Pizzasås

Introduktion och förberedelse

Enkel och god tomatsås till pizza. En pizzasås kan du laga av krossade eller hela burktomater som Marzano eller färska stora mogna tomater. Desto godare tomater ju godare sås.

Framförhållning

Pizzasåsen kan förberedas i god tid. Jag tycker den blir godare om den får koka någon timme och bli koncentrerad och rund i smaken. Sedan får den gärna stå och dra i smak också. Kan förvaras i kylen några dagar.

Dubblera gärna

Du kan även dubblera receptet och frysa in så du har tomatsås. Tomatsåsen kan även användas till annat som till pasta, sås eller liknande.

Val av tomater

 • Mitt tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater. Jag gillar San Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara bra.
 • Krossade och passerade tomater blir också gott av bättre märke. I nödfall kan man ta tomatpuré - då får man späda med vatten.
 • Mutti har även en färdig pizzasås på burk som jag gillar - den är ett alternativ till att koka egen sås.

Med färska tomater

Välj mogna goda tomater. Förslag är stora plommontomater eller Roma-tomater. De är avlånga i formen och har mycket fruktkött. Mycket bra att koka tomatsås på. Det går också utmärkt med stora kvisttomater eller andra mogna stora tomater - som ekotomater - med mycket fruktkött.

Istället för att skära ut fruktköttet med kniv som nedan kan man kan skålla tomaterna - speciellt om du har många tomater och ska laga mycket tomatsås (dubblera recepet). Då får du enkelt bort skalet och kan kärna ur samt hacka många tomater på en gång.

6 portioner pizzasås till 6 pizzor

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 burk, ca 4 dl krossade eller hela skalade San Marzano tomater; eller 4 dl skållade, skalade och hackade färska tomater (köp ca 600 gram färska plommontomater eller Roma-tomater)
 • 2 msk olivolja
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 krm salt
 • 1 klyfta finhackad eller pressad vitlök
 • 10 blad grovt hackad färsk basilika
 • 1/2 tsk oregano (valfritt)
 • 2 msk tomatpuré (valfritt)
 • 1 krm chiliflakes eller 4 droppar tabasco (valfritt)

Tillagning

 1. MED BURKTOMATER: Koka hela skalade eller krossade tomater i en kastrull med finhackad eller pressad vitlök, olivolja, salt, svartpeppar och basilika. Småkoka i minst 15 minuter så att den reducerar och tappar lite vätska samt blir tjockare. Använd en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Mixa grovt med en stavmixer eller mosa tomaterna med en potatisstöt eller slev om du använt hela skalade tomater.
 2. MED FÄRSKA TOMATER: Skär tomaterna i klyftor, skär bort kärnorna och skär sedan bort skalet med en vass kniv så att du endast får kvar fruktköttet. Tips är att en klyfta i taget med skinnet mot skärbrädan och skära längs med skinnet horisontellt mot skärbrädan med en vass kniv. Hacka tomatköttet i tärningar. Koka med 1-2 dl vatten, olivolja, vitlök samt basilika minst 15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer eller stöt sönder till en sås. Rör då och då. Koka gärna ner tomatsåsen så att den blir fastare i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar. Använd en tjockbottnad kastrull så bränns det inte så lätt.
 3. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme en längre tid - kanske upp mot en timme så att den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns.
 4. Om du vill kan du även smaksätta såsen med chiliflakes eller tabasco samt torkad oregano. Det är dock valfritt och en smaksak.
 5. Innan du använder såsen på pizzan så smaka av den med salt och svartpeppar. En halv tsk vinäger för syra och en nypa socker för sötma kan också ge såsen ett lyft. Anledningen är att en del tomater är syrligare och en del är mer mogna och sötare.
 6. Nu är pizzasåsen klar att användas. Skeda ca 4-5 msk över och bred ut ett tunt lager sås på den pizza du vill laga. Lägg sedan på ost som riven eller delad mozzarella och valfri topping.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-16