Älgpytt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött.

Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar i lite smör och matolja först.

Överkurs är att att ha hemgjorda rödbetor och saltgurka till.

4 portioner älgpytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram tärnat älgkött som är stekt eller kokt
  • 1,5 gul lök
  • 8 potatisar, ca 900 gram, fast sort
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med
  • Tillbehör: 4-8 ägg (ett var eller två vardera)
  • Inlagda rödbetor
  • Saltgurka

Tillagning

  1. Tärna älgköttet.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek löken mjuk i en stekpanna i någon msk smör och olja på låg värme. Lägg över på en tallrik.
  3. Skala under tiden potatisen.
  4. Skär den i små tärningar ca 1x1 cm. Skölj den i durkslag.
  5. Stek potatisen mjuk och till fin färg i 2-3 msk smör samt 2-3 msk olja i en stor stekpanna. Totalt ca 20 minuter. Förslagsvis på högre värme första minuterna sedan på låg värme under lock i 20 minuter. Akta så det inte bränns. Vänd dem då och då.
  6. Skär köttet i ca 1 cm tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Förbered och stek ägg i lite smör.
  9. När potatisen är klar så fräser du kött i lite smör och olja någon minut. Blanda i lök och potatis till en pytt. Salta och peppra.
  10. Servera älgpytten med stekt ägg, persilja, inlagda rödbetor och saltgurka.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.