Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i.

Vin till dessert - tips på bästa kombon Panna cotta med Vin Santo. Italiensk dessert med Italienskt sött dessertvin på torkade aromatiska druvor. Det finaste huset har att bjuda. När du upptäckt hur gått det är med ett litet glas passande svalt sött vin till desserten kommer du aldrig att fortsätta dricka samma rödvin som till maten. Allt för många middagar avslutas med en god dessert - som någon lagt ner tid och möda på att laga. Bara för att serveras med samma rödvin som till huvudrätten.

Ta då hellre kaffe och avec direkt till desserten. Eller gör som föreslås här - servera desserten med ett sött vin.

Det finns massor att välja bland och vilket du än väljer så smakar det bättre än rödvin.

Ett enkelt knep att avsluta en lyckad middag och höja desserten till oanade höjder.

Nedan hittar du mina förslag på kombos av goda desserter med passande dessertvin till. Du kan såklart själv välja ut det vin du gillar till din dessert.

Man kan då utgå från klassiska kombinationer, smaker eller geografiskt ursprung.

  1. Vin och dessert från samma område. Ett exempel på geografiskt ursprung är när man har en Italiensk dessert som panna cotta så väljer man ett Italienskt dessertvin som Vin Santo till.
  2. Klassiska kombinationer som exempelvis Sauternes - ett vin med ädelröta från Frankrike - med dessert som crème brulé, crème caramel eller tarte tatin (äppelkaka).
  3. Ett bra sätt är att lära sig vad olika dessertvin smakar samt även vet vad desserten har för smak så kan man matcha sötman i vinet med desserten samt vidare smaker som finns i både vin och dessert. Exempelvis om desserten har nötiga smaker så kan man välja ett vin som också har nötig doft; vidare fruktiga toner med fruktiga; brända toner med brända, karamell med karamell osv.
  4. Gott är även att kombinera ett jättesött vin med en inte så söt dessert och bryta av - kontradiktera - med en märkbar skillnad i sötma. Ex kan man ha ett sött vin med salt ädelost, fyllig gåslever eller mindre sött fylligt vin tillsammans med söt chokladmousse.

Portionsberäkning

Vidare behöver du inte köpa så mycket dessertvin.

En hel 75 cl flaska räcker till mellan 8 och 10 glas.

Till en mindre middag på fyra personer räcker ofta liten flaska på 37 centiliter. Man dricker ju oftast bara ett glas.

Panna cotta med dessertvin Vin Santo
Ett sött dessertvin höjer desserten ett snäpp. Panna cotta kan du förslagsvis servera med ett glas italienskt dessertvin som Vin Santo eller Recioto di Soave.

Vin Santo

Ett Italienskt dessertvin som görs på lufttorkade druvor. Finns till rimligt pris men också riktigt dyra varianter. Dracks förr mest inom familjen men finns nu några sorter på Systembolaget.

Gott till Vin Santo är förslagsvis Panna cotta.

Ett italienskt alternativ till Vin Santo är Recioto di Soave av druvan Garganega som också är ett sött vin till dessert som Semifreddo.

Vin med ädelröta

Ädelröta är en svamp som kallas Botrytis som gör att druvorna spricker och skrumpnar. Den ger både en speciell smak samt ett koncentrerat aromatiskt dessertvin.

Fransk Sauterne från Bourdeaux är mest känt och kungen av söta dessertviner. Det finns väldigt dyra flaskor men också en del från grannområdena - Monbazillac, Graves Supérieures och Cadillac som är för mindre plånböcker.

Finns även från andra länder som Australien som ex. Penfolds Botrytis Semillon och speciellt Noble One Botrytis Semillon som är riktigt bra för pengarna.

Perfekt till de flesta desserter. Några franska klassiker är med:

Vendange tardive, Late Harvest eller Trockenbeerenauslese”

Vendange tardive (Alsace), Late Harvest (övriga världen) eller Trockenbeerenauslese ofta förkortad till TBA (Tyskland) - detta är viner där man ökat koncentrationen av sötma genom att skörda druvorna när de torkat ihop på rankorna och är mycket aromatiska.

Många viner från Australien, Canada och USA märkta Late harvest är mycket prisvärda och goda de flesta desserter.

Några förslag på desserter som passar:

Äppeltarte Äppeltarte är gott med vaniljsås eller glass och ett glas sött till. En lite festligare dessert kräver ett festligare vin till middagen. Här passar de flesta dessertviner till men framförallt en modern Late Harvest från Australien.

Ungersk tokajer

Ett klassiskt sött dessertvin som är prisvärt men även finns i riktigt dyra varianter.

Har hög syra och mustiga brända toner varför det passar till desserter som bakats typ äppelpaj samt de med friska bär eller frukter.

Några förslag som Tokajer passar med:

Några andra goda dessertviner:

Moulin Touchais är ett dessertvin från Loire som är något friskare och gott med fruktsallad eller desserter med färska bär.

Late Harvested Orange Muscat and Flora smakar som namnet antyder apelsin och blommor. En egenskap som kan utnyttjas till en dessert med citrusfrukter ex. Crepes Suzette.

Ska du ha vin till en stor fest och är på en strikt budget så köp några flaskor Chateau Menota från Bordeaux, Frankrike - ett prisvärt dessertvin med ädelröta och druvan Semillon - funkar till alla desserter.

Viner med ädelröta kan man annars hitta från andra håll. Ett annat prisvärt och känt läge är Neusiedlersee i Österrike som producerar viner med balanserad sötma och nötig ton. Prova med tysk äppelkaka sk Apfelstrudel.

Fler dessertrecept >>

Sök dessertviner på Systembolaget

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.