Rostad paprika med Chevre
Rostad paprika med Chèvre. Gott som aptitretare, förrätt, till drinken, buffén, som tapas eller liknande.
Här med svensk honung, balsamvinäger och rostade små bröd - crostinis.
Paprikan med chevre-osten blir också god kall som fyllning i ex. mackor som ciabattas.
Eller ha till en större sallad med mer grönsallad och Dijondressing eller mer balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj paprikor. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste.
- Lägg paprikahalvorna på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalet upp. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de har lite svarta brända fläckar på toppen.
- Låt svalna övertäckta med kökshandduk eller lägg i en skål direkt från ugnen och täck med plastfilm. Låt stå i 20 minuter.
- Skär halvorna en gång till på längden och dra av samt pilla bort skinnet. Skär bort ev. brända kanter. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon till några dagar innan. Blanda dem då med lite olivolja och förvara övertäckta i en burk.
- Crostinis: Låt ugnen stå på 200 grader. Skär baguette i 0,5 cm skivor -räkna 2 per portion - och vänd runt dem med några msk olivolja. Bred ut på en plåt med baklåtspapper. Rosta dem tills de fått lite färg ca 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna något till servering. Lägg i en skål. Kan rostas några timmar innan om man vill förbereda.
- Vid servering: Sätt ugnen på max grill.
- Lägg de skalade rostade paprikabitarna (i detta fall åtta stycken - två per portion) på en plåt med bakplåtspapper.
- Skiva upp ost i ca 20 grams skivor och placera en skiva på varje bit paprika.
- Ringla över en halv tsk honung på varje bit paprika och ost.
- Baka och gratinera paprikan med getosten under grillen tills de smält halvvägs och fått lite färg.
- Du kan servera direkt från bakplåten om du vill köra rustik stil - ringla då över olivolja, balsamvinäger, salt och peppar samt servera direkt på bordet med crostinisarna och lite grön machesallad i en skål bredvid så kan gästerna ta själva på små assietter. Ha servetter till. Eller lägg upp på finare fat och garnera likadant. Eller lägg upp och fördela på små förrättstallrikar eller assietter och garnera likadant men lägg även på lite av salladen.
Rosta i ugn eller på utegrill
Paprikan har jag rostat i ugnen men man kan också grilla dem på utegrill. Paprikan kan rostas i god tid och håller sig i kylen blandad med olja någon vecka och blir bara godare.
Val av getost
På franska kallas getost Chèvre och köp gärna en god, fin variant - ju bättre och dyrare ost desto godare macka.
Köp gärna en svensk fin lokalt producerad getost. Gärna krav-märkt och opastöriserad.
Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild, Järna Mejeri, Sörmland.
Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.
Varianter
- Välj röd och gul paprika. Grön paprika är svårare att skala. Här med fin balsamvinäger och kallpressad olivolja men du kan ta annan lagrad vinäger ex. äppelcidervinäger och annan olja som svensk kallpressad rapsolja, nötolja eller avokadoolja.
- Garnera gärna med grönt som här med machesallad eller ruccola, annan blandad grönsallad eller babyspenat.
- Örter som färsk oregano, basilika, bladpersilja och gräslök funkar också.
- Vidare kan man toppa med sardeller, svarta oliver, fetaost istället för chevre, soltorkade tomater eller inlagda kronärtsskockor.
Att dricka till:
Förslag är iskall fransk cider eller ett mousserande vitt torrt vin som champagne, Cremant de Bourgogne, Cava eller liknande. Eller torr Fino sherry, vitt chardonnay som Chablis eller en ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien. Öl som IPA eller lager funkar med utmärkt.
Utan alkohol så funkar förslagsvis iskall äppeljuice med lite mineralvatten i, Clausthaler öl eller Ginger Beer utmärkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 241 kcal