Fiskgratäng med räkor, svamp och mos

En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Skippa rödlistad fisk som viss torsk och välj ex. sej eller kolja.
Hemlagad god och enkel fiskgratäng.
Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också. Räkorna kan du välja bort. Crabsticks kan man ta också.

5 portioner fiskgratäng med räkor, svamp och mos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g färsk eller djupfryst vit fisk (sej eller kolja)
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 150 gram skalade räkor
  • 200 g champinjoner eller annan svamp
  • 0,5 dl gratängost, riven lagrad ost
  • 1 kg potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
  2. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala ev. räkorna.
  5. Rensa och skiva champinjonerna.
  6. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skär (tinad) fisk i grova bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 krm vitpeppar och 1/2 tsk salt. Sätt in fisken i ugnen i ca 10 minuter.
  7. Gör under tiden fisksåsen till gratängen: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 2 msk smör, buljongtärningen samt vattnet från fisken i ugnen. Låt såsen koka 5 minuter på svag värme. Rör då och då.
  8. Fräs champinjoner i lite smör i någon minut. Blanda ner den i såsen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  9. Skeda eller spritsa moset runt fisken i formen. Fördela räkorna över fisken. Häll sedan såsen över. Sprid över den rivna osten.
  10. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader och gratinera fisken i 10 minuter tills fiskgratängen fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer