Trillingnöt
Trillingnöt är små chokladpraliner av hasselnötter doppade i choklad.
Saknar du också trillingnöten i Aladdinasken? Gör egen trillingnöt med rostade hasselnötter som du doppar i smält mjölkchoklad.
Tillagning
- Smält 2/3 av mjölkchokladen i en bunke över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då med en slickepott. Värm till 45 °C.
- Rör ner resten av mjölkchokladen. Rör med en slickepott och låt svalna till 25 °C. Det tar ca 15 minuter.
- Rosta hasselnötterna några minuter i en stekpanna.
- Lägg i en handduk och vik ihop. Gnugga nötterna i handduken så att så mycket skal som går lossnar. Lägg nötterna i en skål att svalna.
- Förbered två brickor eller plåtar med bakplåtspapper att lägga trillingnötterna på senare.
- Värm upp chokladen igen till 31 °C.
- Tillsätt och vänd runt nötterna i chokladen.
- Ta upp tre nötter i taget med en gaffel och placera som trillingnötter på bakplåtspapper. Upprepa tills nötterna är slut.
- Spara den mjölkchoklad som blir över i bunken. Sätt åt sidan.
- Låt trillingnötterna stelna i minst 3 timmar i rumstemperatur.
- Vill du ha trillingnötter med mycket choklad kan du doppa dem en gång extra. Tillsätt och temperera då 200 gram mjölkchoklad extra i bunken med chokladen som blev över. Doppa dem en gång till. Låt stelna 3 timmar i rumstemperatur. Spara den choklad som blir över.
- GARNERING: Förbered en spritspåse med en smal pip - förslagsvis 3 mm.
- Smält åter chokladen som blev över till 45 °C. Tillsätt den mörka chokladen och rör runt tills den smält. Låt svalna till 25 °C. Det tar ca 15 minuter. Värm upp igen till 31 °C.
- Fyll spritspåsen med chokladen.
- Spritsa och ringla choklad över trillingnötterna i önskad mönster - förslagsvis sneda streck, cirklar eller valfria krusiduller.
- Ställ att stelna i ytterligare minst 3 timmar.
- Förvara i burkar med bakplåtspapper mellan - gärna svalt. Eller lägg i chokladaskar.
Serveringsförslag
Passar som godis när som och till fest, påsk, julbord, till avec efter maten, present eller på buffé.
Tips
- Välj färska hasselnötter - kolla datumet på de du köper.
- Här har jag gjort lite snabbtemperering av den smälta chokladen för att få en blank och fin choklad. Här hittar du mer tips om att temperera olika sorters choklad.
Varianter
- Vill du ha mycket choklad kan du doppa dem en extra gång i choklad - räkna då 200 gram mjölkchoklad extra.
- Jag tog mjölkchoklad som är mest likt originalet. Du kan ta valfri choklad som fin mörkare Valrhona, Lindt, Odense 55% eller liknande.
- Nötterna kan även doppas först i 200 gram smält nougat. Låt stelna och doppa sedan i choklad.
- Du kan ta fler nötter i samma hög - gör fyrnötter, femnötter eller sexnötter!
- Eller blanda med andra nötter som mandel, pistage, paranötter, pekannötter, chashew, valnötter osv.
- Man kan även blanda med kanderad frukt som apelsinskal eller hackade torkad frukt som aprikos eller dadlar.
- Eller prova chokladbräck med nötter - lite mindre pilligt att göra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal