Varm brietårta

Varm brietårta med chutney, curry, nötter och torkade frukter. En hel brieost som värms i ugnen och toppas med goda tillbehör. Jättegott och enkelt som ostdessert eller som osträtt på buffé.
Toppa osten med det du gillar - här har jag valt mango chutney - men man kan också ta flytande honung eller valfri marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
Vidare nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter passar till brietårtan.
Annat gott att toppa med eller strö runt eller servera i skålar vid sidan till servering är: torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon. Frukt som päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Marinerad paprika och goda oliver ex. Kalamataoliver passar också till.
Servera med goda ostkex eller tunna knäckebröd ex. hembakta kex med frön (sök recept här på receptfavoriter.se).
Köp en större brietårta om du ska ha till ännu fler. Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Servera du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.
Desto finare brie du köper desto godare blir det. Iallafall om man gillar mer mogna och lagrade brieostar likt en fin Camembert.

5 portioner varm brietårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram brietårta
  • 0,5 dl mango chutney, flytande honung eller valfri marmelad
  • 0,5 kr curry (valfritt)
  • 100 gram grovhackade nötter som valnötter, mandlar, pekannötter, eller pinjenötter
  • 100 gram grovhackad torkad frukt som aprikoser, dadlar eller plommon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 200 grader.
  2. Skär bort det översta lagret på brieosten om du vill. Det är valfritt.
  3. Bred på mango chutney och pudra över lite curry. Eller ta annan valfri marmelad eller honung enligt ovan.
  4. Värm osten i 5 minuter på bakplåtspapper eller ugnsfast fat. Den ska smälta inuti men inte smälta bort helt såklart.
  5. Ta ut och servera på fat eller en stor skärbräda.
  6. Strö över eller runt nötter och torkad frukt. De kan också serveras i skålar bredvid (är bra om någon gäst skulle vara nötallergiker).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer