Pommes duchesse potatismos

Introduktion och förberedelse för fritering

Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.

Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.

Detta recept räcker till en mindre gratängform 4-6 port.

Kan även spritsas i små rundlar och friteras.

4-6 portioner pommes duchesse

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, gärna mjölig
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 1 dl riven lagrad ost (valritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter.
  2. Häll av potatisen noga och låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
  3. Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulorna en i taget under omrörning. Tillsätt ev. malen muskot.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
  6. Moset är nu klart att användas att spritsa eller klicka ut till ex. en fiskgratäng, shephards pie (köttfärspaj med potatismos) eller som potatistillbehör till kött eller fiskrätter.
  7. Ska du servera som som potatistillbehör så spritsar eller klickar du ut potatismoset i golfbollstora toppar eller klickar och gratinerar några minuter på 200 grader tills moset får färg. Strö ev. över riven ost innan gratinering.
  8. Pommes duchesse till gratäng spritsar du runt ex. fisken i en gratängform, häll sås i mitten och toppa med riven ost.
E-mail
Medel: 3.9 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.