Knäck i mikro

Introduktion och förberedelse för tillagning

Knäck är lätt att koka i mikron och blir god knäck till jul.

Koka knäcken i en stor skål så knäcken ej kokar över.

Använd ej en plastskål - välj glas eller porslin som tål hög värme.

ca 40 knäckgodisar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl hackad mandel
  • 40 knäckformar

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en stor glas eller porslinsskål.
  2. Rör om så att allt blandas väl.
  3. Koka i mikron i 8 minuter på full effekt. Ta ut och rör då och då. OBS skålen är varm så använd grytvantar.
  4. Temperaturen på knäcken ska bli 121 grader. Använd en stektermometer och kolla temperaturen mot slutet. Gör kulprovet också genom att droppa några droppar knäck i ett glas med kallt vatten. Kan du forma fasta kulor med fingrarna är knäcken klar.
  5. Knäck med mandel: Hacka mandeln grovt. Blanda i mandeln när knäcken kokt klart. Koka sedan knäcken någon halv minut till i mikron på full effekt så att temperaturen åter går upp till 121 grader.
  6. Ställ ut knäckformarna på en bricka.
  7. Fördela knäcken med en sked i formarna eller häll från en kanna. OBS knäcken är mycket varm så akta så du inte bränner dig. Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
  8. Låt knäcken svalna och njut.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.