Ädelost med portvinssirap och nötter

Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt. Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert.

Du kan välja valfri mögelost. Leta gärna upp en svensk som Bredsjö Blå eller Kvibille.

Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny. Till portvinssirapen kan man ta ett billigare portvin typ Ruby.

4 portioner ädelost med portionervinssirap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram grönmögelost av finare sort
  • 2 dl portvin
  • 2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 2 dl valnötter
  • 4 torkade fikon
  • 4 torkade dadlar
  • 4 torkade aprikoser

Tillagning

  1. Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter.
  2. Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig.
  3. Skär hälften av de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite.
  4. Rosta valnötterna i en stekpanna ljust bruna. Låt svalna.
  5. Lägg upp på fat eller tallrikar och fördela ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten.
  6. Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer