Pizzasås

Introduktion och förberedelse

Enkel och god tomatsås till pizza. En pizzasås kan du laga av krossade eller hela burktomater som Marzano eller färska stora mogna tomater. Desto godare tomater ju godare sås.

Framförhållning

Pizzasåsen kan förberedas i god tid. Jag tycker den blir godare om den får koka någon timme och bli koncentrerad och rund i smaken. Sedan får den gärna stå och dra i smak också. Kan förvaras i kylen några dagar.

Dubblera gärna

Du kan även dubblera receptet och frysa in så du har tomatsås. Tomatsåsen kan även användas till annat som till pasta, sås eller liknande.

Val av tomater

Mitt tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater. Jag gillar Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara bra.

Krossade och passerade tomater blir också gott av bättre märke. I nödfall kan man ta tomatpuré - då får man späda med vatten.

Mutti har även en färdig pizzasås på burk som jag gillar - den är ett alternativ till att koka egen sås.

Smaksättning

Du smaksätta pizzasåsen med enbart salt och peppar men också piffa upp och smaka av med pressad vitlök, fin vinäger, en nypa socker, chiliflakes och örter som torkad oregano eller färsk hackad basilika.

Med färska tomater

Välj mogna goda tomater. Förslag är stora plommontomater eller Roma-tomater. De är avlånga i formen och har mycket fruktkött. Mycket bra att koka tomatsås på. Det går också utmärkt med stora kvisttomater eller andra mogna stora tomater - som ekotomater - med mycket fruktkött.

Istället för att skära ut fruktköttet med kniv som nedan kan man kan skålla tomaterna - speciellt om du har många tomater och ska laga mycket tomatsås (dubblera recepet). Då får du enkelt bort skalet och kan kärna ur samt hacka många tomater på en gång.

6 portioner pizzasås till 6 pizzor

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 4 dl krossade eller hela skalade tomater, ca en burk; eller 3 dl skållade, skalade och hackade färska tomater (ca 400 gram färska tomater)
 • 1 krm vit- eller svartpeppar
 • 2 krm salt
 • 2 msk olivolja (valfritt)
 • 2 msk tomatpuré (valfritt)
 • 2 krm chiliflakes eller 4 droppar tabasco (valfritt)
 • 1/2 tsk oregano (valfritt)
 • 1/2 pressad vitlök (valfritt)
 • 2 msk hackad färsk basilika (valfritt)

Tillagning

 1. MED BURKTOMATER: Blanda hela skalade eller krossade tomater i en kastrull och tillsätt någon msk olivolja, salt och peppar. Småkoka i minst 15 minuter så att den reducerar och tappar lite vätska samt blir tjockare. Använd en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås.
 2. MED FÄRSKA TOMATER: Skär tomaterna i klyftor, skär bort kärnorna och skär sedan bort skalet med en vass kniv så att du endast får kvar fruktköttet. Tips är att en klyfta i taget med skinnet mot skärbrädan och skära längs med skinnet horisontellt mot skärbrädan med en vass kniv. Hacka tomatköttet i tärningar. Koka med 1-2 dl vatten och någon msk olivolja minst 15 minuter. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås. Rör då och då. Reducera ner tomatsåsen så att den blir fastare i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar. Använd en tjockbottnad kastrull så bränns det inte så lätt.
 3. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme en längre tid - kanske upp mot en timme så att den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns.
 4. Om du vill kan du även smaksätta såsen (i början) med chiliflakes eller tabasco, torkad oregano, pressad vitlök och färsk basilika. Det är dock valfritt och en smaksak.
 5. Innan du använder såsen på pizzan så smaka av den med salt och svartpeppar. En halv tsk vinäger för syra och en nypa socker för sötma kan också ge såsen ett lyft. Anledningen är att en del tomater är syrligare och en del är mer mogna och sötare.
 6. Nu är pizzasåsen klar att användas. Skeda över och bred ut ett tunt lager sås på den pizza du vill laga. Lägg sedan på ost som riven eller delad mozzarella och ev. sparsamt med pålägg (typ salami, svamp, lök, paprika) samt baka pizzan. Toppa sedan med resterande pålägg (typ riven lagrad ost som Västerbotten, pecorino, parmesan, sedan gott som lufttorkad skinka, räkor, babyspenat, , babyspenat, ruccola) enligt smak samt servera pizzan direkt.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-09