Fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.

Välj MSC-märkt vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också. Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle. Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest.

Vintips:

Till fiskgratängen passar kylt vitt vin exempelvis ett fatlagrat vin av druvan Chardonnay från Australien.

4 portioner fiskgratäng med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram filé av fisk utan ben, färsk eller djupfryst
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost från lagrad ost eller riven gratängost eller mozzarella
  • Räkstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor
  • Tillbehör: 4 port potatismos, kokt potatis, pressad potatis, ris eller pasta som tagliatelle
  • 65 gram grönsallad
  • 4 port tomatsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Tina fisken om du köpt fryst fisk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
  4. Smörj en ugnsform med smör.
  5. Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
  6. Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
  7. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  9. Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  10. Skölj och hacka dill.
  11. Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  12. Ta ut fisken.
  13. Höj värmen till 250 grader.
  14. Riv ost.
  15. Häll stuvningen ovanpå fisken.
  16. Strö över riven ost.
  17. Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
  18. Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept