Lax med saffranssås
Lax med saffranssås, citronklyfta, kokt potatis, grönsallad och tärnad tomat.
Tillagning
- Börja koka potatis - mindre potatisar kokar du i ca 15-20 minuter.
- Bryn laxen på undersidan i smör.
- Vänd den och bryn översidan.
- Vänd tillbaks den och stek på lägsta värme - gärna med lock eller under folie - under tiden du lagar saffranssåsen. Du kan också sätta in laxen i ugnen på 150 grader.
- Skölj spenat och låt den steka med laxen någon minut tills den mjuknar precis innan servering.
- Saffranssås: Skala och hacka löken.
- Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
- Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
- Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
- Servera laxen med saffranssåsen, spenaten, citronklyftor, kokt potatis, grönsallad samt halverad cocktailtomater.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis, pressad potatis. Kokt quinoa eller råris funkar som GI tillbehör istället för potatis.
- Vidare passar grönsallad, tomatsallad och/eller kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till.
- Citronklyftor passar också till.
Tips
Du kan steka laxen i en stekpanna eller i ugnen. Det går också utmärkt att grilla laxen.
Val av lax
- Räkna 4 bitar laxfilé, laxfjärilar eller kotletter på 120-150 gram per portion. Gärna MSC-märkt lax.
- Det finns fin portionsförpackad fryst lax som är smidig att använda.
- Eller köp en hel sida färsk lax och stycka upp i bitar själv samt frys in de som blir över.
Stekgrad för lax
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Att dricka till
Ett säkert kort till laxen med saffranssåsen är ett kylt vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lite exklusivare Chablis utan ekfatslagring.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal