Ugnstorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Ugnstorkade tomater är en slags hemgjorda soltorkade tomater.

Användning

  • Goda att lägga in i olivolja likt köpta soltorkade tomater i olja.
  • Mixa med olivolja, pinjenötter, vitlök, parmesan och lite vatten till tomatpesto.
  • Lägga på rostade små bröd som crostinis.
  • Ha som plock till antipasto eller på buffé.
  • Servera som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker - skeda då gärna över lite fin balsamvinäger.
  • En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med pasta som denna med chili och parmesan, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan, vitlök och ruccola.

Varianter

Du kan rosta med andra saker som skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.

ca 4 portioner, 1 plåt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg mindre tomater av valfri sort - gärna mogna och söta - som cocktailtomater, plommontomater, kvisttomater osv
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller någon kvist grovhackad färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skölj och halvera tomater. Gröp ut kärnorna om du vill. Lägg i en skål med olivolja fint skivad vitlök, salt, svarpeppar och rosmarin.
  3. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ugnstorka tomaterna i ca 4 timmar mitt i ugnen.
  5. Ta ut och använd de ugnstorkade tomaterna som du önskar.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-29