Piggvar med dragonsås

Ugnsbakad hel piggvar med dragonsås, kokt potatis, citron och grönsallad.

Välj en MSC-märkt fisk. Förslag är odlad Norsk piggvar.

4 portioner piggvar med dragonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 kg hel piggvar; med eller utan huvud; rensad och utan gälar
  • 2 msk smör
  • DRAGONSÅS: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis
  • 4 portioner grönsallad
  • 4 klyftor citron
  • 1/2 dl färsk grovt hackad dragon, gräslök eller persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader vanlig ugn.
  2. Klipp bort gälarna eller skär bort huvudet på fisken om du köpt en hel fisk. Skölj fisken väl. Torka av den lätt med lite hushållspapper.
  3. Smörj en långpanna med smör och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.
  4. En hel plattfisk blir klar på cirka 45 minuter till en timme (stora och hela fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lätt lossnar från benet. Kolla gärna temperaturen i tjockaste delen med en termometer - vid 48-50 grader är fisken klar.
  5. DRAGONSÅS: Smält smöret i en kastrull.
  6. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  7. Tillsätt mjölk och vatten lite i taget under vispning. Tillsätt fiskbuljongtärning och rör ut klumpar.
  8. Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
  9. Hacka under tiden färsk dragon samt persilja. Eller använd torkade örter.
  10. Tillsätt grädde och vitt vin samt koka ner i ca 5 minuter. Rör sedan i kokbar crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer vatten till önskad konsistens.
  11. Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  12. Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
  13. SERVERING: Skär ett snitt i skinnet längs med ryggen på fisken och vik upp skinnet. Skär ut fiskköttet och lägg försiktigt upp på ett serveringsfat eller fördela på tallrikar. Vänd på fisken och upprepa detta.
  14. Servera piggvaren med dragonsåsen samt tillbehör som kokt potatis, grönsallad, citronklyftor samt hackad dragon, persilja och/eller gräslök.
Ugnsbakad hel piggvar i långpanna
Ugnsbakad eller ugnsstekt hel piggvar garnerad med citronklyftor.
En hel piggvar i långpanna innan tillagning
En hel piggvar på smörat bakplåtspapper i en långpanna redo för ugnen. Ta gärna bort gälarna och skölj fisken innan.
Dragonsåsen i en skål
Dragonsåsen i en skål serverad à part - vid sidan.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Du kan räkna att 2 kg hel rensad och urtagen hälleflundra eller piggvar räcker till 4 stora portioner eller 5 något mindre.

Varianter

  • Hittar du ingen hel piggvar kan du laga filéer i ugnen - de tar mindre tid att bli färdiga i ugnen - räkna ca 15-20 minuter.
  • Istället för piggvar kan du laga annan plattfisk som hälleflundra på samma vis.

Att dricka till

Till fisken passar ett kylt vitt vin som förslagsvis en Semillon, Riesling eller Sauvignon Blanc.

E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-15

Tillbehör och liknande: