Knäck i mikro

Knäck i mikro är lätt att koka och blir god knäck till jul. Koka knäcken i en stor skål så knäcken ej kokar över. Använd ej en plastskål - välj glas eller porslin som tål hög värme.

ca 40 knäckgodisar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl hackad mandel
  • 40 knäckformar

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en stor glas eller porslinsskål.
  2. Rör om så att allt blandas väl.
  3. Koka i mikron i 8 minuter på full effekt. Ta ut och rör då och då. OBS skålen är varm så använd grytvantar.
  4. Temperaturen på knäcken ska bli 121 grader. Använd en stektermometer och kolla temperaturen mot slutet. Gör kulprovet också genom att droppa några droppar knäck i ett glas med kallt vatten. Kan du forma fasta kulor med fingrarna är knäcken klar.
  5. Knäck med mandel: Hacka mandeln grovt. Blanda i mandeln när knäcken kokt klart. Koka sedan knäcken någon halv minut till i mikron på full effekt så att temperaturen åter går upp till 121 grader.
  6. Ställ ut knäckformarna på en bricka.
  7. Fördela knäcken med en sked i formarna eller häll från en kanna. OBS knäcken är mycket varm så akta så du inte bränner dig. Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
  8. Låt knäcken svalna och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer