Getost

Recept med getost, fårost och Chèvre. Ost från får eller get som Fransk Chèvre innehåller kaprinsyra som ger den dess speciella smak och kan ofta ätas av laktosintoleranta. Chevre är krämig och smakrik - ju mer lagring desto mer smak. Ibland har de aska runt. Det är en vitmögelost (oftast).

Du kan välja så fin och dyr Chèvre du vill eller annan getost eller fårost. Den billigare getosten på rulle funkar fint men det blir jättegott med en lite finare smakrik och krämig fransk Chèvre som Grottin de Chavignol eller en svensk getost som ofta kallas Capin.

Köp gärna en svensk fin lokalt producerad getost. Gärna krav-märkt och opastöriserad. Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland; Sörbro getost mild från Järna Mejeri i Sörmland eller leta upp någon i närheten där du bor.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som getost med mera.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages