Kanderade äpplen

Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.

När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.

Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.

Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.

10 kanderade äpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 röda små äpplen
  • 10 pinnar
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk glykos
  • 2 dl hackade hasselnötter, kokosflingor eller råsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Häll först socker och sedan vattnet i en kastrull och värm på svag värme och koka på låg värme tills sockret smält. Rör ej.
  2. Skumma bort ev skum på ytan.
  3. Tillsätt glykosen och låt karamellen koka vidare 20 minuter till en temperatur på ca 150 grader. Använd en termomemeter. Sockret ska bli ljus brun karamell.
  4. Under tiden så tvättar du äpplena och torkar dem väl. Stick in pinnarna vid skaften på äpplena.
  5. Förbered en tallrik där du lägger ut nötter, kokosflingor samt råsocker eller vad du vill doppa äpplena i.
  6. Stäng av värmen på karamellen.
  7. Doppa äpplena och rulla runt dem i karamellen.
  8. Vänd runt äpplena med karamellen i valfri topping.
  9. Lägg de kanderade äpplena att svalna på smörpapper eller en smord plåt.
  10. 4. Doppa äpplena i nötter och låt dem svalna på en smord plåt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer