Ädelost med portvinssirap och nötter

Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt. Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert.

Du kan välja valfri mögelost. Leta gärna upp en svensk som Bredsjö Blå eller Kvibille.

Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny. Till portvinssirapen kan man ta ett billigare portvin typ Ruby.

4 portioner ädelost med portionervinssirap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram grönmögelost av finare sort
  • 2 dl portvin
  • 2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 2 dl valnötter
  • 4 torkade fikon
  • 4 torkade dadlar
  • 4 torkade aprikoser

Tillagning

  1. Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter.
  2. Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig.
  3. Skär hälften av de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite.
  4. Rosta valnötterna i en stekpanna ljust bruna. Låt svalna.
  5. Lägg upp på fat eller tallrikar och fördela ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten.
  6. Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept