Lax i ugn med mozzarella och basilika

Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen. Krämig sås, ost och lax i ett.

Mycket gott med kokt färskpotatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater. Passar även med pasta som tagliatelle, råris eller gnocchi till.

Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck. Välj MSC-märkt lax.

4 portioner lax i ugn med mozzarella

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 40 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 12 cocktailtomater
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör: 12 kokta mindre färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
  4. Pensla en ugnsform där laxbitarna får plats med några cm mellanrum.
  5. Lägg laxfiléerna med någon cm mellanrum i formen.
  6. Salta och peppra dem.
  7. Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
  8. Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
  9. Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
  10. Fördela 2 skivor på varje laxbit.
  11. Häll över grädde och vitt vin.
  12. Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
  13. Ugnsstek laxen i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kika på laxen och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxen klar.
  14. Servera med tillbehör som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
  15. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept