Vinägrett vinägrettsås

Vinägrett eller vinägrettsås. Klassisk salladsdressing som passar att blanda med all sallad och grönsaker. Förslag är grönsallad, tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser, marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).

När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.

Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering. Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar). Andra grönsaker blir bara godare (kokta bönor och linser typ) om de får marinera lite i salladsdressingen. 

Vänta med att blanda i dressingen tills precis innan servering iaf vad gäller grönsallad som annars tappar slokar och blir ful (salt och surt tar hårt på spänstiga grönsaker). Man kan servera dressingen i en skål bredvid så kan de som vill ta. 

Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing är god med lite honung). Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Man kan även blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.

4 portioner vinägrettsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk vinäger, gärna god och fin kvalitet ex. rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, sherryvinäger eller efter smak.
  • 3 msk olja, fin och god kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja eller efter smak.
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en skål eller skaka i en flaska om du gör större sats.
  2. Rör om eller skaka innan du öser marinaden över salladen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer