Broccolipaj

Introduktion och förberedelse

Broccolipaj smaksatt med fetaost, mozzarella och soltorkade tomater.

Serveringsförslag

  • Pajen passar till det mesta både till vardagslunch, lunchlåda eller vardagsmiddag; buffé, picknick, julbord, midsommar, påsk och kräftskiva.
  • Pajen är god med lite sallad av babyspenat eller annan sallad på påse samt några delade cocktailtomater till. Andra förslag är tomatsallad och grönsallad.
  • Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med mango chutney, ingefära eller sweet chili till eller annan kall sås.

Val av form

Du behöver en rund pajform med tät botten på ca 24-26 diameter.

Portionsberäkning

Pajen räcker till 6 medelstora portioner eller 8 mindre portioner eller 12 bitar till buffé.

Varianter

  • Frysta broccolibuketter är smidigt att använda men det går utmärkt med färsk broccoli - räkna då runt 500-600 gram då man skär bort en del av stammen.
  • Använder du fryst broccoli så tina den först och häll av den vätska som blir när du tinat broccolin.

1 broccolipaj, 6-8 bitar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • FYLLNING: 100 gram fetaost
  • 100 gram riven mozzarella
  • 5 soltorkade tomater
  • 400 gram broccolibuketter
  • 4 ägg M/L
  • 2 dl grädde 45%
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  4. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 10 minuter.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  6. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 4 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  7. Smula eller hacka sönder fetaost. Hacka soltorkade tomater.
  8. Blanda fetaost och soltorkade tomater i en bunke med riven mozzarella, grädde, ägg, salt och vitpeppar.
  9. Häll i äggstanningen i pajskalet och fördela broccolin i äggstanningen.
  10. Grädda broccolipajen ca 30-35 minuter tills pajen stelnat.
  11. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den lite i ugnen. Den stelnar även lite extra efter man tagit ut den.
  12. Ta ut och servera broccolipajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.8 (250 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-17

Tillbehör och liknande recept: