Knäck i mikro

Knäck i mikro är lätt att koka och blir god knäck till jul. Koka knäcken i en stor skål så knäcken ej kokar över. Använd ej en plastskål - välj glas eller porslin som tål hög värme.

ca 40 knäckgodisar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl hackad mandel
  • 40 knäckformar

Tillagning

  1. Blanda socker, grädde och sirap i en stor glas eller porslinsskål.
  2. Rör om så att allt blandas väl.
  3. Koka i mikron i 8 minuter på full effekt. Ta ut och rör då och då. OBS skålen är varm så använd grytvantar.
  4. Temperaturen på knäcken ska bli 121 grader. Använd en stektermometer och kolla temperaturen mot slutet. Gör kulprovet också genom att droppa några droppar knäck i ett glas med kallt vatten. Kan du forma fasta kulor med fingrarna är knäcken klar.
  5. Knäck med mandel: Hacka mandeln grovt. Blanda i mandeln när knäcken kokt klart. Koka sedan knäcken någon halv minut till i mikron på full effekt så att temperaturen åter går upp till 121 grader.
  6. Ställ ut knäckformarna på en bricka.
  7. Fördela knäcken med en sked i formarna eller häll från en kanna. OBS knäcken är mycket varm så akta så du inte bränner dig. Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
  8. Låt knäcken svalna och njut.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept