Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras och passar till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Tillagning
- Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter.
- Häll av potatisen noga och låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
- Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
- Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulorna en i taget under omrörning. Tillsätt ev. malen muskot.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
- Moset är nu klart att användas att spritsa eller klicka ut till ex. en fiskgratäng, shephards pie (köttfärspaj med potatismos) eller som potatistillbehör till kött eller fiskrätter.
- Ska du servera som som potatistillbehör så spritsar eller klickar du ut potatismoset i golfbollstora toppar eller klickar och gratinerar några minuter på 200 grader tills moset får färg. Strö ev. över riven ost innan gratinering.
- Pommes duchesse till gratäng spritsar du runt ex. fisken i en gratängform, häll sås i mitten och toppa med riven ost.
Varianter
- Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
- Kan även spritsas i små rundlar och friteras.
Portionsberäkning
Detta recept räcker till en mindre gratängform 4-6 port.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal