Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag. Att välja vin till dessert är inte så svårt. Välj ett sött vin som matchar sötman i desserten.

Välj rätt sött vin till desserten Upptäck hur gått det är med ett sött dessertvin till desserten. Ovan en farligt god chokladmoussetårta med rostad mandelmassa serverad med en Trockenbeerenauslese - ett tyskt sött dessertvin som görs på speciellt utvalda torkade och smakrika druvor. Kombinationen av söt chokladmousse, rostade nötter, frisk syrlighet från bären tillsammans med det söta och aromatiska dessertvinet är en upplevelse.

De mest kända söta vinerna är Sauternes från Bourdeaux; Ungersk tokajer; Moulin Touchais; Late Harvest från Australien, Sydafrika och Nordamerika; Trockenbeerenauslese från Österrike och Tyskland. Sen finns det många fler att upptäcka. Sockret i desserten och vinet piggar upp efter huvudrätten. Kaffe, avec och kaka får vänta till senare. Njut istället av ett glas gyllene droppar.

Kort introduktion av de vanligaste sorterna dessertviner

Systembolaget finns ett hundratal sötare viner att välja ibland. Jag har valt några av mina favoriter av vita söta viner i olika prisklasser. Det finns också söta röda starkviner som passar bra till desserter ex. Portvin, Commanderia och Madeira. I den lägre prisklassen finns flera viner som passar bra till desserter. De flesta ger önskat resultat dvs att de smakar bra ihop med en dessert. Och det är alltid en avsevärd förbättring mot att inte ha något dessertvin alls eller gud förbjude fortsätta dricka huvudrättens rödvin till desserten.

Söta viner med ädelröta

I samband med vita söta viner talas ofta om botrytis och sent skördade druvor. Botrytis är en svamp som gör att druvorna spricker. Vatten avdunstar och musten blir mycket koncentrerad och söt. Svampens unika egenskaper har gett den namnet ädelröta. Det enda mögel jag vet som förlänats denna titel. Kungen av söta dessertviner - franska Sauternes från Bourdeaux görs av gröna druvan semillon som angripits av just botrytis. Kombinationen ger en unik doft och smak. Klassisk ihop med gåslever och ädelost men också perfekt till många desserter som jordgubbar, maräng och grädde.

Vid sjön Neusiedlersee i Österrike trivs ädelrötan också. Beerenauslese och Trockenbeerenauslese är ett exempel på detta. Vinerna härifrån påminner lite om Tokajer. Perfekt till chokladmoussetårta (bilden ovan), paj eller med något med nötter eller mandelmassa.

Skrumpna druvor

Sen skörd, lufttorkning eller vattenextrahering är några andra sätt att få upp sötman i musten och vinet. Vanligt är att helt enkelt vänta med att skörda tills druvorna torkat ihop och nästan ramlar av sig själva. På etiketten står då ”vendange tardive” (sen skörd i Alsace), ”late harvest” (sen skörd i övriga världen) eller ”trockenbeerenauslese”, ofta förkortad till TBA (utvalda torkade druvor i Tyskland). Riktigt speciella är de viner som fått frysa på stocken och skördats på natten i fryst tillstånd för en riktigt koncentrerad must. De kallas Eiswein i Tyskland och Icewine i nya världen.

Söta traditioner från olika områden

Ungersk tokajer är för det mesta ett säkert kort. Vinet är mörk gult, sötsurt med ton av karamell. På etiketten står märkt hur sött det är – högre puttonyos från tre och uppåt markerar sötare vin. Och dyrare. Får du tag på sötare än tre så köp det. Det passar mycket bra till desserter som också har hög syra och mustiga brända toner. Ex. bakade desserter som rabarberpaj eller äppelpaj.

I norra Frankrike ligger Loiredalen. Därifrån kommer lite friskare söta viner med smak av äpple och mineral. De ger bra valuta för pengarna. Prova Moulin Touchais. Passar till mindre söta desserter med exempelvis syrliga bär och sorbeter.

Italienarna har också söta viner såklart ex. Recioto de Soave, Moscato D'Asti samt Vin Santo. I Tyskland ska du leta efter Auslese, Beerenauslese och de sötaste och dyraste vinerna som kallas Trockenbeerenauslese samt Eiswein som är riktigt goda till desserter.

Söta uppstickare

Från Australien, Chile och Sydafrika importerar vi söta viner av sent skördade druvor sk Late Harvest. Ofta Muscat samt viner av Semillon angripen av ädelröta. Men även andra druvor som Sauvignon Blanc, Riesling och Gewurtztraminer finns att välja på. De är oftast välgjorda och ger mycket för pengarna. Står det något med Noble sedan en druvsort på etiketten så är de med ädelröta. De har generöst med smak och arom av bla apelsin, mandel, honung och torkad frukt. Gott till modernare desserter med exotiska frukter, kokos, choklad och bakade desserter med frukt som paj samt de med nötter, citrus eller typ cheesecake, panna cotta osv.
Värt att nämna är viner med ädelröta från nya världen som Australien. Dessa ofta välgjorda dessertviner ger flera hundra kronor dyrare viner från franska Sauternes en rejäl match. De skiljer sig dock något genom att vara mer generösa i smaken. De har mer tropisk ton och jag hittar mango, ananas, kokos, honung blandat med ädelröta.

Även från Nordamerika kommer flera prisvärda och goda dessertviner - flera med Muscat och sent skördade druvor sk Late Harvest. En del exklusivare Icewine. Mycket för pengarna får du från Kalifornien och de passar till de flesta desserter. Ett budgetval till stora fester.

Samlarviner VS konsumentviner

Château Grillon från Sauternes ger till ett vettigt pris en smakupplevelse likt den med de lite dyrare vinerna från Sauternes. Ett annat tips är att grannområdena till Sauternes ofta ger bättre valuta för pengarna då du inte betalar för namnet Sauternes. Titta bland annat efter Monbazillac, Graves Supérieures och Cadillac.

Är du beredd att betala lite mer finns flera mycket njutbara söta dyrare dessertviner. Från Österrike och Tyskland finns en del exklusiva Trockenbeerenauslese som är mycket söta, koncentrerade och komplexa. Riktigt fina Italienska Vin Santo samt exklusiva Icewine finns också. Vidare kan du botanisera bland årgångar av Tokaji i den övre prisklassen. Dessa kräver en riktigt söt god dessert.

De riktigt kända och exklusiva dessertvinerna kommer annars från Sauternes i södra Bourdeaux. Priserna varierar från några hundralappar till tusentals kronor för en 375 ml Château d'Yquem. På beställningssortimentet finns fler viner för intresserade och tjockare plånböcker. Sök på Sauternes på Systembolaget för att hitta de olika slotten (Chateau) som finns att välja bland. Några tips är riktigt dyra Château d'Yquem samt mer prisvärda Chateau Suduiraut, Guiraud, Rieussec, Climens och Raymond-Lofon. Vad gäller Château d'Yquem så betalar man delvis för namnet då det är mycket känt vin som folk samlar på samt investerar i och ofta säljs på auktion. Så om du inte vill dricka upp det så kan du köpa det som en investering.

Dessertvin Ungersk Tokajer är ett prisvärt säkert kort som passar till de flesta desserter.

Serveringstips:

Dessertvin serveras kylt. Glöm ej att lägga det i kylen innan servering. Tänk på att en hel flaska 750 ml räcker till mellan 8 och 10 glas. Till en mindre middag för fyra portioner räcker en halv flaska på 375 ml till ett glas var.

Mina tips på dessertviner

Några urval från Systembolagets utbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp. De jag skrivit varumärke på är för att de inte är något eget vineri utan ett varumärke skapat av en vinfirma.

375 ml där inget annat anges.

Bästa budgetvinerna till desserten på buffé och fest:

 • Castion Moscato D'Asti, Italien, 750 ml, 92 kr. Till mindre söta desserter med syrliga inslag som bär och sorbet.
 • Samos Vin Doux, Grekland, 750 ml, 94 kr. Varumärke. Till söta desserter, bakverk och tårta.

Dessertvin under 100 kr till buffé, middag och vardagslyx:

 • Château Menota, Frankrike, Bordeaux, Graves Supérieures, 79 kr. En klassiker som alltid funkar. Varumärke.
 • Nederburg Noble Late Harvest, Sydafrika, 89 kr eller La Fortuna Late Harvest, Chile, 99 kr. Prisvärda viner med ädelröta från nya världen.
 • Nittnaus Beerenauslese, Österrike, Burgenland, 94 kr. Klassiskt dessertvin på utvalda druvor.
 • St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos, Ungern, 159 kr. Varumärke. Det finns fler Tokaji att välja bland - sök efter Tokaji märkt 4-5 Puttonyos.

Lite bättre söta viner men under 200 kr:

 • Château Grillon, Frankrike, Bordeaux, Sauternes, 129 kr. Budgetalternativet från Sauternes.
 • Acinatium Recioto di Soave, Italien, 149 kr. Till italienska desserter som pannacotta.
 • Lenz Moser Trockenbeerenauslese, Österrike, Neusiedlersee, 169 kr. Riktigt gott till de flesta desserter
 • Petit Guiraud 2012, Frankrike, Sauternes, 199 kr. Ett klassiskt franskt slott.
 • Noble One Botrytis Semillon, De Bortoli, Australien, 199 kr. Nya välden när den är som bäst på ädelröta.

Exklusiva dessertviner för festliga tillfällen, investering eller för vinsamlingen:

 • Sök efter Tokaji Aszú 6 Puttonyos på Systembolaget för tillfälliga partier riktigt bra Tokaji.
 • Moulin Touchais, Frankrike, Loiredalen, årgångar från 1983-2000, 750 ml, mellan 299-694 kr
 • Chateau Rieussec, 2014, Frankrike, Sauternes, 375 ml, 269 kr. Ett prisvärt årgångsvin från Sauternes.
 • Chateau Suduiraut, 2002, Frankrike, Sauternes, 379 kr. Det finns flera andra slott från Sauternes att välja bland.
 • Château d'Yquem, Frankrike, Sauternes 2010, 5875 kr. Här finns flera årgångar att välja bland med olika priser från 2006 för 3385 kr till 2009 för 7404. Det är inte åldern som räknas utan hur bra det året var. Detta är samlarviner därför dessa priser. Kan vara bra investering.

Här hittar du alla Receptfavoriters recept på desserter >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-04-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.