Oxfilé med palsternacksmos

Introduktion och förberedelse

Oxfilé med palsternacksmos, rödvinssås, bakade cocktailtomater och färsk spenat.

Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar. Köp helst svenskt kött.

Stekgrad:

  • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Ungefärliga stek- eller grilltider för oxfilé 1 cm tjock skiva 2 cm tjock skiva
Röd, blodig, rosa 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

Att dricka till

Vintips till är ett rött fylligt vin. Jag hade ett italienskt vin från Sicilien av druvan Nero D'Avola till.

Oxfilén serverad med mos och tillbehör på tallrik
Du kan grilla oxfilén på utegrill eller steka i grillpanna eller vanlig stekpanna på spisen. Rödvinssåsen passar mycket bra ihop med det lite söta palsternacksmoset. Till hade jag även lite fräst babyspenat och cocktailtomater.

4 portioner oxfilé med palsternacksmos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 130 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Palsternacksmos: 400 gram potatis
  • 500 gram palsternacka
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 65 gram babyspenat, en påse

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Skala potatis samt palsternackor. Skär dem i små bitar.
  7. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten samt koka dem mjuka ca 20 minuter.
  8. Ta ut oxfilén ur kylen.
  9. Häll bort vattnet från potatis och palsternacka. Tillsätt smör och mjölk. Mosa med en potatisstöt till mos. Smaka av med salt och peppar.
  10. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  11. Vänd oxfilén i olja, salt och peppar.
  12. Stek eller grilla oxfilén någon minut på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt några minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Låt gärna vila några minuter i folie innan servering.
  13. Skölj och dela tomater. Lägg dem på en tallrik, salt och peppra samt ringla över olivolja och vinäger.
  14. Mikra tomaterna i ca 2 minuter så att de är varma och halvt bakta.
  15. Skölj spenaten och lägg på en tallrik och mikra den mjuk i ca 2 minuter. Blanda med tomaterna på ett fat eller i en skål och servera till oxfilén.
  16. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar.
  17. Servera oxfilén med palsternacksmoset, rödvinssåsen samt tomat och spenat-blandningen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 461 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-27