Kanderade äpplen

Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.

10 kanderade äpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 röda små äpplen
  • 10 pinnar
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk glykos
  • 2 dl hackade hasselnötter, kokosflingor eller råsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Häll först socker och sedan vattnet i en kastrull och värm på svag värme och koka på låg värme tills sockret smält. Rör ej.
  2. Skumma bort ev skum på ytan.
  3. Tillsätt glykosen och låt karamellen koka vidare 20 minuter till en temperatur på ca 150 grader. Använd en termomemeter. Sockret ska bli ljus brun karamell.
  4. Under tiden så tvättar du äpplena och torkar dem väl. Stick in pinnarna vid skaften på äpplena.
  5. Förbered en tallrik där du lägger ut nötter, kokosflingor samt råsocker eller vad du vill doppa äpplena i.
  6. Stäng av värmen på karamellen.
  7. Doppa äpplena och rulla runt dem i karamellen.
  8. Vänd runt äpplena med karamellen i valfri topping.
  9. Lägg de kanderade äpplena att svalna på smörpapper eller en smord plåt.
  10. 4. Doppa äpplena i nötter och låt dem svalna på en smord plåt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer