Rostade grönsaker med fetaost
Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris.
En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Tillagning
- Börja koka råris om du vill ha det till: Mät upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
- Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rostade grönsaker: Ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
- Skala och klyfta rödlök.
- Skala och dela morötter i grova bitar.
- Skala och halvera vitlöksklyftor.
- Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
- Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
- Tomatsås: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
- Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i 4 minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på låg värme medan grönsakerna går klart i ugnen. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
- Smula fetaosten i en skål.
- Servera de rostade grönsakerna med tomatsåsen, smulad fetaost samt råris. Garnera ev. med lite grovt hackad färsk basilika eller bladpersilja.
Tips
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Varianter
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,
Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal