Fiskgratäng med lax och spenat

Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos. Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos blandat med äggula och ost. Toppad med lite lyxig parmesan för godast smak. Du kan ta fryst bladspenat eller färsk dyrare spenat. Det finns lax i fryst i kuber eller portionsbitar som är smidig att använda. Tina övertäckt i en skål i kylen över natten.

En blandad grönsallad, finriven morot och tärnad tomat samt en klyfta citron passar att servera till. Vidare bröd som knäckebröd och smör.

Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.

4 portioner fiskgratäng med lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • Ca 8 dl potatismos
  • 250 g fryst bladspenat eller motsvarande färsk
  • 2 äggulor
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning eller 2 tsk flytande fiskfond
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Gör potatismos och tina spenaten (eller förväll färsk spenat).
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ner äggulorna och hälften av osten i moset.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Klicka eller spritsa moset runt kanterna på formen.
  5. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda med 1 msk olivolja. Salta och peppra och lägg ett täcke av spenaten i formen.
  6. Skär laxen i bitar och fördela över spenaten. Salta och peppra.
  7. Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citronsaft. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken och fördela över resten av osten.
  8. Gratinera fiskgratängen i 15 min i mitten av ugnen.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö över gratängen och låt den få färg i ytterligare ca 5 minuter under grillen i ugnen.
  10. Ta ut och servera fiskgratängen. Gott till är finriven morot, tärnade tomater, blandad grönsallad samt en klyfta citron.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept