Trillingnöt

Introduktion och förberedelse

Trillingnöt är små chokladpraliner av hasselnötter doppade i choklad.

Saknar du också trillingnöten i Aladdinasken? Gör egen trillingnöt med rostade hasselnötter som du doppar i smält mjölkchoklad.

Serveringsförslag

Passar som godis när som och till fest, påsk, julbord, till avec efter maten, present eller på buffé.

Tips

  • Välj färska hasselnötter - kolla datumet på de du köper.
  • Här har jag gjort lite snabbtemperering av den smälta chokladen för att få en blank och fin choklad. Här hittar du mer tips om att temperera olika sorters choklad.

Varianter

  • Vill du ha mycket choklad kan du doppa dem en extra gång i choklad - räkna då 200 gram mjölkchoklad extra.
  • Jag tog mjölkchoklad som är mest likt originalet. Du kan ta valfri choklad som fin mörkare Valrhona, Lindt, Odense 55% eller liknande.
  • Nötterna kan även doppas först i 200 gram smält nougat. Låt stelna och doppa sedan i choklad.
  • Du kan ta fler nötter i samma hög - gör fyrnötter, femnötter eller sexnötter!
  • Eller blanda med andra nötter som mandel, pistage, paranötter, pekannötter, chashew, valnötter osv.
  • Man kan även blanda med kanderad frukt som apelsinskal eller hackade torkad frukt som aprikos eller dadlar.
  • Eller prova chokladbräck med nötter - lite mindre pilligt att göra.

Mumsiga trillingnötter garnerade med lite extra smält choklad. Mumsiga trillingnötter garnerade med lite extra smält choklad.

70 trillingnötter

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim 20 min
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 200 gram hasselnötter
  • 300 gram mjölkchoklad som förslagsvis Odense mjölkchokladknappar
  • 50 gram chokladknappar av mörk choklad som Odense chokladknappar 55% eller valfri sort

Tillagning

  1. Smält 2/3 av mjölkchokladen i en bunke över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då med en slickepott. Värm till 45 °C.
  2. Rör ner resten av mjölkchokladen. Rör med en slickepott och låt svalna till 25 °C. Det tar ca 15 minuter.
  3. Rosta hasselnötterna några minuter i en stekpanna.
  4. Lägg i en handduk och vik ihop. Gnugga nötterna i handduken så att så mycket skal som går lossnar. Lägg nötterna i en skål att svalna.
  5. Förbered två brickor eller plåtar med bakplåtspapper att lägga trillingnötterna på senare.
  6. Värm upp chokladen igen till 31 °C.
  7. Tillsätt och vänd runt nötterna i chokladen.
  8. Ta upp tre nötter i taget med en gaffel och placera som trillingnötter på bakplåtspapper. Upprepa tills nötterna är slut.
  9. Spara den mjölkchoklad som blir över i bunken. Sätt åt sidan.
  10. Låt trillingnötterna stelna i minst 3 timmar i rumstemperatur.
  11. Vill du ha trillingnötter med mycket choklad kan du doppa dem en gång extra. Tillsätt och temperera då 200 gram mjölkchoklad extra i bunken med chokladen som blev över. Doppa dem en gång till. Låt stelna 3 timmar i rumstemperatur. Spara den choklad som blir över.
  12. GARNERING: Förbered en spritspåse med en smal pip - förslagsvis 3 mm.
  13. Smält åter chokladen som blev över till 45 °C. Tillsätt den mörka chokladen och rör runt tills den smält. Låt svalna till 25 °C. Det tar ca 15 minuter. Värm upp igen till 31 °C.
  14. Fyll spritspåsen med chokladen.
  15. Spritsa och ringla choklad över trillingnötterna i önskad mönster - förslagsvis sneda streck, cirklar eller valfria krusiduller.
  16. Ställ att stelna i ytterligare minst 3 timmar.
  17. Förvara i burkar med bakplåtspapper mellan - gärna svalt. Eller lägg i chokladaskar.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-13

Tillbehör och liknande recept:

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...