Torskrygg med Champagnesås

Torskrygg med champagnesås, spenat och morötter. Lättlagad torsk i ugnen med lyxig sås samt lite fina färger till.

Vitvinssås är klassist till fisk och lagas med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Här tillsätts skumpa på slutet för en festligare variant.

4 portioner torskrygg med champagnesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • SÅS: 1 schalottenlök
  • 30 gram smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 5 cl champagne eller mousserande vin
  • FISK: 4 bitar torskrygg på ca 140 gram styck - färsk eller så finns fina frysta portionsförpackade
  • 1 msk kallpressad svensk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • TILLBEHÖR: 250 gram färsk babyspenat
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 4-6 morötter
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Förbered önskade tillbehör ex. kokt potatis eller tänk ut vad du ska ha till fisken.
  2. SÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
  3. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Tillsätt grädde. Låt småkoka medan du lagar fisken och tillbehör.
  7. FISK: Smörj en ugnsform med lite av rapsolja. Lägg i fisken. Pensla med resten av olja. Strö salt över.
  8. Baka fisken i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Kolla den efter 12 minuter - det kan vara olika i olika ugnar. Den ska precis gå att ta isär. Innertemperatur 45 grader om du vill kolla med stektermometer.
  9. AVSLUTA SÅSEN: Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek. Smaka av såsen med salt och peppar. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
  10. TILLBEHÖR: Skölj spenaten och fräs den mjuk i olivolja några minuter tills den slaknar.
  11. Skala och skär morötter i stavar. Lägg dem i en kastrull och täck med lite vatten. Koka 2 minuter. Häll av vattnet. Vänd i en klick smör och salta med ett halvt krm salt.
  12. Servera fisken med såsen och tillbehören upplagt på tallrik eller direkt ur formen; med såsen i en snipa och spenat samt grönsaker på fat eller i skål.

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan laga med färsk eller fryst torsk. Det finns fina frysta portionsförpackade bitar torsk. Tina i vattenbad några timmar innan eller över natten i kylen.
  • Välj helst MSC-märkt fisk.
  • Köp en liten piccolo flaska till såsen eller servera en stor flaska skumpa som fördrink och spara 5 cl till såsen. Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.
  • Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Varianter

  • Torsken kan bytas mot annan fisk som vanlig torskfilé, rödstrimma, laxfilé, marulk, hälleflundra, pilgrimsmusslor, plattfisk, fiskrullader, queneller eller liknande.
  • Istället för att reda såsen med maizena som i receptet nedan kan du byta till ca 2 msk vetemjöl. Följ receptet men tillsätt och rör ut vetemjöl i början efter du fräst löken i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden och koka upp samt mixa. Smaka av med salt och peppar.

Att dricka till

Man kan såklart dricka kyld Champagne till fisken. Vitt torrt vin är vidare förslag - ex. Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, Chablis, från Bourgogne eller liknande lite lyxigare. Som alkoholfritt skulle jag ta en väl kyld Kombucha.

E-mail
Medel: 3.7 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-24

Tillbehör och liknande:

Den godaste fisken lagar du på grillen

Hälften är kvar på gallret och fisken söndertrasad? Ja, att grilla fisk är inte helt lätt. Här är tips...