Älgpytt

Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.

4 portioner älgpytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram tärnat älgkött som är stekt eller kokt
  • 1,5 gul lök
  • 8 potatisar, ca 900 gram, fast sort
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med
  • Tillbehör: 4-8 ägg (ett var eller två vardera)
  • Inlagda rödbetor
  • Saltgurka

Tillagning

  1. Tärna älgköttet.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek löken mjuk i en stekpanna i någon msk smör och olja på låg värme. Lägg över på en tallrik.
  3. Skala under tiden potatisen.
  4. Skär den i små tärningar ca 1x1 cm. Skölj den i durkslag.
  5. Stek potatisen mjuk och till fin färg i 2-3 msk smör samt 2-3 msk olja i en stor stekpanna. Totalt ca 20 minuter. Förslagsvis på högre värme första minuterna sedan på låg värme under lock i 20 minuter. Akta så det inte bränns. Vänd dem då och då.
  6. Skär köttet i ca 1 cm tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Förbered och stek ägg i lite smör.
  9. När potatisen är klar så fräser du kött i lite smör och olja någon minut. Blanda i lök och potatis till en pytt. Salta och peppra.
  10. Servera älgpytten med stekt ägg, persilja, inlagda rödbetor och saltgurka.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer