Torskrygg med dillsås

Introduktion och förberedelse

Torskrygg med dillsås serverad med kokt potatis, broccoli samt en linssallad med spenat. En god, enkel och nyttig rätt med torskfilé i ugnen.

Enklare att laga fisk blir det inte - sås och fisk i en form samt smak av dill, grädde och citron.

Häll såsen över torsken i en gratängform och laga fisken med dillsåsen i ugnen.

Du kan ta torskfilé eller torskrygg. Välj helst MSC märkt fisk. Funkar även med lax eller annan fiskfilé. Det finns fina styckfrysta fiskbitar att köpa.

Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen. Häll av vätskan innan du lägger fisken i formen och tillagar med såsen.

Serveringsförslag

I receptet och på bilden ett förslag på tillbehör med kokt potatis, broccoli och linssallad.

Några andra förslag är att ha ris, pasta som tagliatelle, matvete eller råris till.

Andra gröna tillbehör som passar till är grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor och salladsfat.

Alternativ mer som gratäng

Ett annat festligt förslag är att strö över riven ost som mozzarella och parmesan.

Man kan även lägga till potatismos eller pommes duchesse och spritsa runt kanterna i en stor form.

3 port torskrygg med dillsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • DILLSÅS: 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft, färskpressad citron
  • 1,5 msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
  • 1/2 krm salt
  • 3 bitar torskrygg på ca 140 gram styck
  • 1 msk smör till formen
  • Tillbehör: 3 port kokt potatis
  • 3-4 port linssallad
  • 3 port kokt broccoli

Tillagning

  1. Tina torsken i kallt vatten eller i kylen i en skål med plast över kvällen innan eller från morgonen. Förbered tillbehör som kokt potatis och börja koka svarta belugalinser om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  3. DILLSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig. Tillsätt grädde och koka upp.
  4. Rör i maizenaredning och creme fraiche. Koka upp.
  5. Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och salt.
  6. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite smör. Lägg i fisken.
  7. Häll såsen över fisken. Laga i ca 17 minuter om såsen är varm när du häller över den eller 25-30 minuter om såsen är kall när du häller över den.
  8. Ta ut och servera fisken direkt ur formen med såsen och önskade tillbehör som ex. kokt potatis, broccoli samt linssallad.
  9. Koka färdigt potatis, koka broccoli och gör linssallad om du vill ha det medan fisken är i ugnen. Servera det till fisken.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 297 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.