Oxfilé med palsternacksmos
Oxfilé med palsternacksmos, rödvinssås, bakade cocktailtomater och färsk spenat.
Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar. Köp helst svenskt kött.
Tillagning
- Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
- Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
- Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
- Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
- Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
- Skala potatis samt palsternackor. Skär dem i små bitar.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten samt koka dem mjuka ca 20 minuter.
- Ta ut oxfilén ur kylen.
- Häll bort vattnet från potatis och palsternacka. Tillsätt smör och mjölk. Mosa med en potatisstöt till mos. Smaka av med salt och peppar.
- Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
- Vänd oxfilén i olja, salt och peppar.
- Stek eller grilla oxfilén någon minut på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt några minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Låt gärna vila några minuter i folie innan servering.
- Skölj och dela tomater. Lägg dem på en tallrik, salt och peppra samt ringla över olivolja och vinäger.
- Mikra tomaterna i ca 2 minuter så att de är varma och halvt bakta.
- Skölj spenaten och lägg på en tallrik och mikra den mjuk i ca 2 minuter. Blanda med tomaterna på ett fat eller i en skål och servera till oxfilén.
- Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar.
- Servera oxfilén med palsternacksmoset, rödvinssåsen samt tomat och spenat-blandningen.
Stekgrad:
- 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
- 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
- 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Ungefärliga stek- eller grilltider för oxfilé | 1 cm tjock skiva | 2 cm tjock skiva |
Röd, blodig, rosa | 1 minut per sida | 1-2 minuter per sida |
Medium, rosa | 1,5 minuter per sida | 2-3 minuter per sida |
Well done, välstekt | 2-3 minuter per sida | 3-4 minuter per sida |
Att dricka till
Vintips till är ett rött fylligt vin. Jag hade ett italienskt vin från Sicilien av druvan Nero D'Avola till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 461 kcal