Lax med saffranssås

Lax med saffranssås, citronklyfta, kokt potatis, grönsallad och tärnad tomat. Du kan steka laxen i en stekpanna eller i ugnen. Det går också utmärkt att grilla laxen.

Räkna 4 bitar laxfilé, laxfjärilar eller kotletter på 120-150 gram per portion. Gärna MSC-märkt lax. Det finns fin portionsförpackad fryst lax som är smidig att använda.

Eller köp en hel sida färsk lax och stycka upp i bitar själv samt frys in de som blir över.

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Förslag på tillbehör

Gott med kokt potatis, pressad potatis. Kokt quinoa eller råris funkar som GI tillbehör istället för potatis.

Vidare passar grönsallad, tomatsallad och/eller kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till.

Citronklyftor passar också till.

Att dricka till

Ett säkert kort till laxen med saffranssåsen är ett kylt vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lite exklusivare Chablis utan ekfatslagring.

4 portioner lax med saffranssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk smör att steka i
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 pkt saffran
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök
  • Tillbehör: 16 små potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 35 gram babyspenat

Tillagning

  1. Börja koka potatis - mindre potatisar kokar du i ca 15-20 minuter.
  2. Bryn laxen på undersidan i smör.
  3. Vänd den och bryn översidan.
  4. Vänd tillbaks den och stek på lägsta värme - gärna med lock eller under folie - under tiden du lagar saffranssåsen. Du kan också sätta in laxen i ugnen på 150 grader.
  5. Skölj spenat och låt den steka med laxen någon minut tills den mjuknar precis innan servering.
  6. Saffranssås: Skala och hacka löken.
  7. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  8. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  9. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
  10. Servera laxen med saffranssåsen, spenaten, citronklyftor, kokt potatis, grönsallad samt halverad cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept