Fiskgratäng med lax och spenat

Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner fiskgratäng med lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • Ca 8 dl potatismos
  • 250 g fryst bladspenat eller motsvarande färsk
  • 2 äggulor
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning eller 2 tsk flytande fiskfond
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Gör potatismos och tina spenaten (eller förväll färsk spenat).
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ner äggulorna och hälften av osten i moset.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Klicka eller spritsa moset runt kanterna på formen.
  5. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda med 1 msk olivolja. Salta och peppra och lägg ett täcke av spenaten i formen.
  6. Skär laxen i bitar och fördela över spenaten. Salta och peppra.
  7. Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citronsaft. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken och fördela över resten av osten.
  8. Gratinera fiskgratängen i 15 min i mitten av ugnen.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö över gratängen och låt den få färg i ytterligare ca 5 minuter under grillen i ugnen.
  10. Ta ut och servera fiskgratängen. Gott till är finriven morot, tärnade tomater, blandad grönsallad samt en klyfta citron.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer