Lax med saffranssås

Introduktion och förberedelse

Lax med saffranssås, citronklyfta, kokt potatis, grönsallad och tärnad tomat. Du kan steka laxen i en stekpanna eller i ugnen. Det går också utmärkt att grilla laxen.

Val av lax

Räkna 4 bitar laxfilé, laxfjärilar eller kotletter på 120-150 gram per portion. Gärna MSC-märkt lax.

Det finns fin portionsförpackad fryst lax som är smidig att använda.

Eller köp en hel sida färsk lax och stycka upp i bitar själv samt frys in de som blir över.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Förslag på tillbehör

Att dricka till

Ett säkert kort till laxen med saffranssåsen är ett kylt vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lite exklusivare Chablis utan ekfatslagring.

4 portioner lax med saffranssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 550-600 gram laxfilé
  • 2 msk smör att steka i
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 pkt saffran
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök
  • Tillbehör: 16 små potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 35 gram babyspenat

Tillagning

  1. Börja koka potatis - mindre potatisar kokar du i ca 15-20 minuter.
  2. Bryn laxen på undersidan i smör.
  3. Vänd den och bryn översidan.
  4. Vänd tillbaks den och stek på lägsta värme - gärna med lock eller under folie - under tiden du lagar saffranssåsen. Du kan också sätta in laxen i ugnen på 150 grader.
  5. Skölj spenat och låt den steka med laxen någon minut tills den mjuknar precis innan servering.
  6. Saffranssås: Skala och hacka löken.
  7. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  8. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  9. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
  10. Servera laxen med saffranssåsen, spenaten, citronklyftor, kokt potatis, grönsallad samt halverad cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.