Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är en slags hemgjorda soltorkade tomater.
Tillagning
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Skölj och halvera tomater. Gröp ut kärnorna om du vill. Lägg i en skål med olivolja fint skivad vitlök, salt, svarpeppar och rosmarin.
- Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Ugnstorka tomaterna i ca 4 timmar mitt i ugnen.
- Ta ut och använd de ugnstorkade tomaterna som du önskar.
Användning
- Goda att lägga in i olivolja likt köpta soltorkade tomater i olja.
- Mixa med olivolja, pinjenötter, vitlök, parmesan och lite vatten till tomatpesto.
- Lägga på rostade små bröd som crostinis.
- Ha som plock till antipasto eller på buffé.
- Servera som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker - skeda då gärna över lite fin balsamvinäger.
- En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med pasta som denna med chili och parmesan, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan, vitlök och ruccola.
Varianter
Du kan rosta med andra saker som skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal