Fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Välj MSC-märkt vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.

4 portioner fiskgratäng med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram filé av fisk utan ben, färsk eller djupfryst
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost från lagrad ost eller riven gratängost eller mozzarella
  • Räkstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor
  • Tillbehör: 4 port potatismos, kokt potatis, pressad potatis, ris eller pasta som tagliatelle
  • 65 gram grönsallad
  • 4 port tomatsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Tina fisken om du köpt fryst fisk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
  4. Smörj en ugnsform med smör.
  5. Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
  6. Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
  7. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  9. Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  10. Skölj och hacka dill.
  11. Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  12. Ta ut fisken.
  13. Höj värmen till 250 grader.
  14. Riv ost.
  15. Häll stuvningen ovanpå fisken.
  16. Strö över riven ost.
  17. Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
  18. Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer