Äppelchutney

Introduktion och förberedelse

Äppelchutney - en kryddig röra av kokta äpplen smaksatt med färsk röd chili, kanel, röd vinäger, vitlök, lök, russin, färsk ingefära, senapsfrön, garam masala och lite currypulver.

Serveringsförslag

Gott som smakrik och kryddig sötsur röra till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Vill du ha en extra hållbar chutney så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Val av ingredienser

  • Välj gärna ett svenskt smakrikt äpple som Aroma, Katja, Rubinola, Ingrid Marie eller Gravensteiner.
  • Som chili kan du ta vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller slutligen en habanero för en stark chutney. Du kan också reglera styrkan med hur mycket av kärnorna du tar med som är den starka delen på chilifrukterna. Man kan även ersätta färsk chili med torkad chili som någon tsk chiliflakes.
  • Som vinäger kan du även ta några msk balsamvinäger och blanda med resten röd lagrad vinäger eller äppelcidervinäger. Vidare kan man ha i vit balsamvinäger eller risvinäger.
  • Gott är också att ha i rabarber i chutneyn. Du kan också blanda i röda vinbär, päron, sviskon, plommon, körsbär eller krusbär.

14 dl chutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili av valfri sort efter tycke
  • 1 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
  • 2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
  • 1 msk senapsfrön, gula eller bruna
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk currypulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
  • 1 stång kanel (valfritt)
  • 1 dl russin (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
  2. Skala och hacka ingefäran fint. Skölj, dela och strimla chilin. Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney. Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis. Lägg med löken.
  3. Skala äpplen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i bitar. Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna: socker, vinäger, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt.
  5. Koka upp och rör så de ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i 50 minuter. Rör då och då.
  6. Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.