Broccolipaj

Broccolipaj smaksatt med fetaost, mozzarella och soltorkade tomater.
Frysta broccolibuketter är smidigt att använda men det går utmärkt med färsk broccoli - räkna då runt 500-600 gram då man skär bort en del av stammen.
Pajen räcker till 4-6 portioner.
Kan serveras varm eller kall. Gärna med en grönsallad och tomatsallad till.

1 broccolipaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 100 gram fetaost
  • 100 gram riven mozzarella
  • 5 soltorkade tomater
  • 400 gram broccolibuketter
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt till fyllningen
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  4. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  6. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  7. Smula eller hacka sönder fetaost. Hacka soltorkade tomater.
  8. Blanda i en bunke med riven mozzarella, grädde, ägg, salt och vitpeppar.
  9. Häll i äggstanningen i pajskalet och fördela broccolin i äggstanningen.
  10. Grädda broccolipajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  11. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  12. Ta ut och servera broccolipajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4.3 (43 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer