Sallad med vattenmelon, fetaost, gurka och tomat

Introduktion och förberedelse

Sallad med vattenmelon, gurka, tomat, rödlök och machesallad i dressing av olivolja samt balsamvinäger.

Serveringsförslag

  • Passar som sallad och tillbehör till grillat, sommarfest, middag och buffé.
  • Passar också till förrätt med ett gott nybaktbröd som focaccia eller nybakt baguette. Eller grilla skivat ljust surdegsbröd med penslat med lite olivolja blandat med pressad vitlök och flingsalt.

Varianter

  • Istället för vattenmelon kan du ta annan melon som honungsmelon, Cantaloupe, Piel de Sapo eller Galiamelon.
  • Vill du göra en melonsallad utan fetaost kan du utesluta fetaosten. Eller byta mot mozzarella eller getost.
  • Annat som passar i är majs, groddar, tärnad paprika, riven morot, riven zucchini, nektarin, jordgubbar osv. Eller prova denna melonsallad med oliver och fetaost.
  • Man kan garnera med ätliga blomblad, myntablad, färsk basilika, färsk oregano, färsk koriander, rostade pumpafrön, solrosfrön, krutonger eller liknande.
  • Vill du lyxa till det så är ett alternativ att droppa över riktigt fin balsamvinäger precis innan servering.

Droppa över lagrad balsamvinäger, fin olivolja samt lite flingsalt till servering.
Droppa över lagrad balsamvinäger, fin olivolja samt lite flingsalt till servering.

4 portioner sallad med vattenmelon, fetaost, gurka och tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 300 gram tärnad vattenmelon
  • 130-150 gram fetaost, salladsost eller vitost
  • 1/2 gurka
  • 1/2 rödlök eller silverlök
  • 2 kvisttomater, 1/2 pkt cocktailtomater eller liknande, 125-150 gram
  • 35 gram machesallad eller finbladig grönsallad, 1 påse
  • 2 msk fin olivolja
  • 1 msk lagrad balsamvinäger
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skölj salladen och lägg på ett salladsfat.
  2. Skär melonen i klyftor och skär bort skalet. Skär i tärningar ca 2x2 cm. Lägg på fatet.
  3. Skölj och tärna gurka samt tomater. Lägg på fatet.
  4. Skala, dela och strimla rödlöken så fint du kan. Lägg på fatet.
  5. Tärna eller smula sönder fetaost, vitost eller salladsost. Lägg på fatet. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar.
  6. Blanda runt. Droppa över olivolja, balsamvinäger samt strö över flingsalt till servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-19

Tillbehör och liknande: