Palsternacksbröd med oliver

Rivna rotfrukter blir jättegott i bröd. Här ett rotfruktsbröd med palsternacka, morötter samt havregryn smaksatt med lite hackade svarta oliver. 

Oliverna är valfritt och kan uteslutas. Godast är det med fina oliver med kärna som du skalar och grovhackar ex. Kalamataoliver. Urkärnade oliver på burk går men jag gillar dem inte. Andra varianter som är gott är att blanda i en hackad gul lök; någon tsk gurkmeja; hackade soltorkade tomater eller nötter som valnötter. Istället för palsternacka kan man ta andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot eller potatis.

4 palsternacksbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 3 dl havregryn
  • 16 dl vetemjöl ca 1 kg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 7 dl vatten
  • 150 gram palsternacka, ca 1,5 dl råriven
  • 150 gram morot, ca 1,5 dl råriven
  • 2 msk honung
  • 1 dl grovt hackade urkärnade oliver ex. Kalamata
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt en deciliter av vattnet som gärna får vara fingervarmt. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Tillsätt havregryn, resten av vattnet (runt 37 grader), salt, honung, olivolja samt ca 13 dl av mjölet. Rör ihop till en kladdig deg och sätt åt sidan övertäckt i ca 15 minuter medan du river rotfrukter och hackar oliver.
  3. Skala rotfrukter och riv dem grovt. Kärna ur och grovhacka oliver. Blanda i degen.
  4. Knåda degen för hand på mjölat bakbord i 10 minuter. Eller i maskin i 5 minuter. Tillsätt någon dl mer av mjölet så att degen blir lite fastare och precis släpper från bakbord eller bakbunkens kant.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i en timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma dem till avlånga bröd. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper eller mjölade plåtar, baguetteplåtar eller avlånga brödformar smorda med olivolja. Ett annat alternativ om du har fyra fina brödformar i trä så kan du jäsa i dem och sedan stjälpa upp direkt på plåten eller baksten för bakning.
  8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills undersidan är hård och brödet är genombakt samt har fin färg. Ett alternativ är att baka bröden på baksten för hemmaugn. Om du vill kan du skåra ett snett mönster med en tandad brödkniv snett över toppen på degen innan du bakar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer