Torskrygg med Champagnesås

Torskrygg med champagnesås, spenat och morötter. Lättlagad torsk i ugnen med lyxig sås samt lite fina färger till.

Några förslag på tillbehör som passar smakmässigt till fisken är klassisk kokt potatis som delikatesspotatis, pressad potatis, pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt bulgur, matvete, råris, rostade rotfrukter eller bara mer grönsaker som fräst svamp, grönkål, vitkål, brysselkål; eller kokt broccoli, blomkål, haricots verts, vaxbönor eller gröna sojabönor.

Torsken kan bytas mot annan fisk som vanlig torskfilé, laxfilé, marulk, hälleflundra, pilgrimsmusslor, plattfisk, fiskrullader, queneller eller liknande. Du kan ta färsk torsk såklart eller fryst portionsförpackad. Välj helst MSC-märkt fisk.

Vitvinssås är klassist till fisk och lagas med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Här tillsätts skumpa på slutet för en festligare variant.

Köp en liten piccolo flaska till såsen eller servera en stor flaska skumpa som fördrink och spara 5 cl till såsen. Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Variant med vetemjöl:

Istället för maizena i receptet nedan kan du byta till maizenaredningen (här 2 msk) mot ca 2 msk vetemjöl. Följ receptet men tillsätt och rör ut vetemjöl i början efter du fräst löken i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden och koka upp samt mixa. Smaka av med salt och peppar.

Dryckestips:

Man kan såklart dricka kyld Champagne till fisken. Vitt torrt vin är vidare förslag - ex. Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, Chablis, från Bourgogne eller liknande lite lyxigare. Som alkoholfritt skulle jag ta en väl kyld Kombucha.

4 portioner torskrygg med champagnesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Champagnesås: 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 5 cl champagne eller mousserande vin
  • Fisk: 4 bitar torskrygg på ca 140 gram styck - färsk eller så finns fina frysta portionsförpackade
  • 1 msk kallpressad svensk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Tillbehör: 250 gram färsk babyspenat
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 4-6 morötter
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Förbered önskade tillbehör ex. kokt potatis eller tänk ut vad du ska ha till fisken.
  2. Champagnesås: Skala och finhacka schalottenlök.
  3. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Tillsätt grädde. Låt småkoka medan du lagar fisken och tillbehör.
  7. Smörj en ugnsform med lite av rapsolja. Lägg i fisken. Pensla med resten av olja. Strö salt över.
  8. Baka fisken i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Kolla den efter 12 minuter - det kan vara olika i olika ugnar. Den ska precis gå att ta isär. Innertemperatur 45 grader om du vill kolla med stektermometer.
  9. Avsluta såsen: Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek. Smaka av såsen med salt och peppar. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
  10. Spenat: Skölj spenaten och fräs den mjuk i olivolja några minuter tills den slaknar.
  11. Skala och skär morötter i stavar. Lägg dem i en kastrull och täck med lite vatten. Koka 2 minuter. Häll av vattnet. Vänd i en klick smör och salta med ett halvt krm salt.
  12. Servera fisken med såsen och tillbehören upplagt på tallrik eller direkt ur formen; med såsen i en snipa och spenat samt grönsaker på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer