Hemgjord färskost à la Provence

Introduktion och förberedelse

Gräddig färskost à la Provence med örter och vitlök. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.

Lättlagad med yoghurt som får rinna av i ett kaffefilter.

Smaksättning

Smaksätt färskosten eller låt den vara naturell.

  • Ett förslag är med vitlök och Provensalsk kryddblandning eller halvt paket frysta örter Provencale eller - och ett halvt paket fryst persilja.

Hittar du inte fryst eller torkad Provencale krydda så kan du ta blanda egen Provensalsk kryddning av några msk fryst hackad basilika och persilja eller 1/2 dl färsk hackad basilika och persilja med några krm torkad timjan, salvia och rosmarin. Oregano, mejram och kyndel kan man också ha i.

  • Färskost med gräslök: Blanda i 1 dl hackad gräslök.
  • Andra ingredienser som passar i färskost är riven pepparrot, hackad basilika, hackade soltorkade tomater, rivet citronskal med mera.
  • Eller smaksätta med dill, citron och vitlök som denna variant.

Varianter

Går också bra att byta ut yoghurten mot filmjölk eller blanda med gräddfil eller matyoghurt för krämigare färskost.

Vasslan (det som runnit av) kan du spara om du vill och använda som en del av degvätskan till hemgjord surkål eller som degvätska till bakning som matbröd.

4 dl färskost

  • Förberedelse: 4 tim 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 liter naturell yoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: 1 klyfta vitlök
  • 1 msk Provensalsk kryddblandning, herbes de Provence - Provencale

Tillagning

  1. Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt med en gaffel.
  3. Rör i smaksättning som pressad vitlök och Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill. Du kan även låta färskosten vara utan smak som naturell färskost.
  4. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
  5. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 28 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.