Lax i ugn med mozzarella och basilika

Introduktion och förberedelse

Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen. Krämig sås, ost och lax i ett.

Serveringsförslag

Mycket gott med kokt färskpotatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater.

Andra förslag på tillbehör är kokt pasta som tagliatelle, kokt färsk gnocchi, pressad potatis, råris, basmatiris, quinoa eller rostade rotfrukter.

Portionsberäkning

Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck. Köp gärna MSC-märkt lax.

4 portioner lax i ugn med mozzarella

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 40 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 12 cocktailtomater
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör: 12 kokta mindre färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
  4. Pensla en ugnsform där laxbitarna får plats med några cm mellanrum.
  5. Lägg laxfiléerna med någon cm mellanrum i formen.
  6. Salta och peppra dem.
  7. Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
  8. Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
  9. Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
  10. Fördela 2 skivor på varje laxbit.
  11. Häll över grädde och vitt vin.
  12. Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
  13. Ugnsstek laxen i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kika på laxen och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxen klar.
  14. Servera med tillbehör som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
  15. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 351 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.