Fiskgratäng med räkor
Introduktion och förberedelse
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning - räksås - samt riven ost som mozzarella.
Välj MSC-märkta räkor och vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också. Eller köp fryst tärnad blandad lax och torsk.
Godast blir det om du köper 300-500 gram frysta räkor med skal som du sedan skalar och använder till gratängen. Men det går också fint med skalade räkor i lag eller frysta tinade skalade räkor.
Serveringsförslag
- Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest.
- Här med förslag på potatismos, grönsallad, tomater och med några klyftor citron till.
- Du kan också variera potatismoset med palsternacka, örtmos, chilimos, parmesanmos eller blomkålsmos.
- Vidare passar pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller pasta som tagliatelle.
Vintips
Till fiskgratängen passar kylt vitt vin exempelvis ett fatlagrat vin av druvan Chardonnay från Australien.

Tillagning
- Tina fisken om du köpt fryst fisk.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
- Smörj en ugnsform med smör.
- Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
- Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
- Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
- Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
- Skölj och hacka dill.
- Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
- Ta ut fisken.
- Höj värmen till 250 grader.
- Riv ost.
- Häll stuvningen ovanpå fisken.
- Strö över riven ost.
- Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
- Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal