Broccolipaj

Broccolipaj smaksatt med fetaost, mozzarella och soltorkade tomater.
Frysta broccolibuketter är smidigt att använda men det går utmärkt med färsk broccoli - räkna då runt 500-600 gram då man skär bort en del av stammen.
Pajen räcker till 4-6 portioner.
Kan serveras varm eller kall. Gärna med en grönsallad och tomatsallad till.

1 broccolipaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 100 gram fetaost
  • 100 gram riven mozzarella
  • 5 soltorkade tomater
  • 400 gram broccolibuketter
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt till fyllningen
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  4. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  6. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  7. Smula eller hacka sönder fetaost. Hacka soltorkade tomater.
  8. Blanda i en bunke med riven mozzarella, grädde, ägg, salt och vitpeppar.
  9. Häll i äggstanningen i pajskalet och fördela broccolin i äggstanningen.
  10. Grädda broccolipajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  11. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  12. Ta ut och servera broccolipajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer