Kanderade äpplen

Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.

10 kanderade äpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 röda små äpplen
  • 10 pinnar
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk glykos
  • 2 dl hackade hasselnötter, kokosflingor eller råsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Häll först socker och sedan vattnet i en kastrull och värm på svag värme och koka på låg värme tills sockret smält. Rör ej.
  2. Skumma bort ev skum på ytan.
  3. Tillsätt glykosen och låt karamellen koka vidare 20 minuter till en temperatur på ca 150 grader. Använd en termomemeter. Sockret ska bli ljus brun karamell.
  4. Under tiden så tvättar du äpplena och torkar dem väl. Stick in pinnarna vid skaften på äpplena.
  5. Förbered en tallrik där du lägger ut nötter, kokosflingor samt råsocker eller vad du vill doppa äpplena i.
  6. Stäng av värmen på karamellen.
  7. Doppa äpplena och rulla runt dem i karamellen.
  8. Vänd runt äpplena med karamellen i valfri topping.
  9. Lägg de kanderade äpplena att svalna på smörpapper eller en smord plåt.
  10. 4. Doppa äpplena i nötter och låt dem svalna på en smord plåt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer