Fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Välj MSC-märkt vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.

4 portioner fiskgratäng med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram filé av fisk utan ben, färsk eller djupfryst
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost från lagrad ost eller riven gratängost eller mozzarella
  • Räkstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor
  • Tillbehör: 4 port potatismos, kokt potatis, pressad potatis, ris eller pasta som tagliatelle
  • 65 gram grönsallad
  • 4 port tomatsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Tina fisken om du köpt fryst fisk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
  4. Smörj en ugnsform med smör.
  5. Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
  6. Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
  7. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  9. Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  10. Skölj och hacka dill.
  11. Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  12. Ta ut fisken.
  13. Höj värmen till 250 grader.
  14. Riv ost.
  15. Häll stuvningen ovanpå fisken.
  16. Strö över riven ost.
  17. Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
  18. Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer