Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i. Ett enkelt knep att avsluta en lyckad middag och höja desserten till oanade höjder.

Vin till dessert Panna cotta med Vin Santo. Italiensk dessert med Italienskt sött dessertvin på torkade aromatiska druvor. Det finaste huset har att bjuda. När du upptäckt hur gått det är med ett litet glas passande svalt sött vin till desserten kommer du aldrig att fortsätta dricka samma rödvin som till maten.

Allt för många middagar avslutas med en god dessert - som någon lagt ner tid och möda på att laga. Bara för att serveras med samma rödvin som till huvudrätten. Ta då hellre kaffe och avec direkt till desserten. Eller gör som föreslås här - servera desserten med ett sött vin. Det finns massor att välja bland och vilket du än väljer så smakar det bättre än rödvin. 

Nedan hittar du mina förslag på kombos av goda desserter med passande dessertvin till. Du kan såklart själv välja ut det vin du gillar till din dessert. Man kan då utgå från klassiska kombinationer, smaker eller geografiskt ursprung. Ett exempel på geografiskt ursprung är när man har en Italiensk dessert som panna cotta så väljer man ett Italienskt dessertvin som Vin Santo till.

Några klassiska kombinationer är Sauternes och creme brule, creme caramel eller tarte tatin (äppelkaka). Det säkraste sättet är att ha ett hum om man vet vad vinet smakar samt även vet vad desserten har för smak. Då kan man matcha sötman i vinet med desserten. Eller om man har nötiga toner med nötiga toner; fruktiga toner med fruktiga; brända toner med brända, karamell med karamell osv.

 

Gott är även att kombinera ett jättesött vin med en inte så söt dessert och bryta av - kontradiktera - med en märkbar skillnad i sötma. Ex kan man ha ett halvsött vin tillsammans med chokladmousse. 

Vidare behöver du inte köpa så mycket dessertvin. En hel 75 cl flaska räcker till mellan 8 och 10 glas. Till en mindre middag på fyra personer räcker ofta liten flaska på 37 centiliter. Man dricker ju oftast bara ett glas. 

Vin Santo

Ett Italienskt dessertvin som görs på lufttorkade druvor. Finns till rimligt pris men också riktigt dyra varianter. Dracks förr mest inom familjen men finns nu några sorter på Systembolaget. 
Gott till Vin Santo är:
Panna cotta.

Vin med ädelröta 

Ädelröta är en svamp som kallas Botrytis som gör att druvorna spricker och skrumpnar. Den ger både en speciell smak samt ett koncentrerat aromatiskt dessertvin. Fransk Sauterne från Bourdeaux är mest känt och kungen av söta dessertviner. Det finns väldigt dyra flaskor men också en del från grannområdena - Monbazillac, Graves Supérieures och Cadillac som är för mindre plånböcker. Finns även från andra länder som Australien som ex. Penfolds Botrytis Semillon och speciellt Noble One Botrytis Semillon som är riktigt bra för pengarna. Perfekt till de flesta desserter. Några franska klassiker är med: 

 

Tarte Tatin
Creme brule
Creme caramel
Bärtårta med marängbotten

Vendange tardive”, ”Late Harvest” eller ”Trockenbeerenauslese”

Vendange tardive” (Alsace), ”Late Harvest” (övriga världen) eller ”Trockenbeerenauslese” ofta förkortad till TBA (Tyskland) - detta är viner där man ökat koncentrationen av sötma genom att skörda druvorna när de torkat ihop på rankorna och är mycket aromatiska. Många viner från Australien, Canada och USA märkta Late harvest är mycket prisvärda och goda de flesta desserter. 

Frysta bär med rysk kolasås
Lingonpäron med vaniljglass
Cheesecake i portionsformar
Ananaspaj med filodeg

Äppelpaj med kokos Äppelpaj med kokos är gott med glass och ett glas sött till. En lite festligare dessert kräver ett festligare vin till middagen. Här passar de flesta dessertviner till men framförallt en modern Late Harvest från Australien.

Ungersk tokajer

Ett klassiskt sött dessertvin som är prisvärt men även finns i riktigt dyra varianter. Har hög syra och mustiga brända toner varför det passar till desserter som bakats typ äppelpaj samt de med friska bär eller frukter.

Äppelpaj med kokos 
Hjortronparfait 
Rabarbersviss

Några andra goda dessertviner: 

Moulin Touchais är ett dessertvin från Loire som är något friskare och gott med fruktsallad eller desserter med färska bär.  Late Harvested Orange Muscat and Flora smakar som namnet antyder apelsin och blommor. En egenskap som kan utnyttjas till en dessert med citrusfrukter ex. Crepes Suzette.  

 

Ska du ha vin till en stor fest och är på en strikt budget så köp några flaskor Amfora Muscat d'Alexandrie från Cypern - funkar till alla desserter. Viner med ädelröta kan man hitta som sagt lite varstans. Ett känt läge är Neusiedlersee i Österrike som producerar viner med balanserad sötma och nötig ton. Prova med tysk äppelkaka sk Apfelstrudel

Fler dessertrecept >>

Sök dessertviner på Systembolaget

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer