Getost

Recept med getost, fårost och chèvre. Ost från får eller get kallas chèvre på franska.

Getost är krämig och smakrik - ju mer lagring desto mer smak. Den speciella smaken kommer från kaprinsyra. Ibland har de aska runt. Vanligast är att getosten är en vitmögelost.

Den billigare getosten på rulle funkar fint. Den finns som färsk getost eller chévre utan kant.

Lagrad getost är smakrik och krämig som fransk chèvre. Några kända franska getostar är Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine eller Chabichou.

Det finns också flera svenska ysterier som gör mycket god svensk getost. Ofta krav-märkt och opastöriserad.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som getost med mera.

Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland; Sörbro getost mild från Järna Mejeri i Sörmland eller leta upp någon i närheten där du bor.

Getost kan ofta ätas även av laktosintoleranta.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.