Rostade grönsaker med fetaost

Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,

4 portioner rostade gronsaker med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • Tomatsås: 2 burkar hela tomater utan skal (krossade eller passerade tomater går också bra)
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Råris: 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vildris (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till: Mät upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
  2. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Rostade grönsaker: Ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
  5. Skala och klyfta rödlök.
  6. Skala och dela morötter i grova bitar.
  7. Skala och halvera vitlöksklyftor.
  8. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
  10. Tomatsås: Skala och hacka löken.
  11. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i 4 minuter.
  13. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på låg värme medan grönsakerna går klart i ugnen. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  14. Smula fetaosten i en skål.
  15. Servera de rostade grönsakerna med tomatsåsen, smulad fetaost samt råris. Garnera ev. med lite grovt hackad färsk basilika eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer