Knäck

Introduktion och förberedelse

Knäck är ett klassiskt julgodis. En knäckig kola med eller utan nötter eller mandlar. Här ett klassisk julknäck kokt med smör, sirap, grädde och socker.

Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel. Gott är även att strö på lite flingsalt innan knäcken stelnat helt. Vidare kan man skära knäcken i bitar eller rutor istället för att använda knäckformar.

Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott).

Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.

Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.

Rosmarinknäck:

Ett tips från min kompis Antonio är att koka knäcken med rosmarin och strö över lite flingsalt innan den stelnat helt. Lägg då med en tesil med torkad rosmarin eller en kvist rosmarin med när du kokar knäcken. Ta sedan upp när knäcken kokat klart.

Med mandel:

Koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen. Hacka mandlarna och tillsätt dem i knäcken på slutet eller strö över innan knäcken stelnat.

Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.

80 små knäckformar

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2 dl socker
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl grädde
 • 50 g smör
 • 2 dl hackad mandel
 • 0,5 tsk bakpulver (valfritt)
 • 80 knäckformar eller strutar
 • 1 tsk flingsalt att strö över (valfritt)

Tillagning

 1. Hacka mandeln. Skålla och skala den om du vill. Koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
 2. Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
 3. Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
 4. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader. Det tar ca 30 minuter. Använd stektermometer och gör kulprovet. Dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor med fingrarna så är den klar.
 5. Rör eventuellt i en halv tsk bakpulver i knäcken precis när den är klar så blir den porösare vilket kan vara gott.
 6. Blanda ner nötterna och portionera omedelbart ut knäcken i små knäckformar, bred ut i en långpanna på bakplåtspapper eller fyll i strutar.
 7. I KNÄCKFORMAR: Förbered småformar, papperspaket eller en långpanna med bakpapper under att hälla knäcken i. En sked är smidigt att använda och skeda knäck i formarna med. OBS akta fingrarna då knäck är mycket hett. Strö över lite flingsalt också om du vill.
 8. KNÄCKRUTOR ELLER KULOR: Ett alternativ är att hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna men inte helt. Skär små rutor ca 2x2 cm stora och låt svalna. Ett alternativ är att innan de svalnat helt rulla små kulor när knäcken ännu är ljummen och formbar. Då kan man lägga kulorna i små knäckformar. Strö över lite flingsalt också om du vill.
 9. I STRUTAR: Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker i en djup form så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i. Sockret kan du sedan hälla tillbaka i paketet och ta bort ev. spill med knäck innan.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.