Mixa din egen smoothie

Smoothies är en mixad drink av frukt, bär och valfri vätska. En perfekt kombination av nyttigt och gott.

smoothierecept Fixa en mixer och börja mixa smoothies - det är genialiskt enkelt, gott, snabbt och nyttigt. Och man kan blanda nästan vad som helst - frukt, juice, nötter, yoghurt, havredryck med mera. Ovan en vinbärssmoothie.

En Smoothie är fibrer och vitaminer i flytande form. En smoothie kan få igång dig på morgonen, fungera som mellanmål, fördrink och/eller dessert.

En gammal smoothie favorit är ”milkshaken” en slags föregångare till smoothie. Den görs ofta på glass, mjölk och någon smaksättning som banan, choklad eller bär. Smoothie görs oftast inte på gräddglass istället väljer man fryst frukt eller bär, glass på yoghurt eller sorbet. Som är minst lika gott och bättre för hälsan.

Arnold Schwarzenegger gör i en av sina filmer en frukost- ”smoothie”. Han mixar helt enkelt ihop allt han tror hans kropp behöver - ägg, tonfisk, kalkon, mjölk, frön och mjölk samt lite vitaminpiller. Nyttigt – ja visst. Fast knappast aptitligt. Njut istället av några goda fruktiga smoothies. Som även är nyttiga.

Du behöver en stavmixer, blender eller matberedare med kniv.

Frusen yoghurtsmoothie
En frusen portionsförpackning yoghurt mixat med färska bär och vätska som juice, mjölk eller sojamjölk blir flera olika varianter smoothies. Bara fantasin sätter gränser. Spola förpackningen i hett vatten så får du ut yoghurten lättare.

frusen yoghurtsmoothie Stoppa några portionsförpackning yoghurt i frysen och mixa sen till god smoothie med bär eller frukt. Som milkshake fast nyttigare.

Några goda smoothierecept med frusen yoghurt:
Jordgubb - jordgubbsyoghurt, färska jordgubbar och ananasjuice
Tropisk - yoghurt med tropisk frukt (Samoa), en halv banan och apelsinjuice
Skogsbär - yoghurt med skogsbär, blåbär och tranbärsjuice
Morot – yoghurt med citrus, en halv banan och morotsjuice
Melon - yoghurt med citron, melon i bitar samt äppeljuice

Frusen banansmoothie med bär
Frusen banan ger mjölkfri smoothie med samma kalla känsla men med gott om fibrer och vitaminer. Skala bananen och frys in den i halvor i burk eller plastfilm.

Smoothies med bär

Grundrecept på smoothie 
Med bär och frukt kan du göra flera olika smoothies med olika smak.

Hallonsmoothie
Hallon är kanongott och enkelt att mixa smoothies på. Du kan ta frysta eller färska hallon. Här med yoghurt, banan, apelsinjuice och en nypa socker (eller ta honung) för smakens skull. 

Vinbärssmoothie
Har du turen att ha tillgång till vinbär så kan du mixa dom till god smoothie.

Lingonsmoothie
Lingon ska vara mycket bra för att hålla vikten nere sägs det. Gott är det iaf mixat med banan med mera. 

Jordgubbssmoothie
En lite sötare och snällare variant på smoothie med jordgubbar, yoghurt och mjölk samt en nypa socker.

Cashewsmoothie Cashewsmoothie. En indisk variant på smoothie som svalkar och släcker törsten till speciellt het stark mat. Vegan och full med nyttigheter.

Nyttiga och goda smoothies

Cashewsmoothie
En jättegod indisk variant av smoothie som passar till måltider speciellt het indisk mat. Med cashewnötter, havremjölk, kardemumma och vanilj. Helt vegan. Istället för cashewnötter kan du ta mandlar - gärna skalade.

Indisk smoothie lassi 
Lassi är en indisk variant på smoothie. Passar till mat - speciellt het mat - eller som mellanmål eller fika. Här lite försvenskad men en av mina favoriter att ha kall i kylen tills när man är sugen. Yoghurt, mango, lite socker eller honung samt nyttiga kryddor är grunden men den kan varieras lite som man tycker. 

Chiasmoothie
En smoothie med chiafrön, kokosmjölk, havredryck, banan, jordgubbar och apelsinjuice. Den innehåller nog alla näring du nånsin kan behöva. Mycket nyttig och mättande. Passar utmärkt till fruost eller efter träning. Dessutom god.

Kaffesmoothie Kaffe och smoothie - hur går det ihop? Jo man mixar helt enkelt kaffet med vaniljglass och serverar som dessert, till kaffepausen eller fikat.

Lite sötare smoothies till fika eller dessert

Melonsmoothie med sorbet
Melon mixad med citronsorbet blir en läskande och lite sötare smoothie som passar till sommarsvalkande fika eller dessert.

Kaffesmoothie med vaniljglass
Annorlunda smoothie som passar till dessert eller fikapaus.

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer