Getost

Recept med getost, fårost och chèvre. Ost från får eller get kallas chèvre på franska.

Getost är krämig och smakrik - ju mer lagring desto mer smak. Den speciella smaken kommer från kaprinsyra. Ibland har de aska runt. Vanligast är att getosten är en vitmögelost.

Tips

  • Den billigare getosten i cylinder funkar fint. Den finns som färsk getost eller chévre på tjockare rulle utan kant som är riktigt god.
  • Lagrad getost är smakrik och krämig. Några kända sorter fransk chèvre är Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine eller Chabichou.
  • Det finns också flera svenska ysterier som gör mycket god svensk getost. Ofta krav-märkt och opastöriserad. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som getost med mera.

Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland; Sörbro getost mild från Järna Mejeri i Sörmland eller leta upp någon i närheten där du bor.

  • Getost kan ofta ätas även av laktosintoleranta.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages