Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning - räksås - samt riven ost som mozzarella.
Välj MSC-märkta räkor och vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också. Eller köp fryst tärnad blandad lax och torsk.
Godast blir det om du köper 300-500 gram frysta räkor med skal som du sedan skalar och använder till gratängen. Men det går också fint med skalade räkor i lag eller frysta tinade skalade räkor.
Tillagning
- Tina fisken om du köpt fryst fisk.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
- Smörj en ugnsform med smör.
- Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
- Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
- Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
- Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
- Skölj och hacka dill.
- Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
- Ta ut fisken.
- Höj värmen till 250 grader.
- Riv ost.
- Häll stuvningen ovanpå fisken.
- Strö över riven ost.
- Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
- Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
Serveringsförslag
- Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest.
- Här med förslag på potatismos, grönsallad, tomater och med några klyftor citron till.
- Du kan också variera potatismoset med palsternacka, örtmos, chilimos, parmesanmos eller blomkålsmos.
- Vidare passar pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller pasta som tagliatelle.
Vintips
Till fiskgratängen passar kylt vitt vin exempelvis ett fatlagrat vin av druvan Chardonnay från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal