Knäck
Knäck är ett klassiskt julgodis. En slags kola som kokas av smör, sirap, grädde och socker.
Hackad mandel i är valfritt men gott tycker jag.
Tillagning
- Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
- Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
- Låt knäcksmeten koka tills den når önskad temperatur. Använd digital termometer. 122-126 grader blir mjuk knäck. Det tar ca 30 minuter. 126-130 grader blir lite hårdare knäck - hård yta men mjuk inuti.140-145 grader så får du en hård knäck.
- KULPROV: Häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor med fingrarna så är den klar.
- Hacka mandeln så fint du kan. Skålla och skala den om du vill. Koka då upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen. Mandel är valfritt att ha i.
- Förbered en bricka med knäckformar eller det som du önskar göra med knäcken - se förslag nedan.
- När knäcken kokat till önskad temperatur är den klar att portioneras ut. Tillsätt och rör ner mandeln om du önskar det i. Rör eventuellt i en halv tsk bakpulver i knäcken så blir den porösare vilket en del gillar.
- Portionera ut knäcken så fort det går medan den är varm. Kallnar och stelnar den kan den värmas på igen. OBS var försiktig så sockret är mycket hett - speciellt om du har barn i närheten. Smaka ej på het knäck.
- I KNÄCKFORMAR: Portionera ut knäck medan den är varm i formarna. En sked är smidigt att använda och skeda knäck med. Vidare funkar en kaffebringare från kaffekokaren att hälla ur samt hjälpa till med en sked. Strö lite flingsalt över varje knäckform om du önskar när du fyllt alla formar.
- KNÄCKRUTOR ELLER KULOR: Ett alternativ är att hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna men inte helt. Skär små rutor ca 2x2 cm stora och låt svalna. Ett alternativ är att innan de svalnat helt rulla små kulor när knäcken ännu är ljummen och formbar. Då kan man lägga kulorna i små knäckformar. Strö över lite flingsalt också om du vill.
- I STRUTAR: Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker i en djup form så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i. Sockret kan du sedan hälla tillbaka i paketet och ta bort ev. spill med knäck innan.
- När knäcken svalnat kan den förvaras i en burk med bakplåtspapper mellan lagren i rumstemperatur eller i kylen. Är knäcken kylskåpskall lossar den lättare ur pappret.
Varianter
- Mandel kan uteslutas.
- Du kan använda hackad mandel med skal, skålla egen mandel eller köpa skållad mandel. Vidare kan man hacka mandelspån eller flagad mandel.
- Istället för mandel kan du ha hackade jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachenötter.
- Gott är även att strö över lite flingsalt innan knäcken stelnat helt.
- En god variant är att koka knäcken med en liten kvist färsk rosmarin för rosmarinknäck.
- Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.
- Ett alternativ är att koka knäcken i mikro.
Tips
- Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
- Man kan skära knäcken i bitar eller rutor istället för att använda knäckformar. Häll knäcken i en liten form med non-stick kanter och bakplåtspapper under. Stjälp upp innan knäcken stelnat helt och skär i bitar.
Temperatur
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar.
- 122-126 grader blir mjuk knäck.
- 126-130 grader blir hårdare knäck - hård yta men mjuk inuti.
- 140-150 grader så får du en hård knäck lik Dajm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal