Ädelost med portvinssirap och nötter
Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt.
Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert.
Tillagning
- Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter.
- Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig.
- Skär hälften av de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite.
- Rosta valnötterna i en stekpanna ljust bruna. Låt svalna.
- Lägg upp på fat eller tallrikar och fördela ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten.
- Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.
Val av ädelost
- Du kan välja valfri ädelost som svensk Bredsjö Blå, Kvibille eller annat mejeri. Här kan du söka på en karta över lokala producenter och ysterier.
- Andra mögelostar som passar är grönmögelost, blåmögelost, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton med flera.
Att dricka till
Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny.
Till portvinssirapen kan man ta ett fruktigare portvin typ Ruby - vilket även det går att servera till osten som jag gjorde på bilden.
Uppskattat näringsvärde per portion: 492 kcal