Potatisbakelser med getost

Potatisbakelser med getost är ett gott potatistillbehör smaksatt med ugnsbakad riven potatis, ägg, grädde och getost. En slags potatisgratäng fast med riven potatis och ägg som bakas i portionsformar eller muffinsformar. Kan också bakas i hel mindre ugnsform istället för portionsformar.
Potatis bakelser är ett mättande och mycket gott potatistillbehör till det mesta som fiskrätter, vilt, vegetariskt, kött och kyckling.
Räkna 4 större portioner eller 6 mindre ex. om du ska servera potatisbakelserna till en lyxigare rätt upplagd på tallriken då ser det bättre ut med ett lite mindre potatistillbehör. Vidare kanske man då också äter förrätt och efterrätt.
Getosten kan bytas mot någon annan stark ost som fetaost, parmesan, cheddar, Fontina, Västerbottenost, grönmögelost osv.

4 - 6 portioner potatisbakelser med getost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar typ Bintje, 600 - 700 gram
  • 4 äggulor
  • 75 gram getost
  • 4 dl grädde
  • 2 krm vitpeppar eller några varv med vitpepparkvarnen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv potatisarna fint (med mixer, rivjärn eller matberedare) samt lägg i en bunke.
  3. Rör i ägg, smulad getost, grädde och peppar.
  4. Smörj fyra portionsformar eller stora dubbla muffinsformar med lite olivolja.
  5. Fördela potatissmeten i portionsformarna eller dubbla muffinsformar.
  6. Grädda potatisbakelserna i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och servera potatisbakelserna i formen eller skär runt kanten på formarna med en skalkniv och stjälp upp dem och servera utan form.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer