Fiskgratäng med lax och spenat
Fiskgratäng med lax och spenat samt potatismos.
Godast blir fiskgratängen med hemgjort potatismos du förbereder innan och blandar med äggula och ost enligt nedan recept. Eller förbered pommes duchesse.
Toppa gärna fiskgratängen med lite lyxig parmesan för godast smak.
Tillagning
- Gör potatismos och tina spenaten (eller förväll färsk spenat).
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ner äggulorna och hälften av osten i moset.
- Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Klicka eller spritsa moset runt kanterna på formen.
- Krama ur vätskan ur spenaten och blanda med 1 msk olivolja. Salta och peppra och lägg ett täcke av spenaten i formen.
- Skär laxen i bitar och fördela över spenaten. Salta och peppra.
- Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citronsaft. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken och fördela över resten av osten.
- Gratinera fiskgratängen i 15 min i mitten av ugnen.
- Riv parmesan eller grana padano och strö över gratängen och låt den få färg i ytterligare ca 5 minuter under grillen i ugnen.
- Ta ut och servera fiskgratängen. Gott till är finriven morot, tärnade tomater, blandad grönsallad samt en klyfta citron.
Serveringsförslag
- En blandad grönsallad, finriven morot och tärnad tomat samt en klyfta citron passar att servera till.
- Vidare bröd som knäckebröd och smör.
Varianter
- Du kan ta fryst bladspenat eller färsk dyrare spenat.
- Det finns lax i fryst i kuber eller portionsbitar som är smidig att använda. Tina övertäckt i en skål i kylen över natten.
Att dricka till
Vintips till fiskgratängen blir ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc exempelvis från Sydafrika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 689 kcal