Fiskgratäng med räkor, svamp och mos
En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Hemlagad god och enkel fiskgratäng.
Välj MSC-märkt torsk, sej, lubb eller kolja.
Tillagning
- Skala, dela och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
- Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala ev. räkorna.
- Rensa och skiva champinjonerna.
- Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skär (tinad) fisk i grova bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 krm vitpeppar och 1/2 tsk salt. Sätt in fisken i ugnen i ca 10 minuter.
- Gör under tiden fisksåsen till gratängen: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 2 msk smör, buljongtärningen samt vattnet från fisken i ugnen. Låt såsen koka 5 minuter på svag värme. Rör då och då.
- Fräs champinjoner i lite smör i någon minut. Blanda ner den i såsen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Skeda eller spritsa moset runt fisken i formen. Fördela räkorna över fisken. Häll sedan såsen över. Sprid över den rivna osten.
- Höj temperaturen i ugnen till 250 grader och gratinera fisken i mitten av ugnen i 10 minuter tills fiskgratängen fått fin färg.
Varianter
- Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också.
- Räkorna kan du välja bort.
- Crabsticks kan man ta också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 569 kcal