Potatisgratäng med palsternacka

Introduktion och förberedelse

Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk.

En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.

5 portioner potatisgratäng med palsternacka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram medelstora potatisar
  • 400 gram, ca 2 palsternackor
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör till formen
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost typ mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanligt ugn.
  2. Smörj en ugnsform med smör.
  3. Skala och skiva potatis och palsternacka.
  4. Lägg i formen.
  5. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlöken.
  6. Salta samt blanda potatis, palsternacka, lök, salt, peppar och vitlök.
  7. Koka upp mjölk och grädde. Häll i gratängen. Fyll ev. på med en skvätt grädde till så att det är i höjd med rotfrukterna.
  8. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i 10 minuter.
  9. Sänk värmen till 175 grader. Grädda i ytterligare 30 minuter.
  10. Strö över riven ost samt grädda gratängen i 10 minuter till. Kolla med en sticka så potatis och palsternacka är mjuk och tillagad. Annars laga lite till i nederdelen av ugnen.
  11. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-11