärnade svarta oliver ex. Kalamata
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 75 gram riven ost som mozzarella

Tillagning

  1. DEG: Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. FYLLNING: Skölj tomater. Skär i klyftor och kärna ur dem. Tärna dem så fint du kan.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  5. Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. ÄGGSTANNING: Blanda ägg med grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning. Rör i den rivna osten.
  7. Fördela smulad fetaost i botten av pajskalet.
  8. Sleva över äggstanningen så riven ost och äggstanning fördelas jämnt över fyllningen.
  9. Fördela över oliver och tärnade tomater.
  10. Grädda pajen i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Börjar kanterna brännas kan du sätta en plåt över pajen.
  11. Testa om pajen är genomgräddad genom att skaka på pajen i ugnen. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  12. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering. Blir god varm eller kall. Passar även att värma. Går bra att frysa in.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 511 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-28

Tillbehör och liknande recept: