Kronärtskocksröra

Introduktion och förberedelse

Kronärtskocksröra är lätt att laga av mixade kronärtskocksbottnar, sardeller, citron och lite olivolja.

En slags kronärtskockscrème som passar på snittar, dipp, smaksättning i kall sås, pålägg eller blanda med pasta som en pesto.

Lättlagat från burk och skafferi hemma men kanske speciellt smidigt att laga till på semester, i båten eller stugan.

Serveringsförslag

  • Röran passar att ha på snittar som på bilden med små rostade rundlar av bröd eller liknande.
  • Att servera som dipp som de är eller till antipasti eller tapas. Gott med hemgjorda crostinis, knäckebröd, parmesankex, frökex eller andra köpta motsvarigheter som delikatessknäcke, ostkex, crostinis, chips, Breton, Salinas, tunnbrödskex med mera.
  • Vidare passar röran som pålägg till bröd som brytbröd, surdegsbröd eller baguette.
  • Vidare kan du använda röran smaksättning till kall sås genom att blanda ut med mer crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil.
  • Eller använda som en pesto och blanda i pasta likt pastapesto.

Portionsberäkning

Nedan recept är för en omgång röra du lagar på en burk bottnar. Det blir ca 2,5 dl röra som räcker till 4 portioner pasta eller 24 snittar - 8 portioner dipp.

Receptet kan också halveras och lagas på en halv burk bottnar - 2,5 bottnar - till 4 portioner och 12 snittar.

Överbliven röra håller i kylen några dagar eller kan frysas in.

Varianter

Du kan smaksätta crèmen med en halv pressa vitlök; och/eller några krm torkade örter som basilika, oregano eller dragon - eller ta färska finhackade örter.

Vegan variant

  • Byt ut crème fraiche mot Oatly Fraiche eller havregurt.
  • Sardeller kan bytas mot 6 soltorkade tomater i olja.

Att dricka till

En kall öl som lager eller IPA passar bäst. Eller en torr mousserande cider. En kall kombucha eller Gingerbeer passar också utmärkt.

Rör med kronärtskockor, citron och crème fraiche serverad på bröd som snittar.
Mixa kronärtskocksbottnar med crème fraiche och lite citron så får du en god röra som passar att toppa snittar, ha i pasta eller smaksätta kall sås med matyoghurt med mera.

2,5 dl kronärtskocksröra, 8 portioner som snittar (24 stycken) eller 4 portioner röra till pasta med mera.

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 burk kronärtskocksbottnar, 390 gram, ca 5-6 bottnar
  • 6 sardeller i olja
  • 2 tsk kallpressad olivolja
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1/2 flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • SOM SNITTAR: 12 skivor ljust rostbröd eller surdegsbröd, 6 skivor till trianglar eller fyrkanter och 12 till rundlar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1/2 kruka bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Häll av kronärtskocksbottnarna och hacka dem grovt.
  2. Lägg i en smal hög bunke.
  3. Hacka sardeller grovt och tillsätt dem.
  4. Tillsätt olivolja.
  5. Mixa med stavmixer till en slät röra.
  6. Smaka av röran lite citronsaft, flingsalt och svartpeppar i taget.
  7. SOM TILLTUGG: Ta ut två små rundlar ur varje skiva ljust bröd eller skär brödet i trekanter eller fyrkanter. Förslagsvis 24 stycken.
  8. Pensla bröden med olivolja runt om eller bred på lite mjukt smör på varje.
  9. Stek bröden i en panna ljust bruna på båda sidor eller rosta dem i ugnen på 225 grader vanlig ugn några minuter tills de har fin färg.
  10. Toppa och bred på röra på bröden och garnera med en liten kvist bladpersilja på varje.
  11. Nu kan du använda kronärtskockscrèmen som du vill - att bre på rostade snittar, ha som dipp till kex, delikatessknäcke, crostinis med mera; späda till kall sås med crème fraiche eller matyoghurt; blanda i pasta eller annat gott.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-10