Broccolipaj

Broccolipaj smaksatt med fetaost, mozzarella och soltorkade tomater.
Frysta broccolibuketter är smidigt att använda men det går utmärkt med färsk broccoli - räkna då runt 500-600 gram då man skär bort en del av stammen.
Pajen räcker till 4-6 portioner.
Kan serveras varm eller kall. Gärna med en grönsallad och tomatsallad till.

1 broccolipaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 100 gram fetaost
  • 100 gram riven mozzarella
  • 5 soltorkade tomater
  • 400 gram broccolibuketter
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt till fyllningen
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  4. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  6. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  7. Smula eller hacka sönder fetaost. Hacka soltorkade tomater.
  8. Blanda i en bunke med riven mozzarella, grädde, ägg, salt och vitpeppar.
  9. Häll i äggstanningen i pajskalet och fördela broccolin i äggstanningen.
  10. Grädda broccolipajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  11. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  12. Ta ut och servera broccolipajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer