Hemgjort godis för sötsugna

Laga ditt eget godis för maximal lördagsstämning. Här hittar du recept på hemmagjort godis. Allt från enkla chokladtryfflar till Mozartkulor, kola, knäck och marmeladgodis.

Hemgjort godis Gör ditt eget godis. Laga goda hemgjorda chokladtryfflar, hemgjorda mozartkulor, marmeladkulor eller chokladkola.

Det sägs att Gustav Vasa var Sveriges första gottegris. Sant är iallafall att han beställde mängder av godis, speciellt hans favorit marsipangodis. Hälften av medelsvenssons godis är choklad. Kakao fanns inte i Sverige på Gustav Vasas tid men jag är nästan säker på att han hade älskat våra nutida Marzipankulor med nougat, marsipan, marmeladgodis och choklad.
 

Först på 1600-talet kom kakaon till Sverige och då fanns inga chokladkakor istället var det inne att dricka en kopp choklad på fina chokladfik. På 1800-talet blev sockret billigare med industrialiseringen och sockerbetan. Många kvinnor kokade karameller och sålde på marknader för att dryga ut hushållskassan. En av dessa uppfann polkagrisen och hette Amelia Erikson. En annan hette Tant Augusta och startade ett helt karamellkokeri.

Knäck Gillar du en ljusare tryffel så prova tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad.

Tyvärr var gamla tiders godis inte bara onyttig för tänderna utan innehöll ofta giftiga färg- och smakämnen - till den grad att många blev sjuka av att äta det. Så jag tänkte det är bäst att hålla sig till kola, knäck, choklad och marsipangodis. Karamellerna får ni köpa. Vill du ändå laga karameller behöver du hitta en specialaffär för de essenser man använder. Fråga samtidigt efter recept.

Idag proppar vi i oss över 10 kg godis per år och person - vi är de riktiga gottegrisarna.

Knäck 
Knäck funkar inte bara vid jul. I godispåsen är det julafton året om.

Kola
Koka hemgjord kola - den blir riktigit god med smak av smör och grädde. 

Nötkola
Kolasmaken går väldigt bra ihop med nötter. Speciellt grovt hackad mandel eller hasselnötter. Paranötter, pistage eller valnötter funkar också.  



Chokladkola
Kakao är ännu en ingrediens som passar utmärkt med kolasmaken.  

Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad
Gillar du en sötare tryffel utan mörk choklad så är denna för dig.  En ljusare tryffel som är rullad i kokos.

Mozartkulor
Nougat och marsipankulor doppade i cholkad - kan det blir godare?

Mozartkulor En av mina personliga favoriter - Mozartkulor kan du göra själv och blir supergoda med sin marsipan, nougat och choklad.

Tryffel smaksatt med likör
Den här är en enkel och snabb tryffel att göra. Mörk choklad med hög kakaohalt är ofta inte alls söt. Tack vare lite socker i så passar denna tryffel de flesta smaker ändå. Tryffeln spritsas i formar.

Mörk chokladtryffel smaksatt med avec 
Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.

Chokladdekadens Chokladdekadens - chokladtryfflar som är lätta att röra ihop och skära upp i mumsbitar till flera på fest, godisfat eller buffé.

Chokladdekadens
En riktigt smarrig chokladtryffelmassa du rör ihop och sedan kylen för att skära upp i lämpliga mumsbitar. Rätt lägg att laga och förbereda i god tid. Passar utmärkt till kaffet, på buffé, fest eller godisfatet. 

Marmeladgodis
Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gillar du melonkulor? Då gillar du marmeladgodis. Prova hemgjord godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär, mango eller hjortron.



Mintkyssar
Goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad.  

Lite nyttigare godis: 

Fikonbollar
Mixade fikon med nötter och annat gott rullade till mumsbitar. 

Energigodis eller powerbars
Godis träningsgodis för alla träningssugna och friluftsare som behöver ett extra gott och nyttigt energitillskott. Blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis. Prova att smaksätta med andra torkade frukter som fikon, dadlar eller äpplen. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer