Älgpytt

Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.

4 portioner älgpytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram tärnat älgkött som är stekt eller kokt
  • 1,5 gul lök
  • 8 potatisar, ca 900 gram, fast sort
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med
  • Tillbehör: 4-8 ägg (ett var eller två vardera)
  • Inlagda rödbetor
  • Saltgurka

Tillagning

  1. Tärna älgköttet.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek löken mjuk i en stekpanna i någon msk smör och olja på låg värme. Lägg över på en tallrik.
  3. Skala under tiden potatisen.
  4. Skär den i små tärningar ca 1x1 cm. Skölj den i durkslag.
  5. Stek potatisen mjuk och till fin färg i 2-3 msk smör samt 2-3 msk olja i en stor stekpanna. Totalt ca 20 minuter. Förslagsvis på högre värme första minuterna sedan på låg värme under lock i 20 minuter. Akta så det inte bränns. Vänd dem då och då.
  6. Skär köttet i ca 1 cm tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Förbered och stek ägg i lite smör.
  9. När potatisen är klar så fräser du kött i lite smör och olja någon minut. Blanda i lök och potatis till en pytt. Salta och peppra.
  10. Servera älgpytten med stekt ägg, persilja, inlagda rödbetor och saltgurka.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer