Lax med saffranssås

Introduktion och förberedelse

Lax med saffranssås, citronklyfta, kokt potatis, grönsallad och tärnad tomat. Du kan steka laxen i en stekpanna eller i ugnen. Det går också utmärkt att grilla laxen.

Räkna 4 bitar laxfilé, laxfjärilar eller kotletter på 120-150 gram per portion. Gärna MSC-märkt lax. Det finns fin portionsförpackad fryst lax som är smidig att använda.

Eller köp en hel sida färsk lax och stycka upp i bitar själv samt frys in de som blir över.

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Förslag på tillbehör

Gott med kokt potatis, pressad potatis. Kokt quinoa eller råris funkar som GI tillbehör istället för potatis.

Vidare passar grönsallad, tomatsallad och/eller kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till.

Citronklyftor passar också till.

Att dricka till

Ett säkert kort till laxen med saffranssåsen är ett kylt vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lite exklusivare Chablis utan ekfatslagring.

4 portioner lax med saffranssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk smör att steka i
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 pkt saffran
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök
  • Tillbehör: 16 små potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 35 gram babyspenat

Tillagning

  1. Börja koka potatis - mindre potatisar kokar du i ca 15-20 minuter.
  2. Bryn laxen på undersidan i smör.
  3. Vänd den och bryn översidan.
  4. Vänd tillbaks den och stek på lägsta värme - gärna med lock eller under folie - under tiden du lagar saffranssåsen. Du kan också sätta in laxen i ugnen på 150 grader.
  5. Skölj spenat och låt den steka med laxen någon minut tills den mjuknar precis innan servering.
  6. Saffranssås: Skala och hacka löken.
  7. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  8. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  9. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
  10. Servera laxen med saffranssåsen, spenaten, citronklyftor, kokt potatis, grönsallad samt halverad cocktailtomater.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept