Ugnstorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Ugnstorkade tomater är en slags hemgjord soltorkade tomater.

Goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).

En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.

Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.

ca 4 portioner, 1 plåt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg mindre tomater av valfri sort - gärna mogna och söta - som cocktailtomater, plommontomater, kvisttomater osv
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller någon kvist grovhackad färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skölj och halvera tomater. Gröp ut kärnorna om du vill. Lägg i en skål med olivolja fint skivad vitlök, salt, svarpeppar och rosmarin.
  3. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ugnstorka tomaterna i ca 4 timmar mitt i ugnen.
  5. Ta ut och använd de ugnstorkade tomaterna som du önskar.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10