Fiskgratäng med lax och spenat

Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos, fast det går snabbast med pulvermos.
En rätt som kan förberedas innan och tillagas precis innan servering.
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner fiskgratäng med lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • Ca 8 dl potatismos
  • 250 g fryst bladspenat eller motsvarande färsk
  • 2 äggulor
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning eller 2 tsk flytande fiskfond
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Gör potatismos och tina spenaten (eller förväll färsk spenat).
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ner äggulorna och hälften av osten i moset.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Klicka eller spritsa moset runt kanterna på formen.
  5. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda med 1 msk olivolja. Salta och peppra och lägg ett täcke av spenaten i formen.
  6. Skär laxen i bitar och fördela över spenaten. Salta och peppra.
  7. Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citronsaft. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken och fördela över resten av osten.
  8. Gratinera fiskgratängen i 15 min i mitten av ugnen.
  9. Riv parmesan eller grana padano och strö över gratängen och låt den få färg i ytterligare ca 5 minuter under grillen i ugnen.
  10. Ta ut och servera fiskgratängen. Gott till är finriven morot, tärnade tomater, blandad grönsallad samt en klyfta citron.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer