Potatisgratäng med palsternacka

Introduktion och förberedelse

Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk.

En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.

5 portioner potatisgratäng med palsternacka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram medelstora potatisar
  • 400 gram, ca 2 palsternackor
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör till formen
  • 3, 5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost typ mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanligt ugn.
  2. Smörj en ugnsform med smör.
  3. Skala och skiva potatis och palsternacka.
  4. Lägg i formen.
  5. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlöken.
  6. Salta samt blanda potatis, palsternacka, lök, salt, peppar och vitlök.
  7. Koka upp mjölk och grädde. Häll i gratängen. Fyll ev. på med en skvätt mjölk till så att det nästa täcker rotfrukterna.
  8. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i 10 minuter.
  9. Sänk värmen till 175 grader. Grädda i ytterligare 20 minuter. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  10. Strö över riven ost samt grädda gratängen i 10 minuter till.
  11. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25