Vinägrett eller vinägrettsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vinägrett eller vinägrettsås. Klassisk salladsdressing som passar att blanda med all sallad och grönsaker. Förslag är grönsallad, tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser, marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).

När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.

Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering. Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar). Andra grönsaker blir bara godare (kokta bönor och linser typ) om de får marinera lite i salladsdressingen.

Vänta med att blanda i dressingen tills precis innan servering iaf vad gäller grönsallad som annars tappar slokar och blir ful (salt och surt tar hårt på spänstiga grönsaker). Man kan servera dressingen i en skål bredvid så kan de som vill ta.

Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing är god med lite honung). Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Man kan även blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.

4 portioner vinägrettsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk vinäger, gärna god och fin kvalitet ex. rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, sherryvinäger eller efter smak.
  • 3 msk olja, fin och god kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja eller efter smak.
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en skål eller skaka i en flaska om du gör större sats.
  2. Rör om eller skaka innan du öser marinaden över salladen.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.