Vinägrett eller vinägrettsås

Vinägrett eller vinägrettsås. Klassisk salladsdressing som passar att blanda med all sallad och grönsaker. Förslag är grönsallad, tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser, marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).

När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.

Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering. Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar). Andra grönsaker blir bara godare (kokta bönor och linser typ) om de får marinera lite i salladsdressingen.

Vänta med att blanda i dressingen tills precis innan servering iaf vad gäller grönsallad som annars tappar slokar och blir ful (salt och surt tar hårt på spänstiga grönsaker). Man kan servera dressingen i en skål bredvid så kan de som vill ta.

Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing är god med lite honung). Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Man kan även blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.

4 portioner vinägrettsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk vinäger, gärna god och fin kvalitet ex. rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, sherryvinäger eller efter smak.
  • 3 msk olja, fin och god kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja eller efter smak.
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en skål eller skaka i en flaska om du gör större sats.
  2. Rör om eller skaka innan du öser marinaden över salladen.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer