Knäck

Knäck är ett klassiskt julgodis. En slags kola som kokas av smör, sirap, grädde och socker.

Hackad mandel i är valfritt men gott tycker jag.

80 små knäckformar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl grädde
  • 50 gram smör
  • 1-1,5 dl finhackad mandel (valfritt)
  • 0,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 80 knäckformar eller strutar
  • 1 tsk flingsalt att strö över (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
  2. Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
  3. Låt knäcksmeten koka tills den når önskad temperatur. Använd digital termometer. 122-126 grader blir mjuk knäck. Det tar ca 30 minuter. 126-130 grader blir lite hårdare knäck - hård yta men mjuk inuti.140-145 grader så får du en hård knäck.
  4. KULPROV: Häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor med fingrarna så är den klar.
  5. Hacka mandeln så fint du kan. Skålla och skala den om du vill. Koka då upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen. Mandel är valfritt att ha i.
  6. Förbered en bricka med knäckformar eller det som du önskar göra med knäcken - se förslag nedan.
  7. När knäcken kokat till önskad temperatur är den klar att portioneras ut. Tillsätt och rör ner mandeln om du önskar det i. Rör eventuellt i en halv tsk bakpulver i knäcken så blir den porösare vilket en del gillar.
  8. Portionera ut knäcken så fort det går medan den är varm. Kallnar och stelnar den kan den värmas på igen. OBS var försiktig så sockret är mycket hett - speciellt om du har barn i närheten. Smaka ej på het knäck.
  9. I KNÄCKFORMAR: Portionera ut knäck medan den är varm i formarna. En sked är smidigt att använda och skeda knäck med. Vidare funkar en kaffebringare från kaffekokaren att hälla ur samt hjälpa till med en sked. Strö lite flingsalt över varje knäckform om du önskar när du fyllt alla formar.
  10. KNÄCKRUTOR ELLER KULOR: Ett alternativ är att hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna men inte helt. Skär små rutor ca 2x2 cm stora och låt svalna. Ett alternativ är att innan de svalnat helt rulla små kulor när knäcken ännu är ljummen och formbar. Då kan man lägga kulorna i små knäckformar. Strö över lite flingsalt också om du vill.
  11. I STRUTAR: Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker i en djup form så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i. Sockret kan du sedan hälla tillbaka i paketet och ta bort ev. spill med knäck innan.
  12. När knäcken svalnat kan den förvaras i en burk med bakplåtspapper mellan lagren i rumstemperatur eller i kylen. Är knäcken kylskåpskall lossar den lättare ur pappret.
Ingredienserna till knäcken: grädde, socker, sirap och smör. Vidare kan man ha i hackad mandel.
Ingredienserna till knäcken: grädde, socker, sirap och smör. Vidare kan man ha i hackad mandel.
Knäcken kokas i en gryta med termometer.
Låt knäcksmeten koka tills den når önskad temperatur. Använd digital termometer. 122-126 grader blir mjuk knäck. Det tar ca 30 minuter. 126-130 grader blir lite hårdare knäck.
På slutet kan du tillsätta hackad mandel om du önskar ha det i.
På slutet kan du tillsätta hackad mandel om du önskar ha det i.
Ett tips är att hälla över knäcken till en kaffebringare som är lätt att hälla och portionera ut knäcken med.
Ett tips är att hälla över knäcken till en kaffebringare som är lätt att hälla och portionera ut knäcken med.
Portionera ut knäcken i knäckformarna medan den ännu är varm. Ta en sked till hjälp. Akta så du ej bränner dig.
Portionera ut knäcken i knäckformarna medan den ännu är varm. Ta en sked till hjälp. Akta så du ej bränner dig.
Förbered knäckformarna innan och ställ upp på en bricka.
Förbered knäckformarna innan och ställ upp på en bricka.
Låt knäcken stå att svalna samt stelna några timmar.
Låt knäcken stå att svalna samt stelna några timmar.
Knäck med nötter i små formar
Knäck du kan koka utan eller med nötter som mandel ovan.

Varianter

  • Mandel kan uteslutas.
  • Du kan använda hackad mandel med skal, skålla egen mandel eller köpa skållad mandel. Vidare kan man hacka mandelspån eller flagad mandel.
  • Istället för mandel kan du ha hackade jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachenötter.
  • Gott är även att strö över lite flingsalt innan knäcken stelnat helt.
  • En god variant är att koka knäcken med en liten kvist färsk rosmarin för rosmarinknäck.
  • Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.
  • Ett alternativ är att koka knäcken i mikro.

Tips

  • Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
  • Man kan skära knäcken i bitar eller rutor istället för att använda knäckformar. Häll knäcken i en liten form med non-stick kanter och bakplåtspapper under. Stjälp upp innan knäcken stelnat helt och skär i bitar.

Temperatur

Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar.

  • 122-126 grader blir mjuk knäck.
  • 126-130 grader blir hårdare knäck - hård yta men mjuk inuti.
  • 140-150 grader så får du en hård knäck lik Dajm.

Knäcken kan du koka i god tid innan jul och förvara mellan bakplåtspapper i burk med lock.
Knäcken kan du koka i god tid innan jul och förvara mellan bakplåtspapper i burk med lock.

E-mail
Medel: 4.3 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-15

Tillbehör och liknande:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...