Palsternackspytt med isterband, grönkål och linser

Introduktion och förberedelse

Palsternackspytt med morot, grönkål och gröna linser samt korv som isterband smaksatt med lite rosmarin.

Gott till lunch eller vardagsmiddag. Blir även gott som matlåda.

Här för två portioner så det får plats att laga allt i en stor panna med höga kanter.

Till flera

Lagar du till flera kan du steka i omgångar i stekpanna och lägga över i en större stekgryta där du blandar ihop allt och steker klart några minuter.

Eller laga till ännu fler och lägg över i en ugnsform/ugnsplåt och låt steka klart i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

    Serveringsförslag

    Med hemkokta eller färdigkokta linser

    Koka gärna egna gröna linser till. Förslag är att koka en stor omgång gröna linser och spara de som blir över till annat eller frysa in.

    Här är koktider för linser, kikärter och bönor.

    Vegovariant

    Byt ut isterband mot sojakorv, Pease, seitan eller tzay eller valfritt vegoalternativ.

    Varianter

    • Du kan även ta andra linser, bönor eller kikärter i pytten. Ett tips är fryst bönblandning eller gröna bönor som Edamame som passar bra i.
    • Byt ut isterband mot annan korv som råkorv som salsiccia, chorizo eller valfri korv som lunchkorv eller falukorv. I receptet använde jag ett stort isterband från Ello i Lammhult.
    • Gillar du potatis kan du bland i stekt potatis i pytten.
    • Grönkålen kan bytas eller blandas med bladspenat - färsk eller fryst - ca 3 dl. Även mangold, spetskål, vitkål eller rödkål funkar.
    • Andra rotfrukter som kålrot, rotselleri eller persiljerot passar också att laga pytten med.
    • Gillar du vitlök så kan du fräsa med en pressad vitlök också.
    • Vidare passar några krm chiliflakes för lite hetare pytt.

    Palsternack- och morotspytt i panna
    Laga en god pytt med stekt skivad palsternacka och morot, grönkål, gröna linser och isterband. Gott som det är eller med en kall sås till.

    2 portioner palsternackspytt med isterband

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 200 gram palsternacka
    • 100 gram morot
    • 1 stort isterband, 150 gram
    • 1 dl kokta gröna linser, ca 100 gram
    • 50 gram färsk rensad och grovt delad grönkål med stammen borttagen
    • 2 msk rapsolja, majsolja eller olivolja
    • 1/2 tsk grovhackad färsk rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
    • 1 krm salt
    • 1/2 krm vit- eller svartpeppar

    Tillagning

    1. Koka gröna linser enligt paket eller receptlänk ovan. Eller använd färdigköpta linser och skölj dem. Du behöver 1 dl kokta linser till två portioner.
    2. Skölj och rensa färska blad av grönkål. Skär bort stammen i mitten. Dela i grova bitar. Koka den i ca 3 minuter i en kastrull med vatten en liter vatten. Häll av i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vätskan.
    3. Skala och skiva palsternackan i ca 3 mm tjocka skivor. Tips är att använda en mandolin.
    4. Skala och skär morot i ca 5 mm tjocka slantar. Tips är att använda mandolin.
    5. Värm en stor panna med non-stick botten och stek palsternackan och moroten i en msk olja i ca 7 minuter. De ska få lite färg. Tillsätt rosmarin och stek någon minut till. Lägg över på tallrik vid sidan.
    6. Skär isterband i ca 0,5 cm skivor. Bryn i pannan någon minut. Lägg över med palsternackan.
    7. Bryn grönkålen i en msk olja någon minut.
    8. Tillsätt linser, den stekta palsternackan samt isterband. Blanda ihop och stek någon minut till.
    9. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar.
    10. Pytten är klar att serveras som den är. Gott till är även någon kall sås - se förslag ovan; samt grönsallad, tomatsallad eller som vanlig pyttipanna med ägg, rödbetor, inlagd gurka och Dijonsenap.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-29

    Tillbehör och liknande recept: