Pommes duchesse potatismos

Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk. Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.

Detta recept räcker till en mindre gratängform ca 6 port.

4-6 portioner pommes duchesse

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, gärna mjölig
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 1 dl riven lagrad ost (valritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter.
  2. Häll av potatisen noga och låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
  3. Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulorna en i taget under omrörning. Tillsätt ev. malen muskot.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
  6. Moset är nu klart att användas att spritsa eller klicka ut till ex. en fiskgratäng, shephards pie (köttfärspaj med potatismos) eller som potatistillbehör till kött eller fiskrätter.
  7. Ska du servera som som potatistillbehör så spritsar eller klickar du ut potatismoset i golfbollstora toppar eller klickar och gratinerar några minuter på 200 grader tills moset får färg. Strö ev. över riven ost innan gratinering.
  8. Pommes duchesse till gratäng spritsar du runt ex. fisken i en gratängform, häll sås i mitten och toppa med riven ost.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer