Lax i ugn med mozzarella och basilika
Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen. Krämig sås, ost och lax i ett.
Tillagning
- Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
- Pensla en ugnsform där laxbitarna får plats med några cm mellanrum.
- Lägg laxfiléerna med någon cm mellanrum i formen.
- Salta och peppra dem.
- Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
- Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
- Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
- Fördela 2 skivor på varje laxbit.
- Häll över grädde och vitt vin.
- Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
- Ugnsstek laxen i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kika på laxen och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxen klar.
- Servera med tillbehör som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
- Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag
Mycket gott med kokt färskpotatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater.
Andra förslag på tillbehör är kokt pasta som tagliatelle, kokt färsk gnocchi, pressad potatis, råris, basmatiris, quinoa eller rostade rotfrukter.
Portionsberäkning
Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck. Köp gärna MSC-märkt lax.
Uppskattat näringsvärde per portion: 351 kcal