Potatisgratäng med palsternacka

Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.

4 portioner potatisgratäng med palsternacka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 medelstora potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör til formen
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl riven ost typ mozzarella eller gratängost
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med smör.
  3. Skala och skiva potatis och palsternacka.
  4. Lägg i formen.
  5. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlöken.
  6. Salta samt blanda potatis, palsternacka, lök och vitlök.
  7. Koka upp mjölk och grädde. Häll i gratängen. Fyll ev. på med en skvätt mjölk till så att det nästa täcker rotfrukterna.
  8. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter.
  9. Sänk värmen till 175 grader och lägg över en bit folie. Grädda i ytterligare 20 minuter.
  10. Strö över riven ost samt grädda gratängen i 10 minuter till utan folie.
  11. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer