Paj med fetaost, paprika, purjolök och broccoli

Introduktion och förberedelse

En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj.

Gott med en grönsallad till.

Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax med mera.

Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning annars.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Att tänka på om du ska bjuda på den åt vegetarianer. Välj en vegan ost ystad med enzym istället för löpe. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Varianter

Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli. Man kan även strö över pinjenötter de sista 10 minuterna av bakningen.

6-8 portioner paj med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • Pajfyllning: 200 gram fetaost
  • 75 gram riven ost
  • 1 röd paprika
  • 10 cm purjolök
  • 10 små buketter broccoli (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  3. Skölj och skär paprika i kuber ca 1x1 cm stora. Dela, skölj och strimla purjolöken. Skär broccoli i små buketter. Se till att broccolin är tinad om du köpt fryst.
  4. Fräs paprikan i en stekpanna med olivolja. Peppra. Stek i några minuter. Lägg i purjolök och stek på låg värme någon minut till.
  5. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i 10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  9. Blanda ägg med mjölk och grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning.
  10. Fördela grönsakerna i pajformen. Smula över riven ost och fetaosten.
  11. Häll äggstanningen över fyllningen i pajformen.
  12. Strö över parmesanost.
  13. Grädda fetaostpajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  14. Ta ut och servera din fetaostpaj.
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.