Älgpytt
Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka.
Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött - en variant på vanlig pyttipanna.
Tillagning
- Tärna älgköttet.
- Skala och hacka löken fint. Stek löken mjuk i en stekpanna i någon msk smör och olja på låg värme. Lägg över på en tallrik.
- Skala under tiden potatisen.
- Skär den i små tärningar ca 1x1 cm. Skölj den i durkslag.
- Stek potatisen mjuk och till fin färg i 2-3 msk smör samt 2-3 msk olja i en stor stekpanna. Totalt ca 20 minuter. Förslagsvis på högre värme första minuterna sedan på låg värme under lock i 20 minuter. Akta så det inte bränns. Vänd dem då och då.
- Skär köttet i ca 1 cm tärningar.
- Hacka persilja.
- Förbered och stek ägg i lite smör.
- När potatisen är klar så fräser du kött i lite smör och olja någon minut. Blanda i lök och potatis till en pytt. Salta och peppra.
- Servera älgpytten med stekt ägg, persilja, inlagda rödbetor och saltgurka.
Varianter
- Tärnad färsk älgfilé och älgbiff funkar också utmärkt att laga pytten på. Då steker du den rå i tärningar i lite smör och matolja först.
- Överkurs är att att ha hemgjorda rödbetor, pressgurka eller saltgurka till.
- En grönsallad och/eller tomatsallad passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 624 kcal