Potatisbakelser med getost

Introduktion och förberedelse

Potatisbakelser med getost är ett gott potatistillbehör du kan laga i portionsformar.

En slags ugnsbakad riven potatis som lagas med getost, grädde och lite ägg.

Ett mättande och mycket gott potatistillbehör till det mesta som fiskrätter, lamm, vilt, vegetariskt, kött och kyckling.

En variant och alternativ till potatisgratäng.

Kan förberedas

Kan förberedas i god tid och värmas i formen. Eller stjälpas upp och värmas. Eller lagas i en stor form och skäras upp kall i bitar och värmas till servering.

Val av form

  • Du kan laga potatisbakelserna i portionsformar - jag tog formar från Le Creuset - eller muffinsformar. Kan också bakas i hel mindre ugnsform istället för portionsformar.

Varianter

Getosten kan bytas eller blandas med någon annan stark ost som fårost, racletteost, pecorino, fetaost, cheddar, Fontina, Västerbottenost, ädelost men också mildare riven mozzarella.

Potatistillbehör med getost i Le Creuset formar
Ett potatistillbehör som passar till fest. Får fyllig och god smak med getost.

6 portioner potatisbakelser med getost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar typ Bintje, 600 - 700 gram
  • 4 äggulor
  • 75 gram getost
  • 4 dl grädde
  • 2 krm vitpeppar eller några varv med vitpepparkvarnen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv potatisarna fint (med mixer, rivjärn eller matberedare) samt lägg i en bunke.
  3. Rör i ägg, smulad getost, grädde och peppar.
  4. Smörj fyra portionsformar eller stora dubbla muffinsformar med lite olivolja.
  5. Fördela potatissmeten i portionsformarna eller dubbla muffinsformar.
  6. Grädda potatisbakelserna i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och servera potatisbakelserna i formen eller skär runt kanten på formarna med en skalkniv och stjälp upp dem och servera utan form.
E-mail
Medel: 3.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25