Pizzasås

Enkel och god klassisk tomatsås till pizza med tomater, vitlök, olivolja, svartpeppar samt basilika.

Pizzasås kan du koka av hela burktomater, krossade tomater eller färska tomater. Desto godare tomater ju godare sås.

4 portioner, pizzasås till 4-5 pizzor

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 burk, ca 400 gram hela skalade tomater, gärna San Marzano; eller 1 burk krossade tomater; eller 600 gram färska plommontomater eller Roma-tomater
 • 2 msk olivolja
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 krm salt
 • 1 klyfta finhackad eller pressad vitlök
 • 10 blad grovt hackad färsk basilika

Tillagning

 1. MED BURKTOMATER: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 20 minuter. Efter halva tiden kan du klippa sönder tomaterna med en sax, mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer. Rör då och då.
 2. MED FÄRSKA TOMATER: Skär tomaterna i klyftor, skär bort kärnorna och skär sedan bort skalet med en vass kniv så att du endast får kvar fruktköttet. Tips är att en klyfta i taget med skinnet mot skärbrädan och skära längs med skinnet horisontellt mot skärbrädan med en vass kniv. Hacka tomatköttet i tärningar. Koka med 1-2 dl vatten, olivolja, vitlök samt basilika minst 20 minuter. Mixa grovt med en stavmixer eller stöt sönder till en sås. Rör då och då. Koka gärna ner tomatsåsen så att den blir fastare i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar. Använd en tjockbottnad kastrull så bränns det inte så lätt.
 3. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme någon halvtimme extra så den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns.
 4. Om du vill kan du även smaksätta såsen med 1/2 krm chiliflakes eller tabasco samt ett krm torkad oregano. Det är dock valfritt och en smaksak. En halv tsk vinäger för syra och en nypa socker för sötma kan också ge såsen ett lyft. Anledningen är att en del tomater är syrligare och en del är mer mogna och sötare.
 5. Pizzasåsen klar att användas. Räkna ca 0,75-1 dl per pizza och bred ut ett tunt lager sås. Lägg sedan på ost som riven eller delad mozzarella och valfri topping.
Gott är att koka pizzasåsen på hela skalade San Marzano burktomater från ex. Gustarosso.
Gott är att koka pizzasåsen på hela skalade San Marzano burktomater från ex. Gustarosso.
Ingredienser till pizzasåsen är hela skalade burktomater, vitlök, olivolja, salt, svartpeppar samt färsk basilika.
Ingredienser till pizzasåsen är hela skalade burktomater, vitlök, olivolja, salt, svartpeppar samt färsk basilika.
Pizzasåsen breds ut i ett tunt lager på pizzabottnen.
Pizzasåsen breds ut i ett tunt lager på pizzabottnen. Räkna ca 0,75 dl per pizza.

Användning

 • Pizzasåsen används att bre på pizzabotten.
 • Den passar till all slags pizza med tomatbotten. Kolla in någon annan av mina pizzor för tips på varianter.

Framförhållning

Pizzasåsen kan förberedas i god tid. Jag tycker den blir godare om den får småkoka någon halvtimme extra och bli koncentrerad och rund i smaken. Sedan får den gärna stå och dra i smak också.

Kan förvaras i kylen några dagar. Eller frysas in.

Dubblera gärna

Du kan även dubblera receptet och frysa in så du har tomatsås. Tomatsåsen kan även användas till annat som till pasta, sås eller liknande.

Val av tomater

 • Mitt tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater. Jag gillar San Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska burktomaterna brukar också vara bra.
 • Krossade och passerade tomater blir också gott av bättre märke. I nödfall kan man ta tomatpuré - då får man späda med vatten.
 • Mutti har även en färdig pizzasås på burk som jag gillar - den är ett alternativ till att koka egen sås.

Med färska tomater

Välj mogna goda tomater. Förslag är stora plommontomater eller Roma-tomater. De är avlånga i formen och har mycket fruktkött. Mycket bra att koka tomatsås på. Det går också utmärkt med stora kvisttomater eller andra mogna stora tomater - som ekotomater - med mycket fruktkött.

Istället för att skära ut fruktköttet med kniv som nedan kan man kan skålla tomaterna - speciellt om du har många tomater och ska laga mycket tomatsås (dubblera recepet). Då får du enkelt bort skalet och kan kärna ur samt hacka många tomater på en gång.

En enkel pizzasås som blir god tack vara bra råvaror som fin olivolja, färsk basilika, hela skalade kvalitetstomater på burk, vitlök, salt och nymalen svartpeppar.
En enkel pizzasås som blir god tack vara bra råvaror som fin olivolja, färsk basilika, hela skalade kvalitetstomater på burk, vitlök, salt och nymalen svartpeppar.

E-mail
Medel: 4.2 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-24