Torskrygg med Champagnesås
Torskrygg med champagnesås, spenat och morötter. Lättlagad torsk i ugnen med lyxig sås samt lite fina färger till.
Vitvinssås är klassist till fisk och lagas med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Här tillsätts skumpa på slutet för en festligare variant.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Förbered önskade tillbehör ex. kokt potatis eller tänk ut vad du ska ha till fisken.
- SÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en såskastrull.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädde. Låt småkoka medan du lagar fisken och tillbehör.
- FISK: Smörj en ugnsform med lite av rapsolja. Lägg i fisken. Pensla med resten av olja. Strö salt över.
- Baka fisken i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Kolla den efter 12 minuter - det kan vara olika i olika ugnar. Den ska precis gå att ta isär. Innertemperatur 45 grader om du vill kolla med stektermometer.
- AVSLUTA SÅSEN: Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek. Smaka av såsen med salt och peppar. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
- TILLBEHÖR: Skölj spenaten och fräs den mjuk i olivolja några minuter tills den slaknar.
- Skala och skär morötter i stavar. Lägg dem i en kastrull och täck med lite vatten. Koka 2 minuter. Häll av vattnet. Vänd i en klick smör och salta med ett halvt krm salt.
- Servera fisken med såsen och tillbehören upplagt på tallrik eller direkt ur formen; med såsen i en snipa och spenat samt grönsaker på fat eller i skål.
Serveringsförslag
- Några förslag på tillbehör som passar smakmässigt till fisken är klassisk kokt potatis som delikatesspotatis eller pressad potatis.
- Vidare passar pasta som tagliatelle, gnocchis, råris eller rostade rotfrukter.
- Fler grönsaker som passar är stekt svamp, rostad spetskål, brysselkål; eller kokt broccoli, blomkål, haricots verts, vaxbönor eller gröna sojabönor.
- Vill du lyxa till det ännu mer kan du toppa fisken med 1-2 skedar löjrom eller stenbitsrom till servering.
Tips
- Du kan laga med färsk eller fryst torsk. Det finns fina frysta portionsförpackade bitar torsk. Tina i vattenbad några timmar innan eller över natten i kylen.
- Välj helst MSC-märkt fisk.
- Köp en liten piccolo flaska till såsen eller servera en stor flaska skumpa som fördrink och spara 5 cl till såsen. Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.
- Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.
Varianter
- Torsken kan bytas mot annan fisk som vanlig torskfilé, rödstrimma, laxfilé, marulk, hälleflundra, pilgrimsmusslor, plattfisk, fiskrullader, queneller eller liknande.
- Istället för att reda såsen med maizena som i receptet nedan kan du byta till ca 2 msk vetemjöl. Följ receptet men tillsätt och rör ut vetemjöl i början efter du fräst löken i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden och koka upp samt mixa. Smaka av med salt och peppar.
Att dricka till
Man kan såklart dricka kyld Champagne till fisken. Vitt torrt vin är vidare förslag - ex. Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, Chablis, från Bourgogne eller liknande lite lyxigare. Som alkoholfritt skulle jag ta en väl kyld Kombucha.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal