Recept med getost, fårost och chèvre. Ost från får eller get kallas chèvre på franska.
Getost är krämig och smakrik - ju mer lagring desto mer smak. Den speciella smaken kommer från kaprinsyra. Ibland har de aska runt. Vanligast är att getosten är en vitmögelost.
Tips
- Den billigare getosten i cylinder funkar fint. Den finns som färsk getost eller chévre på tjockare rulle utan kant som är riktigt god.
- Lagrad getost är smakrik och krämig. Några kända sorter fransk chèvre är Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine eller Chabichou.
- Det finns också flera svenska ysterier som gör mycket god svensk getost. Ofta krav-märkt och opastöriserad. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som getost med mera.
Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland; Sörbro getost mild från Järna Mejeri i Sörmland eller leta upp någon i närheten där du bor.
- Getost kan ofta ätas även av laktosintoleranta.