Vinägrett vinägrettsås

Vinägrett eller vinägrettsås. Klassisk salladsdressing som passar att blanda med all sallad och grönsaker. Förslag är grönsallad, tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser, marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).

När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.

Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering. Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar). Andra grönsaker blir bara godare (kokta bönor och linser typ) om de får marinera lite i salladsdressingen. 

Vänta med att blanda i dressingen tills precis innan servering iaf vad gäller grönsallad som annars tappar slokar och blir ful (salt och surt tar hårt på spänstiga grönsaker). Man kan servera dressingen i en skål bredvid så kan de som vill ta. 

Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing är god med lite honung). Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Man kan även blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.

4 portioner vinägrettsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk vinäger, gärna god och fin kvalitet ex. rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, sherryvinäger eller efter smak.
  • 3 msk olja, fin och god kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja eller efter smak.
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en skål eller skaka i en flaska om du gör större sats.
  2. Rör om eller skaka innan du öser marinaden över salladen.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer