Palsternacksbröd med oliver

Introduktion och förberedelse

Rivna rotfrukter blir jättegott i bröd. Här ett rotfruktsbröd med palsternacka, morötter samt havregryn smaksatt med lite hackade svarta oliver.

Oliverna är valfritt och kan uteslutas. Godast är det med fina oliver med kärna som du skalar och grovhackar ex. Kalamataoliver. Urkärnade oliver på burk går men jag gillar dem inte.

Andra varianter som är gott är att blanda i en hackad gul lök; någon tsk gurkmeja; hackade soltorkade tomater eller nötter som valnötter. Istället för palsternacka kan man ta andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot eller potatis.

4 palsternacksbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 3 dl havregryn
  • 16 dl vetemjöl ca 1 kg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 7 dl vatten
  • 150 gram palsternacka, ca 1,5 dl råriven
  • 150 gram morot, ca 1,5 dl råriven
  • 2 msk honung
  • 1 dl grovt hackade urkärnade oliver ex. Kalamata
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt en deciliter av vattnet som gärna får vara fingervarmt. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Tillsätt havregryn, resten av vattnet (runt 37 grader), salt, honung, olivolja samt ca 13 dl av mjölet. Rör ihop till en kladdig deg och sätt åt sidan övertäckt i ca 15 minuter medan du river rotfrukter och hackar oliver.
  3. Skala rotfrukter och riv dem grovt. Kärna ur och grovhacka oliver. Blanda i degen.
  4. Knåda degen för hand på mjölat bakbord i 10 minuter. Eller i maskin i 5 minuter. Tillsätt någon dl mer av mjölet så att degen blir lite fastare och precis släpper från bakbord eller bakbunkens kant.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i en timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma dem till avlånga bröd. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper eller mjölade plåtar, baguetteplåtar eller avlånga brödformar smorda med olivolja. Ett annat alternativ om du har fyra fina brödformar i trä så kan du jäsa i dem och sedan stjälpa upp direkt på plåten eller baksten för bakning.
  8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills undersidan är hård och brödet är genombakt samt har fin färg. Ett alternativ är att baka bröden på baksten för hemmaugn. Om du vill kan du skåra ett snett mönster med en tandad brödkniv snett över toppen på degen innan du bakar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.